Ugens gennemgang af nogle af den forgangne uges uddelinger i den danske fondssektor starter med to projekter fra musikkens verden.
Med en donation på 300.000 kroner om året i indeværende år, 2021 og 2022 sikrer Spar Nord Fonden, at aarhusianerne fortsat kan få stillet sulten efter udendørs musikalske oplevelser på et areal uden for Musikhuset Aarhus.
”De foregående tre år, hvor vi havde det tilsvarende beløb, lavede vi op mod 25 koncerter om året. Vi ser forlængelsen som en anerkendelse af, at vi har brugt pengene fornuftigt. Vi er enormt glade for, at vi med den nye donation får mulighed for holde det høje niveau i årene fremover og præsentere vores mange gæster for masser af fede, gratis livekoncerter. Det er med til at sikre, at Aarhus er en god by at bo i og besøge,” siger Jan Christensen, der er direktør i Musikhuset Aarhus, i en pressemeddelelse.
De 900.000 kroner er på vegne af Spar Nord Fonden blevet overrakt af direktør i Spar Nord Aarhus Erling Sørensen.
”For os er det vigtigt at give oplevelser til folk i alle aldre, og det er en god måde at lære folk stedet her at kende på. Store navne som Jacob Dinesen og Tina Dickow har spillet nogle af deres første koncerter her,” siger Erling Sørensen.
Legendarisk spillested reddet i fire år
Fra udendørs musik i landets næststørste by til indendørs jazzmusik i hovedstaden, hvor bestyrelsen i den legendariske jazzklub Montmartre glæder sig over, at det på målstregen er lykkedes at sikre spillestedet overlevelse i foreløbig fire år takket være en række private og offentlige donationer.
For et par uger siden lød meldingen fra bestyrelsen, at Montmartre ville lukke med udgangen af november 2020, og lejemål og personalet blev sagt op. Baggrunden var, at Statens Kunstfonds projektstøtteudvalg for musik afslog at følge Københavns Kommunes indstilling om at gøre Montmartre til regionalt spillested med støtte fra både stat og kommune. Dertil kommer, at Montmartre på linje med de fleste andre spillesteder er hårdt økonomisk ramt af coronakrisen.
Montmartre er og har i mange år været Danmarks nationalscene for jazzen bygget på traditionerne fra guldalderen i 1950´erne og 60´erne med mange danske og amerikanske legender i de små lokaler i St. Regnegade.
Michael Christiansen – bestyrelsesformand, Jazzhus Montmartre
Men nu er overlevelsen sikret frem til 1. januar 2025, og i november slås dørene igen op til Montmartre. Det skyldes dels et tilsagn fra Københavns Kommune om én million kroner om året i fire år, en større anonym bevilling også i fire år samt betydelige donationer fra Københavns Kommunes coronapulje, Augustinus Fonden og Konsul Georg Jorck og Hustru Emma Jorcks Fond.
Bestyrelsesformand Michael Christiansen er taknemmelig for støtten til Montmartre.
”10 års bestræbelser på at skabe en mere langsigtet løsning for driften af Montmartre er nu lykkedes. Vi skylder stor tak til den gruppe af mennesker og institutioner, der har gjort dette muligt. Montmartre er og har i mange år været Danmarks nationalscene for jazzen bygget på traditionerne fra guldalderen i 1950´erne og 60´erne med mange danske og amerikanske legender i de små lokaler i St. Regnegade. I disse lokaler har de bedste spillet, og det vil de også gøre i fremtiden, danske såvel som udenlandske,” siger Michael Christiansen i en pressemeddelelse.
35 mio. kr. til projekter for flygtninge i Jordan
I en noget anden boldgade sætter Novo Nordisk Fonden med en uddeling på 35 millioner kroner fokus på unge syriske flygtninge i Jordan, fordelt på fem projekter, som hver modtager mellem 3,4 og 10 millioner kroner fra fonden.
Den røde tråd i projekterne er at styrke de unge syriske flygtninges uddannelsesniveau og tilknytning til arbejdsmarkedet og derigennem øge deres muligheder for at deltage aktivt i samfundet og blive selvforsørgende.
Novo Nordisk Fonden ønsker at bidrage til skabe en bedre fremtid for de unge syriske flygtninge i Jordan.
