Den nuværende udgave af Bibelen blev udgivet i 1992 af Det Danske Bibelselskab. Men selvom kristendommen arbejder med evigheden som horisont, står tiden ikke stille.
Siden 1992 har både videnskaben, sproget, traditionen og kulturen udviklet sig. Eksempelvis har betydningen af ’at spotte Gud’ flyttet sig – for handler det om at håne Gud eller om at få øje på Gud?
Det er baggrunden for, at Det Danske Bibelselskab længe har haft et ønske om at sætte gang i en helt ny, autoriseret oversættelse af Bibelen, så danskerne får en bibeloversættelse i et opdateret sprog. Og takket være en bevilling på 16 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond, kan projektet nu rykke fra tanke til handling.
Ifølge en nyhed på A.P. Møller Fondens hjemmeside vil den nye oversættelse bidrage til at styrke danskernes kendskab til de bibelske fortællinger og værdier, som siden den første oversættelse i 1550 har haft afgørende indflydelse på, hvordan vi ser på hinanden og verden.
Den nye oversættelse af Bibelen forventes klar i 2036.
Vil øge beskæftigelsen for personer med kræft
Den A.P. Møllerske Støttefond står også bag en ny uddeling i en helt anden boldgade.
Undersøgelser viser, at personer, som bliver ramt af kræft, har en lavere beskæftigelsesgrad end den øvrige arbejdsstyrke, og særligt personer med hårde fysiske job har svært ved at komme tilbage på arbejdet efter et kræftforløb.
Vi har en fælles interesse i at understøtte, at kræftramte har de bedste muligheder for at blive fastholdt på arbejdsmarkedet
Lene Krabbe Dahl – Forbundssekretær, 3F
Det skal et nyt pilotprojekt fra fagforbundet 3F, PensionDanmark og Kræftens Bekæmpelse forsøge at ændre på, og det sker med seks millioner kroner i støtte fra Den A. P. Møllerske Støttefond.
”Vi har en fælles interesse i at understøtte, at kræftramte har de bedste muligheder for at blive fastholdt på arbejdsmarkedet. For det første er det vigtigt for den enkelte, fordi tilknytning til arbejdsmarkedet giver identitet og livskvalitet. Det er vigtigt at have noget at stå op til. For det andet er det vigtigt for samfundet, fordi vi alle har en interesse i, at de gode menneskelige og faglige ressourcer kommer i spil på et arbejdsmarked, hvor der er brug for det,” siger forbundssekretær i 3F Lene Krabbe Dahl i en pressemeddelelse fra fagforeningen.
Til projektet rekrutteres 120 medlemmer af 3F og PensionDanmark med kræft, som får tilknyttet to fastholdelseskoordinatorer. Projektet løber frem til midten af 2026.
Støtte til nytænkende klassiske koncerter
Spændvidden i Den A.P. Møllerske Støttefonds støtte understreges i ugens tredje uddelingsnyhed, som handler om, at selvsamme fond netop har bevilget 10,2 millioner kroner til Copenhagen Phils udvikling af et nyt klassisk koncerttilbud.
Pengene går til forestillingsrækken ’Melodrama’, der i en nyhed på A.P. Møller Fondens hjemmeside beskrives som Copenhagen Phils største satsning til dato. Koncerttilbuddet kombinerer klassiske symfoniske værker med den dramaturgiske fortælling tilsat analoge og digitale medier såsom video, nye visuelle virkemidler og biometriske instrumenter.
Copenhagen Phil, der tidligere hed Sjællands Symfoniorkester, vil opføre fire større koncerter, hvor et kendt klassisk symfonisk værk udgør rammen. Mellem satserne fremføres nykomponeret musik og tekst, som reciteres af skuespillere og sangere. Handlingen vil kredse om væsentlige samfundsrelevante temaer.
Melodrama får premiere i 2024.
Trecifret millionbeløb til forskertalenter
126 millioner kroner.
Det er det samlede beløb, som 22 forskertalenter inden for teknisk og naturvidenskabelig forskning nu modtager fra Villum Fondens ’Young Investigator’-program.
Modtagerne er fremragende forskere, og det glæder mig at se, at universiteterne giver mange af dem gode karrieremuligheder med tenure track-stillinger
Thomas Bjørnholm – Forskningsdirektør, Villum Fonden
Programmet er målrettet forskere i begyndelsen af deres karriere, så de kan skabe de bedst mulige rammer for at forfølge de ideer, de brænder allermest for. Bevillingerne bliver blandt andet brugt til at opbygge forskergrupper og ansætte flere unge forskere, som er med til at gennemføre projekterne.
