2021 er muligvis på vej til at blive nyt uddelingsrekordår for de danske fonde og filantropiske foreninger.
I hvert fald har flere af de store fonde, som Fundats har talt med nu, hvor der kun resterer godt en måned af 2021, en klar forventning om enten at sætte ny rekord i år eller at komme op på niveau med tidligere års maksimale uddelingsniveau.
De høje forventninger til 2021 skal ses i relation til to år med et næsten identisk niveau for tilsagnene om uddelinger. Ifølge Danmarks Statistiks netop offentliggjorte fondsstatistik for 2020 nåede de danske fonde og fondslignende foreningers bevilgede midler i 2020 op på 19,624 milliarder kroner, hvilket er 53 millioner kroner lavere end det samlede tal for 2019.
For Villum Fonden kommer 2021 til at blive året med det højeste uddelingsniveau nogensinde
Lars Hansen – Direktør, Villum Fonden
Fondsstatistikken viser blandt andet, at der fra 2019 til 2020 er sket en stigning i bevillingerne til sundhedsformål på en halv milliard kroner – primært på grund af Novo Nordisk Fondens støtte til etablering af corona-testcentre – og en stigning i bevillinger til natur- og miljøformål med 400 millioner kroner.
Til gengæld er der sket en nedgang i bevillinger til kulturelle formål på en halv milliard kroner fra 2019 til 2020.
Stigning i år på 25 pct. i Villum Fonden
I forhold til forventningerne til indeværende år er Villum Fonden én af de fonde, hvor 2021 vil indtage tronen som nyt uddelingsrekordår.
”For Villum Fonden kommer 2021 til at blive året med det højeste uddelingsniveau nogensinde. I alt ender fonden – med alle mulige forbehold – på cirka 1,25 milliarder kroner i år, måske lidt mere, hvor vi normalt ligger på 7-900 millioner kroner årligt. Det bliver altså en stigning i størrelsesordenen 25 procent i forhold til vores normale niveau,” siger direktør i Villum Fonden Lars Hansen til Fundats.
Som omtalt i Fundats i sidste uge giver også Danmarks største og verdens tredjestørste fond Novo Nordisk Fonden allerede i år baghjul til sin egen uddelingsrekord fra 2020.
Det er især på klimaområdet, at vi har givet den en ekstra skalle i 2021 med bevillingen til ’70i30’-initiativet
Lars Hansen – Direktør, Villum Fonden
Ifølge bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden Lars Rebien Sørensen bliver 2020-rekorden på 5,5 milliarder kroner således i år sandsynligvis slået med et par milliarder kroner.
”Fondens uddelinger kommer til at ligge rigtig højt i år, og det bliver rekordhøjt – måske helt op på otte milliarder kroner. Om vi ender på seks, syv eller otte milliarder kroner, kommer blandt andet meget an på, hvad der når at komme med på bestyrelsesmødet i december og dermed i indeværende års regnskab,” siger Lars Rebien Sørensen.
Jubilæum udløser ekstraordinært udbytte
Ifølge Lars Hansen er der især to grunde til, at Villum Fondens uddelingsniveau i år sprænger de hidtidige rammer.
”Dels ligger vi traditionelt altid ekstra højt hvert andet år grundet uddelingerne via vores kæmpestore ’Villum Investigator’-pulje, og 2021 er et ’oppe-år’. Og dels fejrer Villum Fonden i år 50-års jubilæum og Velux Fonden 40-års jubilæum. Det har udmøntet sig i 900 millioner kroner i ekstraordinært udbytte fra VKR Gruppen, som vi kan bruge til uddelinger,” siger Lars Hansen.
De ekstra økonomiske muskler er i høj grad kommet klimaområdet til gavn, oplyser Villum Fondens direktør.
”Det er især på klimaområdet, at vi har givet den en ekstra skalle i 2021 med bevillingen til ’70i30’-initiativet. Her har vi sammen med Velux Fonden og KR Foundation sat en række initiativer i gang, der skal understøtte målsætningen om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030,” siger Lars Hansen.
