Fem opstartsvirksomheder og tre forskningsprojekter med kommercielt potentiale inden for life science har netop modtaget i alt 104 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden.
Mere præcist kommer den store check fra Novo Nordisk Fondens såkaldte inkubator, Bioinnovation Institute, som udover at yde økonomisk støtte har til formål at udvikle forskningsbaserede forretningsidéer, så de kan vokse sig stærke nok til at tiltrække investorer og blive til levedygtige selskaber.
Af det samlede beløb på 104 mio. kr. går i alt 50 mio. kr. til fem opstartsvirksomheder, som hver modtager 10 mio. kr. Herudover modtager tre forskningsprojekter 18 mio. kr. hver fordelt over tre år.
Opstartsvirksomhederne og forskningsprojekterne arbejder alle inden for farmakologi, sundhedsteknologi og bioindustri. De udvikler bl.a. en ny tilgang til CRISPR-genredigeringsteknologien, et nyt lægemiddel til behandling af knogleskørhed, en ny behandling til øjenkomplikationer relateret til sukkersyge, udviklingen af biologiske midler imod vandbårne sygdomme og skadedyr inden for fødevareindustri og derudover også en ny lovende sklerosebehandling.
Alle er forretningsidéer, der ifølge Bioinnovation Institute har potentiale til at tiltrække investorer, når de er blevet udviklet yderligere.
Og så er forretningsidéerne et skridt på vejen mod et større mål for Bioinnovation Institute om at skabe intet mindre end et globalt centrum for innovation inden for life science.
Et helt centralt mål for os er at bidrage til at skabe flere højteknologiske arbejdspladser i Danmark.
Jens Nielsen – CEO, Bioinnovation Institute
“Ét af de væsentligste mål med Bioinnovation Institute er at være med til at gøre København og Danmark til et centrum for innovation og entreprenørskab inden for life science. Derfor er det også vigtigt at opbygge volumen. Nu begynder vi at have en kohorte af selskaber, som gør, at udenlandske investorer f.eks. kan komme til os og se ti selskaber, som ligger i København i stedet for at rejse rundt. Derfor kan vi nu begynde at trække flere udenlandske forskere til, som etablerer selskaber i Danmark, fordi der er et miljø, som gør det attraktivt at lave innovation. Et helt centralt mål for os er at bidrage til at skabe flere højteknologiske arbejdspladser i Danmark,” siger professor Jens Nielsen, CEO hos Bioinnovation Institute.
Fondsbevilling og forretningsudvikling
Siden sin start i 2017 har Bioinnovation Institute derfor fået bevilget 462 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden. Indtil nu har inkubatorens 26 fuldtidsansatte sendt 335 mio. kr. videre til i alt 78 opstartsvirksomheder, der foreløbig tilsammen har rejst 200 mio. kr. i eksterne investeringer.
Millionerne fra Bioinnovation Institute udmøntes blandt andet gennem tre instrumenter, der populært sagt kan anvendes i tre tidlige stadier i et nyt selskabs liv.
Ét af instrumenterne, som skal lære de bedste forretningsidéer at gå, er et såkaldt konvertibelt lån på 10 mio. kr. Sådan en bevilling er der fem af de netop støttede forretningsidéer, der har modtaget.
“Pengene skal bruges til at bringe det unge selskab frem til et stadie, hvor det er modent til at gå ud og henvende sig til investorer om at skaffe finansiering. Vi siger ofte, at vi på den måde bringer selskaberne over en ‘valley of death’, som mange gange er utrolig svær for selskaberne at komme over,” forklarer Jens Nielsen.
At pengene gives som et konvertibelt lån betyder, at pengene - afhængig af om selskabet tiltrækker investeringer eller ej – enten vil give Bioinnovation Institute del-ejerskab i virksomheden eller ende med at være en klassisk bevilling uden modydelse.
“Hvis der kommer en ekstern investering i et af selskaberne, så konverterer vi lånet på 10 mio. kr. til aktier i selskabet. Men vi gør det på meget stiftervenlige vilkår, og du vil ikke kunne få de 10 mio. kr. under mere favorable vilkår, tror jeg. Men vi synes, at det er rimeligt at sende det signal, at hvis selskabet har succes, så skal det også betale lidt tilbage, så vi kan støtte endnu flere opstartsvirksomheder på sigt. Hvis selskabet derimod lukker, fordi det ikke kan skaffe kapital, så konverterer vi til gengæld lånet til en bevilling, så stifteren ikke står i gæld til os,” forklarer Jens Nielsen.