“Med Villum Young Investigator-programmet understøtter vi universiteternes udvikling af forskningsmiljøer på højeste internationale niveau ved at tiltrække og fastholde talentfulde yngre danske og udenlandske forskere. Modtagerne er fremragende forskere, og det glæder mig at se, at universiteterne giver mange af dem gode karrieremuligheder med tenure track-stillinger,” siger Thomas Bjørnholm, der er forskningsdirektør i Villum Fonden, i en pressemeddelelse.
De nye Villum Young Investigators fordeler sig på Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og IT-Universitetet.
Programmet har siden 2012 støttet i alt 222 forskertalenter med en samlet bevillingssum på over 1,5 milliarder kroner.
Nyt center som samlingspunkt for Hærvejens brugere
Med støtte fra Nordea-fonden på 20 millioner kroner kan Viborg Kommune nu begynde detailplanlægningen af et nyt velkomstcenter til vandrere og cyklister på Danmarks længste vandre- og cykelrute, Hærvejen. Det skriver Nordea-fonden på sin hjemmeside.
Velkomstcentret etableres i centrum af Viborg i byens rådhus, og kommunens Venstre-borgmester Ulrik Wilbek glæder sig over fondsstøtten.
”Viborg har en vigtig plads i historien. Det skyldes også Hærvejen, hvor Viborg altid har været en vigtig destination. Derfor er jeg utrolig glad for, at vi med støtten fra Nordea-fonden nu kan begynde arbejdet med at omdanne Viborgs flotte gamle rådhus til et moderne velkomstcenter, hvor vandrere og cyklister på Hærvejen – og alle andre – kan hvile benene og få viden om både Hærvejen og Viborgs spændende historie,” siger Ulrik Wilbek.
Viborg har en vigtig plads i historien. Det skyldes også Hærvejen, hvor Viborg altid har været en vigtig destination
Ulrik Wilbek – Borgmester (V), Viborg Kommune
Omkring 14 millioner kroner af støtten fra Nordea-fonden går til etableringen af velkomstcentret, mens de resterende midler blandt andet skal bruges til forbedring af herbergerne ved Hald Hovedgård og i Sct. Mogens Gade i Viborg, etablering af cykel og vandresløjfer og etablering af en formidlings- og servicepavillon i Lysgård ved museet E Bindstouw.
Viborg Kommune forventer, at velkomstcentret bliver indviet i andet kvartal 2025.
10 nye vandaktiviteter på Langeland og Strynø
”Jeg er næsten tom for ord, og det sker ellers sjældent.”
Sådan siger Tonni Hansen, borgmester på Langeland, efter at Nordea-fonden netop har givet 13,4 millioner kroner til et projekt kaldet ’Shores Langeland’, som inkluderer fem lokationer med i alt 10 forskellige vandaktiviteter på Langeland og Strynø. Aktiviteterne spænder lige fra stand-up paddling over kajak, dykning og sejlads til fiskeri.
Jeg er næsten tom for ord, og det sker ellers sjældent
Tonni Hansen – Borgmester (SF), Langeland Kommune
”At Nordea-fonden kommer med så stor en bevilling, der samtidig betyder, at Shores er fuldt finansieret, gør mig meget bevæget og gør, at vi nu kan virkeliggøre det enorme potentiale, der er langs vores dejlige kyststrækninger i kommunen,” siger SF-borgmesteren i en nyhed på fondens hjemmeside.
De fem lokationer eller ’spots’ ligger fire forskellige steder: I Bagenkop, Rudkøbing, Lohals og Bukkemose.
Projektet har et samlet budget på cirka 30 millioner kroner. Ud over Nordea-fonden bidrager blandt andre Langeland Kommune, Lokale og Anlægsfonden og Den A.P. Møllerske Støttefond.
Flygtninge og indvandrere får bedre jobmuligheder
Vi slutter ugens fondsuddelingsoverblik med nyheden om, at Tuborgfondet netop har bevilget 2,3 millioner kroner til it-skolen ReDI School of Digital Integration i Aarhus.
Fondspengene skal ifølge en pressemeddelelse fra ReDI School of Digital Integration bruges til via it-kurser at hjælpe unge kvinder med flygtninge- og indvandrerbaggrund til en bedre overgang fra ungdomsliv til arbejdsliv.
Ifølge Vibe Lindgård Bach, der er administrerende direktør for it-skolen, betyder samarbejdet med Tuborgfondet, at skolen kan nå ud til endnu flere kvinder i Aarhus.
”ReDI Schools resultater på baggrund af to et halvt års aktiviteter i Danmark viser, at vores kurser giver kvinderne et afgørende skub ind på arbejdsmarkedet. Vi leverer, i tæt samarbejde med forskellige partnere, et unikt setup, som vi håber, vi kan forstørre væsentligt de kommende år,” siger Vibe Lindgård Bach i pressemeddelelsen.