Det vil i runde tal sige, at vi ender på uddelinger i 2021 for i underkanten af 400 millioner kroner
Frank Rechendorff Møller – Administrerende direktør, Augustinus Fonden
For søsterfonden, Velux Fonden, bliver 2021 et mere normalt år på uddelingsfronten, fortæller direktør i Velux Fonden Ane Hendriksen.
”2021 kommer for Velux Fonden til at blive et ret stabilt år, og vi sigter efter at lande på 250-260 millioner kroner. I 2020 lå vi lidt højere, idet bevillingerne til nogle af jubilæumsaktiviteterne blev givet i 2020, så initiativerne dermed kunne starte op i år,” siger Ane Hendriksen.
Ane Hendriksen oplyser, at største nye satsninger i 2021 for Velux Fonden dels har været omkring ældre og synstab, hvor fonden har lavet et tværfagligt samarbejde inden for tre uddelingsområder, dels etableringen af Tænketanken Hav.
Stigning på 10-15 pct. i Augustinus Fonden
I Augustinus Fonden kalkulerer administrerende direktør Frank Rechendorff Møller med, at fondens uddelinger i år ender noget højere end i 2020.
”Sammenlignet med de 327 millioner kroner, som Augustinus Fonden uddelte i 2020, forventer vi i år at lande 10-15 procent højere – afhængigt af, hvad der sker på årets sidste bestyrelsesmøde i december. Det vil i runde tal sige, at vi ender på uddelinger i 2021 for i underkanten af 400 millioner kroner,” siger Frank Rechendorff Møller.
I 2020 tilfaldt tre fjerdedele af Augustinus Fondens uddelinger kunst og kultur, og Frank Rechendorff Møller forventer nogenlunde samme fordeling i år som sidste år mellem de tre hovedområder, fonden støtter: Kunst og kultur, viden og uddannelse samt sociale indsatser.
”Men modsat sidste år, hvor kunst- og kulturområdet var meget ramt af corona, og hvor meget af vores støtte var livredende førstehjælp, er der i løbet af i år sket en bevægelse i retning af, at ansøgningerne omhandler længerevarende projekter og tager udgangspunkt i et mere strategisk løftet blik. Også på det sociale område forventer vi i år at indgå en række flerårige aftaler,” siger Frank Rechendorff Møller.
Det er endnu for tidligt at sige, hvor vi ender for 2021 – andet end, at vi forventer et højere niveau
Jesper Nygård – Administrerende direktør, Lundbeckfonden
Augustinus Fondens strategiske beslutning om at øge sin forskningsindsats, blandt andet forskning i kulturarv, har ifølge direktøren fået ”overvældende positiv respons”. Det betyder, at den ramme på 20 millioner kroner i tre år, som oprindeligt var meldt ud, er på dagsordenen på fondens bestyrelsesmøde i december med henblik på muligvis at udvide rammen.
Realiteter overgår forventninger i Realdanias årsrapport
Også den filantropiske forening Realdania og Lundbeckfonden er med i koret, der har store uddelingsforventninger til 2021.
”Vi forventer, at vi kan dele mere ud end den forventning til året, vi leverede i årsrapporten i marts 2021. Vores oprindelige forventninger var samlede filantropiske aktiviteter for 500-600 millioner kroner. Det er endnu for tidligt at sige, hvor vi ender for 2021 – andet end, at vi forventer et højere niveau,” skriver Realdanias administrerende direktør Jesper Nygård i en mail til Fundats.
Jan Egebjerg, som er forskningsdirektør i Lundbeckfonden, regner med, at 2021 ender på niveau med fondens hidtidige uddelingsrekordår 2019.
”Vi forventer endnu engang et rigtig godt år i Lundbeckfonden med uddelinger og priser for over 600 millioner kroner, hvilket er lidt højere end de samlede uddelinger i 2020 og på niveau med rekordåret 2019. Hovedparten af bevillingerne går til neurovidenskabelig forskning eller til forskningsprogrammer, der kan støtte neurovidenskaben på sigt. Det gælder cirka 80 procent af vores uddelinger. 15 procent går til øvrige forskningsprojekter, mens de resterende fem procent af uddelingerne går til oplysnings- og uddannelsesformål i en særlig pulje,” lyder det fra Jan Egebjerg.
