Seks organisationer og foreninger på Frederiksberg, der alle på hver sin måde arbejder med socialt eller psykisk sårbare personer, får nu en øjeblikkelig økonomisk håndsrækning af Frederiksbergfonden.
Byfonden har nemlig besluttet straks at udbetale en halv million kroner til seks organisationer og foreninger.
Pengene er fordelt med 100.000 kroner hver til Dansk Kvindesamfunds krisecenter i kommunen, Café Paraplyen, som er et værested under KFUM´s sociale arbejde, Mødrehjælpens lokalafdeling og Sind Frederiksberg.
Thorvaldsen, der er et brugerstyret aktivitetssted for psykisk sårbare, og foreningen Den Tredje Hånd, som driver en genbrugsbutik, hvor overskuddet går til at hjælpe kvinder med angst og depression, modtager begge 50.000 kroner.
Initiativet fra Frederiksbergfondens bestyrelse sker parallelt med den gradvise genåbning af samfundet efter to måneder med hel eller delvis nedlukning af de sociale tilbud på grund af coronakrisen. Også civilsamfundets foreninger og organisationer planlægger nu at vende tilbage til mere normale tilstande, og ifølge Frederiksbergfonden har særligt de sociale organisationer, som arbejder for hjemløse borgere, familier i fattigdom, socialt eller psykisk sårbare borgere samt mennesker med manglende sociale netværk, været meget savnede under corona-nedlukningen.
Frederiksbergs frivillige foreninger har en svær tid her under corona, og de mange mennesker, de hjælper, har det endnu sværere.
Simon Aggesen – borgmester, Frederiksberg Kommune
Den civile, sociale indsats er en uundværlig del af hverdagen for mange grupper af borgere på Frederiksberg, pointerer Frederiksbergfonden i en pressemeddelelse. Der venter nu en stor og ressourcekrævende indsats med at genstarte de mange tilbud og aktiviteter – og det er dén indsats, fonden ønsker at hjælpe på vej.
”Covid-19 har bragt hele samfundet i en alvorlig situation, men den mærkes i endnu højere grad af mennesker, der i forvejen er udsatte, psykisk sårbare eller har færre fællesskaber. Derfor er vores fokus rettet akut mod de sociale organisationer og foreninger, der arbejder for udsatte borgere og familier, så de sociale tilbud hurtigt kan komme i drift igen og planlægge nye aktiviteter,” siger Martin Dahl, der er direktør i Frederiksbergfonden.
Borgmester: Stor og vigtig bistand
Frederiksbergs konservative borgmester Simon Aggesen glæder sig meget over initiativet.
”Frederiksbergfondens håndsrækning til de sociale organisationer er et fabelagtigt initiativ,” siger Simon Aggesen til Fundats.
”Frederiksbergs frivillige foreninger har en svær tid her under corona, og de mange mennesker, de hjælper, har det endnu sværere. Så denne håndsrækning er en stor og vigtig bistand til dem, der bistår andre. Jeg takker på hele byens vegne,” lyder det fra borgmesteren.
Mødrehjælpen Frederiksberg driver en genbrugsbutik, og brugerne er primært kontanthjælpsmodtagere, der kan søge om støtte til børnefødselsdage, idrætsaktiviteter, børnebriller og udflugter. Ifølge Mødrehjælpens lokalformand Jette Halling falder pengene fra Frederiksbergfonden på et tørt sted.
På grund af corona kunne vi ikke udleje den fraflyttede butik, så vi stod med to huslejer.
Jette Halling – lokalformand, Mødrehjælpen
”Butikken og alle vores aktiviteter har været lukket et par måneder, og vi kan kun åbne forsigtigt op, fordi mange af vores frivillige er ældre, der skal passe ekstra på. Inden coronaen brød ud, havde vi desuden besluttet at flytte til et andet lokale, men på grund af corona kunne vi ikke udleje den fraflyttede butik, så vi stod med to huslejer. Derfor har vi taget et gevaldigt indhug i vores midler. Fondens donation betyder, at vi igen får lidt på kistebunden, så vi kan støtte familier med børnefødselsdage og udflugter, hvor familierne kan hygge sig lidt sammen,” siger Jette Halling i fondens pressemeddelelse.
Det sociale værested Café Paraplyen besøges daglig af 50-80 mennesker, der er særligt udsatte som følge af psykiske eller fysiske lidelser, hjemløshed eller dårlig økonomi. Nedlukningen i cafeen og samfundet generelt har haft store psykiske konsekvenser for stedets brugere. Derfor har værestedets leder, Tina Kragh, besluttet at genåbne cafeen, hvilket indtil videre har været en omkostelig affære med ekstraudgifter til alt fra nye, håndfri armaturer til håndsprit.
”Vi er en socialøkonomisk virksomhed, og gæsterne betaler for, at det kan løbe rundt, så vi har ikke økonomi til alle de ekstra ting. Jeg har brugt tid på at søge puljer, men mange fonde har lang behandlingstid, og det er ærgerligt, for der er et akut behov. Så jeg blev superglad for at høre fra Frederiksbergfonden, som forholder sig til den virkelighed, der er hos os,” siger Tina Kragh.