Vi kommer vidt omkring, både i temaer og rent geografisk, i denne uges rundtur blandt nogle af de seneste uddelinger fra fondssektoren.
Vi starter med en nyhed fra Poul Due Jensens Fond, der sammen med fem partnere har sat jagten ind på at finde og formidle skånsomme metoder til at genindvinde fosfor fra søer.
Hovedrollen i forskningsprojektet har Ormstrup Sø, som er helt grøn grundet alt for meget fosfor i søen og bundslammet. Forskere fra Aarhus Universitet, DTU og Syddansk Universitet har i 2020 kortlagt søens tilstand, og nu er Naturvidenskabernes Hus og Københavns Universitet også kommet med i det storstilede missionsdrevne forskningsprojekt.
Populært sagt skal projektet finde metoder til at fjerne fosfor fra søen, hvor det gør skade, og bringe det derhen, hvor det gør gavn. Undervejs leverer projektet også en masse værdifuld viden til de involverede parter og bidrager til bedre søforvaltning i fremtiden.
Forskere fra DTU Aqua, SDU Biology og AU Bioscience modtog sidste år 6,1 millioner kroner til kortlægning af søen, og nu har Poul Due Jensens Fond bevilget yderligere 14,4 millioner kroner.
Styrkelse af ny generation af arkitekter
Fra bæredygtig søforvaltning til talentudvikling af arkitekter. Dreyers Fond søsætter nu sammen med Arkitektforeningen et projekt til 2,2 millioner kroner kaldet Start, som skal styrke den nye generation af arkitektvirksomheder og åbne kommunale bygherrers øjne for værdien i at arbejde med de unge virksomheder.
Ifølge en nyhed på Dreyers Fonds hjemmeside drømmer mange arkitekter om at starte egen tegnestue, men selvom de nystartede arkitektvirksomheder har masser af talent, kan det være næsten umuligt at blive inviteret med i konkurrencer og udbud. Selv de helt små opgaver hos private og offentlige bygherrer udbydes ofte til de større tegnestuer, selvom de kunne være løst lige så godt – og måske både bedre og billigere – af en mindre, nystartet arkitektvirksomhed.
Ifølge Arkitektforeningen kan der både være økonomisk, samfundsmæssig og innovationsmæssig værdi i at arbejde med startup-arkitekter.
Vores nye initiativ i samarbejde med Arkitektforeningen handler om at synliggøre de nye generationers potentiale i relation til landets kommuner.
Mathilde Petri, – næstformand, Dreyers Fond
”Udviklingen af den arkitektoniske kvalitet bygger på en vedholdende og nysgerrig tilgang til det byggede miljø samt landskabs- og byplanlægning. Unge arkitekter og nystartede virksomheder bidrager ofte med fornyelse og frygtløshed, som fører til kreative og innovative løsningsforslag, og det er præcis, hvad mange kommuner har behov for i dag. Derfor kan der ofte være god værdi i at vælge en nystartet virksomhed. Det kan for eksempel være i forbindelse med mindre opgaver som indretning af nye byrum og ideoplæg til arkitektoniske løsninger, der forholder sig til klima, grøn omstilling eller andet, hvor der er brug for at tænke nyt og visionært,” siger Arkitektforeningens formand Johnny Svendborg.
Start-programmet skal blandt andet hjælpe nystartede arkitektvirksomheder på vej ved at koble dem til udvalgte kommuner rundt om i landet.
”Arkitektfaget bugner af talentfulde og engagerede nye generationer, som Dreyers Fond igennem årene har støttet og fortsat gerne vil medvirke til at styrke. Vores nye initiativ i samarbejde med Arkitektforeningen handler om at synliggøre de nye generationers potentiale i relation til landets kommuner. Vi er af den klare opfattelse, at de nye generationer både evner og står klar til på bedste vis at påvirke udformningen af vores fysiske omgivelser,” siger Mathilde Petri, arkitekt MAA og næstformand i Dreyers Fonds bestyrelse.
Fondsstøtte til kunst i Videbæk og Augustenborg
Rundturen fortsætter til Videbæk, hvor Vestjyllands Kunstpavillon – Arne Haugen Sørensen Museum netop har modtaget tilsagn om støtte fra Det Obelske Familiefond til et toårigt udstillingsprogram for samtidskunst.
I 2018 modtog Vestjyllands Kunstpavillon en bevilling fra Det Obelske Familiefond til realisering af samtidskunstudstillinger frem til udgangen af 2020, og nu har fonden altså besluttet at støtte museet i yderligere to år.
Med den toårige bevilling kan Vestjyllands Kunstpavillon vise en bred vifte af kunstformer og aktuelle temaer inden for samtidskunst.
Erling Damgaard – bestyrelsesformand, Vestjyllands Kunstpavillon
”Vi er meget stolte og yderst tilfredse med det fortsatte samarbejde med Det Obelske Familiefond om at fremme samtidskunsten til endnu flere. Med den toårige bevilling kan Vestjyllands Kunstpavillon vise en bred vifte af kunstformer og aktuelle temaer inden for samtidskunst, og på den måde skabe synlighed og forståelse for samtidskunstens mange facetter og ærinder i både Videbæk og Vestdanmark,” siger Erling Damgaard, der er bestyrelsesformand i Vestjyllands Kunstpavillon, i en pressemeddelelse fra museet.
