Årets sidste udgave af rundturen blandt udvalgte uddelinger i den danske fondssektor starter med to fonde, vi ikke så tit omtaler i Fundats, nemlig PFA Brug Livet Fonden og Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld.
PFA Brug Livet Fonden blev etableret i 2009 med en beskeden kapital på tre millioner kroner og har som formål at ”støtte ildsjæle, der hjælper andre til at bruge livet.” Fonden har netop fundet frem til dette års fem modtagere af bevillinger blandt 45 relevante ansøgninger.
”Efter en gennemgang af årets indstillinger tegnede der sig et billede af, at børn og familier i svære situationer var omdrejningspunkt for de initiativer, hvor vi mente at kunne gøre den største forskel for ildsjælene derude. Netop i denne tid præget af social isolation finder vi det særligt vigtigt, at der rettes en opmærksomhed mod dem, som skaber fællesskaber til at møde nogle af livets sværeste udfordringer. Det er baggrunden for valget af årets hjertesager,” siger Torben Dalby Larsen, der er formand for bestyrelsen i PFA Brug Livet Fonden og i PFA Pension, i en pressemeddelelse.
Netop i denne tid præget af social isolation finder vi det særligt vigtigt, at der rettes en opmærksomhed mod dem, som skaber fællesskaber til at møde nogle af livets sværeste udfordringer.
Torben Dalby Larsen – bestyrelsesformand, PFA Brug Livet Fonden
De i alt 175.000 kroner fordeles mellem Lige Vilkårs Frivillige bisidderkorps og organisationen Skyggebørn, som begge modtager 50.000 kroner, og organisationerne Mentorbarn, Ønskeland og Forældre & Sorg – Landsforeningen Spædbarnsdød, der alle modtager 25.000 kroner.
Ud over økonomisk hjælp får modtagerne hjælp og sparring fra PFA til at skabe yderligere opmærksomhed omkring deres arbejde, blandt andet i form af professionelt producerede film og eventuel deltagelse på diverse PFA-events.
En million til 10 organisationer fra nystiftet fond
Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld er en ny fond under opbygning, og oprindeligt var planen, at den skulle begynde sine udlodninger fra 2022/2023. Imidlertid har fondens bestyrelse besluttet at udlodde en million kroner til humanitære og velgørende formål allerede i år, skriver lokalmediet Vores Jammerbugt.
”Vi er utrolig glade for, at vi her i 2020 får mulighed for at udlodde de første penge fra fonden. På grund af pandemien har det været et turbulent år – ikke kun for Sol og Strand, men for alle. Mange af de foreninger og organisationer, vi har været i dialog med, er stærkt påvirkede af coronakrisen dels i forhold til muligheden for at lave aktiviteter og dels rent økonomisk. Derfor er det en glæde, at vi formår at hjælpe disse foreninger og organisationer, og vi håber, at det kan være et lyspunkt i en svær tid,” siger Kjeld Andersen til Vores Jammerbugt.
Han og hustruen Margit Andersen, der er grundlæggere af Sol og Strand Feriehusudlejning, stiftede fonden i 2019 i forbindelse med, at parret overdrog hovedejerskabet i feriehusudlejningsvirksomheden til fonden.
”Vi har i mange år ønsket at etablere denne fond dels for at sikre, at Sol og Strand forbliver på danske hænder – også i fremtiden – og dels for i kraft af vores livsværk at hjælpe andre, der har behov,” siger Margit Andersen.
Vi er utrolig glade for, at vi her i 2020 får mulighed for at udlodde de første penge fra fonden.
Kjeld Andersen – Medstifter og bestyrelsesmedlem, Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld
Følgende organisationer, som alle får 100.000 kroner, er de første modtagere af penge fra Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld: Læger uden Grænser, Bedre Psykiatri, Natteravnene, ADHD-foreningen, Julemærkefonden, Skyggebørn, Landsforeningen for Spiseforstyrrelser, Børnesagens Fællesråd, den socialøkonomiske virksomhed Skovsgård Hotel samt Hyderabadfonden, der støtter driften af et børnehjem i Indien.
Årets udvælgelse er sket med særlig vægt på de ønsker, som Margit og Kjeld Andersen har haft til den første udlodning. Fremtidige udlodninger fra fonden vil ske på baggrund af modtagne ansøgninger.