Fødselshjælp
Et andet instrument støtter forretningsidéerne på et endnu tidligere stadie. Her handler bevillingerne populært sagt om at yde fødselshjælp. Gennem denne type bevilling har Bioinnovation Institute netop støttet tre lovende forretningsidéer med 18 mio. kr. hver.
“Her er vi er med til at bygge selskaberne, som slet ikke er stiftet endnu. Vi ser på, hvor der er samfundsmæssige behov for innovation, og så prøver vi at matche det med nogle rigtig dygtige forskere. Sammen laver vi en plan for at udvikle et projekt i en treårig periode. I det her tilfælde er der tale om en ren bevilling på 6 mio. kr. om året i op til tre år til at hyre et team. Men vi vil ikke have at det ‘blot’ – forstå mig ret – skal lave mere forskning på universitetet. Vi vil faktisk have, at professoren, som får den her bevilling, begynder at tænke på, at det skal blive til et selskab” siger Jens Nielsen.
Vi vil faktisk have, at professoren, som får den her bevilling, begynder at tænke på, at det skal blive til et selskab.
Jens Nielsen – CEO, Bioinnovation Institute
Mellem de to stadier arbejder Bioinnovation Institute også på et tredje instrument, der populært sagt skal lære forretningsidéerne at kravle.
“Det kalder vi Venturelab, og det bliver rullet ud næste år, men vi har kørt nogle forskellige versioner af det tidligere. Her støtter vi forskerne på alle mulige måder gennem en tolvmåneders periode, og så giver vi lidt mindre bevillinger på 4 mio. kr. Der er et uddannelsesmæssigt aspekt i det, så vi træner forskere, der er interesseret i entreprenørskab, i at bygge en virksomhed. Og flere af de selskaber, som har været igennem den tidligere udgave af programmet har faktisk skaffet kapital bagefter, fordi deres forretningsplan blev så skarp, at investorer kunne godt se, hvor det her kunne bevæge sig hen,” siger Jens Nielsen.
Om Bioinnovation Institute (BII)
- BII fik bevilget 392 mio. kr. i finansiering i 2017 fra Novo Nordisk Fonden. BII fik bevilget yderligere 70 mio. kr. i 2019 fra Novo Nordisk Fonden.
- Inkubatoren modtager flest ansøgninger inden for området Therapeutics, men ser stigende tendenser for områderne Bioindustrials og Healttech.
- Inkubatoren modtager ansøgninger fra hele Norden og fra alle danske universiteter. Mange ansøgere er tilknyttet til universitet, og flere end 18 universiteter i Norden har søgt.
- I udvalgte programmer bliver helt op til 17 pct. af ansøgerne bevilget støtte.
- BII’s startups har indtil nu rejst 200 mio. kr. i ekstern finansiering.
- BII har arbejdet med 78 start-ups indtil nu.
- BII har samlet bevilget 335 mio. kr. til de 78 start-ups.
- BII’s vision er at støtte life science-innovation i verdensklasse som kan drive udviklingen af nye løsninger til gavn for mennesker og samfund.
- BII’s mission er at medvirke til at udvikle life science i verdensklasse og katalysere forskningens vej til nye kommercielle løsninger gennem opstartsvirksomheder ved hjælp af enhedens viden, netværk, bevillinger og infrastruktur.
- Inkubatoren har 26 fuldtidsansatte.
Anvendt forskning
Fælles for de tre instrumenter er ifølge Jens Nielsen et skarpt fokus på at fremme anvendelsen af forskning – en grundlæggende strategisk prioritering i Novo Nordisk Fonden.
"Novo Nordisk Fonden er jo en gigantisk fond, der deler masser af penge ud til excellent forskning. Samtidig har man jo den anden ende, qua sit ejerskab i Novo Holdings A/S investeringer i opstartsselskaber udover selvfølgelig i større selskaber plus aktierne i Novo Nordisk A/S. Gennem en årrække blev det observeret, at det i Europa er meget svært at tage forskning direkte fra universiteterne, lave dem om til opstartsvirksomheder og få dem finansieret via kapital i markedet. Så dér opstod idéen om at prøve at lave vores forskellige instrumenter, der kan være med til at understøtte, at danske forskere kan være mere målrettede og sige: Det er jo noget fantastisk forskning, vi har lavet her, men kunne vi måske også finde en eller anden anvendelse af det og bringe det videre frem?” siger Jens Nielsen.
Til næste år vil Novo Nordisk Fondens bestyrelse beslutte, om Bioinnovation Institute skal etableres som en selvstændig fond.