Turen går både til forskningens og operaens verden i gennemgangen af nogle af den forgangne uges uddelinger i den danske fondssektor.
Rundturen starter hos Lundbeckfonden, som netop har afsluttet sin vurdering af årets ansøgere til forskningsbevillinger i kategorien ’Ascending Investigators’. I alt uddeler fonden 90,1 millioner kroner, der fordeles mellem 18 forskere, som hver i gennemsnit får fem millioner kroner.
Ascending Investigators-bevillingerne er målrettet etablerede og talentfulde forskere på danske universiteter og hospitaler. Bevillingerne skal gøre det muligt for den enkelte modtager yderligere at udvikle sin forskningskarriere for derigennem at skabe væsentlige videnskabelige bidrag inden for neurovidenskab og behandling af sygdomme relateret til nervesystemet.
”Vi er glade for at se de mange spændende projekter, der er kommet ind, og vi er glade for, at vi i Lundbeckfonden via Ascending Investigators-bevillingerne kan gøre det muligt for disse talentfulde forskere at udvikle deres projekter til gavn for dansk neuroforskning,” siger Lundbeckfondens forskningsdirektør Jan Egebjerg i en pressemeddelelse.
Fra bæredygtighed i byggeri til fisk i varmt vand
Rundturen forbliver i forskningens verden med nyheden om, at Villum Fonden netop har givet bevillinger på i alt 14 millioner kroner til seks forskere under det nye program ’Villum International Postdoc’.
Programmet er målrettet fremragende kvindelige forskere inden for det tekniske og naturvidenskabelige felt, og bevillingsmodtagernes forskningsprojekter spænder fra bæredygtighed i byggeri til fiskearters tilpasning til stigende vandtemperaturer.
Villum International Postdoc-programmet støtter på det tidspunkt i forskerkarriereforløbet, hvor der starter et stort frafald af kvinder på de danske universiteter. Programmet er udviklet i samarbejde med de danske universiteter.
”Vi ønsker at være med til at forebygge, at Danmark går glip af kvindelige forskertalenter inden for det tekniske og naturvidenskabelige område. Villum International Postdocs er fremragende forskere, der bliver udvalgt på baggrund af anbefalinger fra universiteter og faglig vurdering af en international forskerkomité. De seks nye bevillingsmodtagere er alle af rette støbning formet af forskningstalent, internationalt perspektiv og ambitioner om en universitetskarriere. Vores håb er, at de kan vise vejen for andre og inspirere flere talentfulde kvinder til at søge en forskerkarriere,” siger Jens Kann-Rasmussen, der er bestyrelsesformand i Villum Fonden.
De nye Villum International Postdocs er Drude Fritzbøger Christensen (KU), Freja Nygaard Rasmussen (AAU), Jiawei Wang (DTU), Kim Birnie-Gauvin (DTU), Line Meldgaard Madsen (AU) og Nanna Inie (IT-U).
Aalborg på det kunstneriske verdenskort
Uddelingsrundturen slutter i operaens tegn og med et lidt mere beskedent beløb end forskningsbevillingerne. Spar Nord Fonden har således doneret en kvart million kroner til The Lauritz Melchior International Singing Competition, som er verdens største konkurrence for unge Wagner-sangere. Bag arrangementet står Aalborg Symfoniorkester.
En konkurrence af dette format tiltrækker sig verdens opmærksomhed og slår i den grad Aalborg fast på det kunstneriske verdenskort.
Tecwyn Evans – kunstnerisk chef, Aalborg Symfoniorkester
Donationen dækker blandt andet hovedpræmien på 20.000 euro. Den gives til den bedste sanger inden for Wagners operaer blandt unge, ambitiøse sangere. Ud af i alt 100 ansøgere har juryen udvalgt de 16 bedste sangere, som kommer fra hele verden for at blive bedømt af den internationale jury i den prestigefyldte konkurrence.
”Vi er utroligt stolte af, at Aalborg Symfoniorkester og Musikkens Hus endnu en gang kan byde velkommen til en række af de bedste Wagner-sangere fra hele verden, som kommer til byen for at konkurrere om den prestigefyldte titel. En konkurrence af dette format tiltrækker sig verdens opmærksomhed og slår i den grad Aalborg fast på det kunstneriske verdenskort,” siger Tecwyn Evans, som er kunstnerisk chef for Aalborg Symfoniorkester, i en pressemeddelelse.
Gallafinalen i The Lauritz Melchior International Singing Competition afvikles den 31. oktober. Sangkonkurrencen er under protektion af Dronning Margrethe, som selv har overværet gallafinalen op til flere gange.