Industriens Fond har afsat 100 mio. kr. til en indsats mod cyberkriminalitet. Ifølge fonden bliver virksomheder i stigende omfang udsat for cyberkriminalitet, og det har betydning for både kundeforhold, renommé og for bundlinjen.
”Problemet er, at denne form for kriminalitet rammer på mange forskellige måder. Og det bliver ikke mindre i fremtiden. Derfor handler det både om at være teknologisk og kompetencemæssigt rustet for at kunne stå bedst muligt i mod,” siger Sten Scheibye, bestyrelsesformand i Industriens Fond i en pressemeddelelse.
De 100 mio. kr. er ikke øremærket ét specifikt emne, men skal bruges til forskellige indsatser, som skal hjælpe erhvervslivet på forskellige måder:
”Vi har løbende dialog med virksomheder og andre aktører i og omkring erhvervslivet og derudover har vi fået analyseret virksomhedernes behov. På den baggrund kan det fastslås, at vi kan støtte initiativer med fokus på vidensdeling, erfaringsopsamling, relevante netværk på tværs af erhvervsliv, myndigheder og vidensinstitutioner, kompetenceudvikling hos ledere og medarbejdere, ny forskning på området, og selvfølgelig også på IT-sikkerhed, kryptering og teknologiske løsninger i det hele taget,” siger Mads Lebech i pressemeddelelsen.
Fondens indsats vil blandt andet være fokuseret på IT- og produktionsinfrastruktur, dataopbevaring og medarbejderadfærd og vil have til formål at ændre virksomhedernes og medarbejdernes adfærd på området.
Industriens Fonds mission er “at udvikle og støtte nyskabende, inspirerende og økonomisk bæredygtige projekter til gavn for dansk erhvervsliv, og især dansk industris konkurrenceevne.” Dansk industri består i vid udstrækning af underleverandører, som har en udfordring med at skabe sikrede produkter, og Industriens Fond håber, at indsatsen mod cyberkriminalitet samtidig kan give virksomhederne en konkurrencefordel.
”Når store virksomheder indkøber varer hos sine leverandører, skal sikkerheden være i orden. Ellers er det færdige produkt ikke godt nok. For underleverandørvirksomhederne handler det derfor om at være i stand til at skabe sikre produkter og sikre teknologiske løsninger, og samtidigt kunne dokumentere det tydeligt overfor nuværende og potentielle kunder. Det vil skabe en konkurrencefordel,” siger Mads Lebech.
Der er ikke på forhånd sat en tidsramme for indsatsen mod cyberkriminalitet, men fonden forventer, at de 100 mio. kr. bliver uddelt inden for 1-4 år. Pengene er en del af fondens almindelige uddelingsramme, som i 2018 blev forøget til en kvart milliard kroner.