Udstillingsprogrammet i 2021 og 2022 består af i alt otte soloudstillinger. Syv af de otte inviterede kunstnere er kvinder, idet Vestjyllands Kunstpavillon ønsker at skabe større synlighed for kvindelige kunstnere i området.
Også Augustiana Kunsthal & Kunstpark i Augustenborg kan takke Det Obelske Familiefond for, at der kan præsenteres et nyt udstillingsprogram for 2021, når corona-restriktionerne igen tillader åbne døre.
Det Obelske Familiefond har netop støttet Augustiana Kunsthal & Kunstpark med 230.000 kroner, skriver dagbladet Jydske Vestkysten.
Programmet for 2021 har derudover fået støtte af Statens Kunstfond og Fabrikant Mads Clausens Fond. Det betyder, at der i alt kommer seks udstillinger og flere nyproducerede værker til kunstparken.
Ny undersøgelse af corona-konsekvenser på herberger
Hvordan oplever hjemløse på herberger coronakrisen? Det skal en ny og netop igangsat undersøgelse fra fonden Weshelter vise. Undersøgelsen er støttet økonomisk af Augustinus Fonden med 242.000 kroner.
Da det danske samfund lukkede ned i 2020 på grund af covid-19, lukkede det sociale arbejde for de mest udsatte mennesker i Danmark på herberger og bosteder også ned. Sagsbehandleren kom ikke længere på besøg, og besøgene fra frivillige besøgsvenner, venner, familie og netværk stoppede også.
Ifølge Ole Abildgaard Mikkelsen, der er direktør i Weshelter, er det vigtigt at undersøge beboeres, ansattes og frivilliges oplevelser af nedlukningen.
Oplevelserne er værdifulde, da de kan hjælpe os til at håndtere fremtidige nedlukninger og kriser bedre.
Ole Abildgaard Mikkelsen – direktør, Weshelter
”Oplevelserne er værdifulde, da de kan hjælpe os til at håndtere fremtidige nedlukninger og kriser bedre. Samtidig kan oplevelserne også bidrage til udvikling af det socialfaglige arbejde i hverdagen på den anden side af krisen. Det kan for eksempel ske ved at pege på nye arbejdsgange, som vi skal holde fast i, eller ved at pege på de meningsfulde ting i hverdagen, hvis værdi først bliver tydelig, når de ikke længere finder sted. Derfor er vi meget taknemmelige for Augustinus Fondens støtte til undersøgelsen,” siger Ole Abildgaard Mikkelsen i en nyhed på Weshelters hjemmeside.
Undersøgelsen er tilrettelagt som en interviewundersøgelse, hvor beboere, frivillige og ansatte fortæller om deres oplevelser af nedlukningen. Fokus vil både være på det sociale liv på herberget, sociale vanskeligheder og afsavn samt nye muligheder skabt af nedlukningen.
Resultaterne af undersøgelsen forventes at være klar allerede til foråret.
Nyt projekt sætter fokus på styrket farrolle
Ugens rundtur blandt udvalgte uddelinger fra fondssektoren slutter hos Nordea-fonden, som netop har besluttet at støtte et projekt kaldet ’Far på barsel – far for livet’ med 5,5 millioner kroner i perioden 2021-2024.
Når fædrebarslen indføres, skønnes det, at 40-50.000 fædre vil tage to måneders barsel. Det nye projekt fra partnerskabet Forum for Mænds Sundhed har til formål at støtte de vigtige relationer mellem fædre og børn fra starten af barnets liv.
De ønsker at være en lige så vigtig forælder som moderen.
Svend Aage Madsen – formanden, Forum for Mænds Sundhed
”I dag lægger stort set alle mænd vægt på at være nærværende, at være til stede, at være engageret og at have tid sammen med deres barn. De ønsker at være en lige så vigtig forælder som moderen. I ’Far på barsel’ vil vi gøre vores til, at fædrebarslen bliver en succes for børnene, fædrene og hele familien,” siger formanden for Forum for Mænds Sundhed og forskningsleder på Rigshospitalet Svend Aage Madsen i en nyhed på Nordea-fondens hjemmeside.
Når fædre selv skal beskrive deres ønsker til forholdet til deres barn, er det ord som ‘nærvær’ og ‘tilstedeværelse’, der går igen. Og 89 procent af alle danske fædre ønsker at være meget involverede i de første måneder og år af deres børns liv.
”Med lovgivning om to måneders farbarsel får op til 50.000 mænd en ny mulighed for at styrke deres rolle som far og dyrke den nære relation til barnet. Det vil give flere familier og børn en bedre start på livet,” siger direktør i Nordea-fonden Henrik Lehmann Andersen.” ‘Far på Barsel’-projektet starter i maj.