Når kirkerummet i den cirka 800 år gamle Vor Frue Kirke i Kalundborg, som figurerer på den danske folkekirkes opgørelse over 10 særligt vigtige kirker, i de kommende år skal restaureres, sker det blandt andet takket være en stor pose penge fra Bent O. Jørgensens Fond.
Bestyrelsen i fonden har således netop besluttet at skyde et for fonden ekstraordinært stort beløb på 15 millioner kroner ind i en helhedsplan, der ud over restaureringen af rummet i den femtårnede kirke omfatter en ny sognegård og restaurering af byrummet mellem Vor Frue Kirke og Kalundborg Museum.
Den samlede projektplan har et prisskilt på omkring 50 millioner kroner. Beslutningen i Bent O. Jørgensens Fonds bestyrelse om at skyde næsten en tredjedel af den samlede pris ind i projektet har ifølge bestyrelsens formand, advokat Sys Rovsing, to primære årsager:
Dels har fonden sit udspring i Kalundborg. Her blev datterselskabet Dansk Auto Logik, som i dag er Danmarks største biltransportør, grundlagt i 1962. Og selvom Dansk Auto Logik er rykket fra byen, er der i fondens vedtægter defineret en særlig præference for projekter fra Kalundborg.
Og dels mener bestyrelsen, at der er tale om et usædvanligt godt og vigtigt projekt for byen og området, som vil medføre en tiltrængt restaurering og fornyelse af et af områdets vartegn.
Den smukke, gamle kirke er et kulturelt vartegn ikke kun for Kalundborg, men for hele området, og bymiljøet omkring kirken er ret unikt.
Sys Rovsing – bestyrelsesformand,Bent O. Jørgensens Fond
”Det er et stort og godt projekt. Så i stedet for at uddele mindre beløb til mindre projekter, prøver vi her at sige, at ét projekt er så væsentligt, at vi gerne vil støtte med et mærkbart beløb. Den smukke, gamle kirke er et kulturelt vartegn ikke kun for Kalundborg, men for hele området, og bymiljøet omkring kirken er ret unikt. Projektet passer alt i alt godt til fondens formål, og samtidig går det vældig godt rent økonomisk i øjeblikket, så vi har pengene til det,” understreger Sys Rovsing over for Fundats.
Fond kan sætte markant aftryk
Ditlev Bache, der er formand for byggeudvalget i Vor Frue Sogns menighedsråd, betegner over for Sjællandske Medier projektet som ”et signaturprojekt for vores lokale fond” og ”et kulturarvsprojekt af størst mulig betydning for Kalundborg.”
Hertil siger Sys Rovsing:
”Jeg vil måske bruge et knap så stort ord som ‘signaturprojekt’, men jeg synes, det er et væsentligt projekt – og et projekt, hvor vi kan sætte et markant aftryk, frem for når vi støtter et mindre arrangement, som er glemt dagen efter. Det her er noget varende og blivende.”
De 15 millioner kroner fra Bent O. Jørgensens Fond er betinget af, at hele projektet med alle delprojekter gennemføres.
”Men med vores støtte håber vi også at kunne skubbe til de øvrige, som skal komme med penge. Når vi støtter med så meget, bliver hele projektet sværere at komme udenom,” mener Sys Rovsing.
Den vurdering deler Ditlev Bache fra menighedsrådet. Han betegner ifølge Sjællandske Medier donationen fra Bent O. Jørgensens Fond som et vigtigt, tidligt skridt i en lang proces og et skridt, der, som han siger, ”i meget høj grad sikrer gennemførelsen.”
Først skal planen dog have det officielle blå stempel. Provstiudvalget i Kalundborg Provsti skal anbefale projektet til stiftsøvrigheden i Roskilde Stift, der så står for den endelige godkendelse med Nationalmuseet og Den Kongelige Bygningsinspektør som konsulenter. Sideløbende skal Kalundborg Kommune give sin byggetilladelse.
God økonomi og stort årligt overskud
Sys Rovsing forventer, at der fra projektets start til slut vil gå et sted mellem tre og fire år. Så selvom fonden godt kunne betale de 15 millioner kroner på én gang, er det aftalt, at de udbetales, efterhånden som der er brug for dem de næste år.
Den store støtte til kirkeprojektet betyder ifølge bestyrelsesformanden ikke, at andre ansøgere de kommende år nødvendigvis kommer til at gå forgæves.
Af vores vedtægter fremgår, at vi ‘”i særlig grad’” skal tilgodese projekter fra Kalundborg Kommune, men jeg har været i dialog med Erhvervsstyrelsen og fået grønt lys til, at vi også gerne må støtte eksempelvis kulturelle projekter dér, hvor virksomheden nu ligger.
Sys Rovsing – bestyrelsesformand,Bent O. Jørgensens Fond
”Vi har en god økonomi. Virksomheden har et stort årligt overskud og tjener så mange penge, at det er bestyrelsens opfattelse, at pengene blandt andet skal bruges på uddelinger – selvfølgelig med hensyntagen til, at virksomheden har, hvad den skal bruge,” siger Sys Rovsing.
Dansk Auto Logik blev stiftet i Kalundborg Kommune, men virksomhedens hovedsæde er nu Vamdrup og Ringsted. Derfor har Sys Rovsing sikret sig, at ikke kun ansøgere fra Kalundborg kan få en opadvendt tommelfinger.
”Af vores vedtægter fremgår, at vi ‘i særlig grad’ skal tilgodese projekter fra Kalundborg Kommune, men jeg har været i dialog med Erhvervsstyrelsen og fået grønt lys til, at vi også gerne må støtte eksempelvis kulturelle projekter dér, hvor virksomheden nu ligger. Så vi er klar til at kigge positivt på projekter fra både Kalundborg, Ringsted og Vamdrup, og vi har bestemt ingen planer om at skære ned på projekter de kommende år,” fastslår Sys Rovsing.