Hanna Line Jakobsen – Senior Vice President, Social & Humanitarian, Novo Nordisk Fonden
”Novo Nordisk Fonden ønsker at bidrage til skabe en bedre fremtid for de unge syriske flygtninge i Jordan. Vi er derfor glade for at kunne støtte disse fem ambitiøse projekter, der supplerer hinanden og vores allerede etablerede partnerskaber i Jordan. I fonden er vi optaget af en helhedsorienteret indsats og synergi mellem de indsatser, vi støtter. Interventionsprojekterne indeholder konkrete initiativer til at støtte børn og unge gennem uddannelse og selvstændiggørelse, mens forskningsprojekterne har fokus på at identificere de bedste løsninger til at styrke de unge flygtninge,” siger Hanna Line Jakobsen, der er chef for de humanitære bevillinger i Novo Nordisk Fonden, i en pressemeddelelse.
Blandt bevillingsmodtagerne er Care Danmark, der blandt andet vil hjælpe unge flygtninge med rådgivning om og træning i, hvordan de kan etablere og drive små virksomheder fra deres hjem, undervise studerende i iværksætteri og hjælpe flygtninge med at opnå en arbejdstilladelse.
I et andet projekt ledet af DRC Dansk Flygtningehjælp vil projektets partnere søge at styrke udsatte børn og unges færdigheder, så de bedre matcher, hvad der efterspørges på arbejdsmarkedet i Jordan.
Krisen i Syrien har indtil videre betydet, at flere end 5,5 millioner mennesker er flygtet til andre lande, heriblandt 650.000 til nabolandet Jordan. Over halvdelen af de syriske flygtninge i Jordan er børn og unge.
Ny natur på vej til Tøndermarsken
Fra Syrien og Jordan går turen til Tøndermarsken og Vadehavet, hvor Den Danske Naturfond og 15. Juni Fonden er blandt bidragyderne i et stort EU-projekt, som handler om at udvikle et 250 hektar stort markareal i Tøndermarsken til et internationalt vigtigt område for trækfugle og ynglende eng- og vadefugle.
Projektet, der har et budget på 69 millioner kroner, skal samtidig sikre området omkring Tønder by mod oversvømmelser og give besøgende naturoplevelser i den nordlige del af Margrethe Kog, hvor Vidåen løber ud i Vadehavet.
Den Danske Naturfond og 15. Juni Fonden deltager i projektet sammen med blandt andre Tønder Kommune og Tøndermarsk Initiativets partnerskabsgruppe.
Den Danske Naturfonds rolle bliver at købe jord af landmænd og andre private lodsejere for at omdanne den til natur. I dag er området landbrugsjord, så projektet forudsætter, at man kan lave aftaler med landmænd og andre jordejere i området om at sælge og bytte jord, skriver naturfonden i en nyhed på sin hjemmeside.
Løsning af samfundsproblemer for 348 mio. kr.
Ugens sidste udvalgte uddeling handler også om blandt andet landsbrugsjord og kommer fra Novo Nordisk Fonden. Fonden har netop uddelt i alt 348 mio. kr. til seks forskningsprojekter, der skal udvikle nye løsninger på globale samfundsudfordringer, heriblandt udnyttelsen af dyrket jord.
Bevillingerne giver mulighed for, at nogle af Danmarks dygtigste forskere kan arbejde sammen om at udvikle nye og innovative løsninger på nogle af de store samfundsudfordringer,
Birgitte Nauntofte – direktør, Novo Nordisk Fonden
Ud af fondens samlede bevilling går 179 mio. kr. nemlig til tre projekter, der undersøger sammenhængen mellem biodiversitet og dyrket jord, herunder hvordan skovrejsning kan bruges mod klimaforandringer gennem binding af CO2 og som levested for arter, der kan styrke biodiversiteten.
Et fjerde projekt modtager 59,9 mio. kr. for at finde ny viden om svampes nedbrydning af biomasse som middel til den grønne omstilling. Og de to sidste projekter modtager i alt 108,6 mio. kr. til udvikling af kvanteteknologi til udvikling af nye lægemidler og energieffektive materialer.
”Med de seks bevillinger ønsker vi at sætte turbo på tre forskningsområder, der er yderst lovende. Bevillingerne giver mulighed for, at nogle af Danmarks dygtigste forskere kan arbejde sammen om at udvikle nye og innovative løsninger på nogle af de store samfundsudfordringer, vi står overfor, hvad enten det er inden for life-science eller den grønne omstilling. Vi glæder os meget til at følge alle projekterne,” siger Birgitte Nauntofte, direktør i Novo Nordisk Fonden.