Også en af de nye aktører på den filantropiske spilleplade, Sygeforsikringen Danmark, skruer op for sine uddelinger i år. Som omtalt i Fundats i september delte Sygeforsikringen Danmark i 2020 – foreningens første år med uddelinger – 100 millioner kroner ud til 23 sundhedsprojekter, og i 2021 er rammen hævet til 150 millioner kroner.
Lego Fonden: Samme niveau som I 2020
Det er dog ikke alle fonde og andre filantropiske aktører, der har nye rekorder eller tangeringer af rekorder i sigte i indeværende år.
I Lego Fonden, der i 2020 lå side om side med A.P. Møller Fonden på 2. pladsen på top 25-listen over de mest uddelende danske fonde efter Novo Nordisk Fonden, oplyste administrerende direktør Anne-Birgitte Albrectsen i oktober til Fundats, at fonden i år forventer at ende på ”nogenlunde samme niveau som i 2020”.
I 2020 lå Lego Fonden bevillinger på 1,154 milliarder kroner mod 1,832 milliarder kroner i 2019.
”Det har også noget at gøre med, at det faktisk er svært at give fornuftige, meningsfulde donationer midt i en global pandemi. Så selvom vi ejer 25 procent af en meget succesrig virksomhed, og at der dermed kommer flere penge over til os, kommer man ikke til at se nogle kæmpehop. Selv, når det går godt for koncernen, skal vi stadig tænke grundigt over, hvordan vi bruger pengene bedst muligt, og det er der også en forventning om fra bestyrelsens side. For os handler det fortsat om at finde de rigtige partnere og slå til på de rigtige tidspunkter,” fastslog Anne-Birgitte Albrectsen i oktober.
I Aage og Johanne Louis-Hansens Fond går regnskabsåret fra 1. oktober til 30. september, og fondsdirektør Christine Wiberg-Lyng forventer at lægge sidste hånd på årsregnskabet for 2020-2021 i december.
Hvis samfundet ikke pålægges nye pandemirestriktioner, forventes i 2021-22 en tilbagevenden til aktivitetsniveauet fra tiden før Covid-19
Christine Wiberg-Lyng – Direktør, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Christine Wiberg-Lyngs foreløbige vurdering er, at det nye regnskab kommer til at vise en nedgang i Louis-Hansen Fondens uddelinger i størrelsesordenen 70 millioner kroner sammenlignet med forrige regnskabsår.
”Fonden har i 2020-21 haft et fald i antallet af ansøgninger og også i det samlede ansøgte beløb. Dette tilskrives følgevirkninger af covid-19. Samfundet har været helt eller delvist lukket i tre fjerdedele af fondens regnskabsår, og inden for fondens aktivitetsområde har covid-19-pandemien særligt påvirket kulturelle institutioners udvikling af nye og større projekter, hvilket igen har påvirket mængden og størrelsen af ansøgninger til fonden i nedadgående retning. Herudover har det været mærkbart, at studerende kun i et beskedent omfang har kunne påbegynde studier i udlandet. Samlet har disse forhold været medvirkende til, at der i året er uddelt 180 millioner kroner mod 251 millioner kroner i 2019-20,” skriver Christine Wiberg-Lyng i en mail til Fundats.
Hun oplyser videre, at Louis-Hansen Fonden i slutningen af regnskabsåret har oplevet en stigning i aktiviteten.
”Hvis samfundet ikke pålægges nye pandemirestriktioner, forventes i 2021-22 en tilbagevenden til aktivitetsniveauet fra tiden før Covid-19,” understreger Christine Wiberg-Lyng.
Flere end tre ud af fire, 77 procent, af Louis-Hansens Fondens uddelingskroner i 2020-2021-regnskabsåret er tilfaldet kulturlivet. Det er nogenlunde på niveau med året før, hvor kulturen fik 79 procent af uddelingerne.