”I 2022/2023 forventer vi at kunne udlodde et betragteligt millionbeløb, mens vi håber at kunne udlodde endnu én million kroner næste år. Forventningen er, at vi åbner for indsendelse af ansøgninger i august næste år, og disse vil blive behandlet i løbet af efteråret, hvorefter udlodning vil finde sted i december,” siger fondens bestyrelsesformand Jens Stadum.
3,2 millioner kroner til spillesteder
I den forløbne uge er der også blevet sat navne på 29 spillesteder og koncertarrangører, som tilsammen modtager 3,2 millioner kroner fra Tuborgfondet Musikhjælp.
I Fundats omtalte vi i november Tuborgfondets nye pulje på tre millioner kroner målrettet de danske spillesteder, som kan søge om midler til at genåbne på en bedre måde, end da de i foråret blev tvunget til at lukke dørene i.
Du kan blandt andet glæde dig til nye koncertformater med opvarmningsforskere i stedet for musikere
Tuborgfondet
”Du kan blandt andet glæde dig til nye koncertformater med opvarmningsforskere i stedet for musikere, spillesteder med reduceret CO2 aftryk, flere unge frivillige i koncertproduktionen og meget mere,” skriver Tuborgfondet på Linkedin.
Stort legat til anerkendt professor
Rundturen blandt fondenes seneste uddelinger fortsætter hos Novo Nordisk Fonden, som med et legat på 50 millioner kroner har haft held til at lokke professor Jesper Svejstrup tilbage til Danmark efter 27 år i udlandet.
Professor Jesper Svejstrup forlod Danmark i 1993 for at lære af de bedste i verden inden for sit forskningsområde på Stanford University i Californien.
Nu vender Jesper Svejstrup hjem til Danmark som en internationalt anerkendt topforsker, og han er netop tiltrådt en stilling som professor og forskningsleder på Institut for Cellulær- og Molekylær Medicin ved Københavns Universitet.
”Min hustru og jeg har længe haft tanker om at vende tilbage til Danmark og give noget tilbage til det land, som gav os vores opvækst, uddannelse og stipendier til at tage ud og lære. Derfor var det en fantastisk mulighed, som bød sig, og som vi kun kunne sige ja til, da det både gav mening forskningsmæssigt og familiemæssigt,” siger Jesper Svejstrup i en pressemeddelelse fra Novo Nordisk Fonden.
Jesper Svejstrup har fået en syvårig Laureate Research Grant-bevilling, der gives til fremragende internationale forskere, som ønsker at etablere en forskergruppe i Danmark.
Siden 2012 har Novo Nordisk Fonden gennem programmet uddelt i alt 655 millioner kroner fordelt på 16 bevillinger.
Penge til rensning af søer
Vi slutter hos Poul Due Jensens Fond, hvor bestyrelsen netop har godkendt årets sidste donationer, der bringer de samlede uddelinger i 2020 op på 195 millioner kroner, fordelt med 65 millioner til forskning og læring, 90 millioner til vand og bæredygtig udvikling og 40 millioner til inklusion og samfundsengagement.
Når direktør i Poul Due Jensens Fond Kim Nøhr Skibsted kigger tilbage på 2020, hæfter han sig især ved konsekvenserne af coronapandemien.
”Det stod ret tidligt klart for os, at pandemien ville få vidtrækkende konsekvenser for alle tre uddelingsområder. Vi har i årets løb uddelt en række bevillinger til sundhedsforskning, noget vi ellers normalt ville overlade til de store medicinal-fonde. Inden for vand har vi uddelt ekstraordinært mange midler til humanitær bistand og installeret tusindvis af håndvaskestationer rundt omkring i verden. Endelig har vi gjort vores inklusionsområde globalt ved at etablere en pulje, hvor Grundfos-selskaber og ansatte engagerer sig i lokale, sociale formål,” siger Kim Nøhr Skibsted i en nyhed på fondens hjemmeside.
Blandt årets sidste donationer fra Poul Due Jensens Fond er et projekt om sørensning, hvor flere danske universiteter er gået sammen om at finde en bæredygtig og skånsom metode til at fjerne fosfor fra søer og genanvende det. Projektet modtog i første omgang 6,1 millioner kroner, og nu følges der op med en bevilling på 14,4 millioner kroner til videreudvikling og inddragelse af flere partnere.
Bestyrelsen i Poul Due Jensens Fond besluttede på årets sidste møde samtidig at fastholde bevillingsrammen i 2021 på samme niveau som i år, nemlig 200 millioner kroner.