Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil kulegrave regelsættet for de almene fonde og forventer nu, at arbejdet kan begynde i slutningen af denne måned.
“I den forbindelse vil vi også skulle se på mulighederne for at styrke tilsynet og kontrollen med de almene fonde,” siger Nick Hækkerup.
Ministerens udmelding kommer efter, at en rapport fra Fondenes Videnscenter har vist, at de almene fonde halter langt efter de erhvervsdrivende fonde, når det kommer til at overholde lovens krav om at registrere bestyrelsesmedlemmer som reelle ejere hos myndighederne.
Ifølge videncentrets rapport mangler 1.933 almene fonde at registrere deres bestyrelser. Det betyder, at mere end hver fjerde almene fond stadig ikke har fået styr på reglerne.
Tallet for de erhvervsdrivende fonde er til sammenligning et rundt nul. Alle landets erhvervsdrivende fonde følger med andre ord loven på dette punkt.
Erkender uacceptabel situation
Rapporten understreger ifølge professor og fondsforsker Anker Brink Lund fra Copenhagen Business School, at regelkomplekset omkring de almene fonde trænger til en opdatering.
Han mener, at Justitsministeriet bør sætte gang i et grundigt kommissions- eller udvalgsarbejde, der kan gennemgå regelsættet for de almene fonde ligesom det skete med erhvervsfondsloven i 2014.
“Og regeringen har jo også talt om at nedsætte en kommission [for at opdatere fondsloven, red.], så jeg forstår ikke, hvorfor justitsministeren nøler med at nedsætte den," siger Anker Brink Lund.
“Der er sådan set kun en vej. Og det er at få belyst hele det her felt på en ordentlig måde. Civilstyrelsen bør derfor få nedsat den kommission, der skal kulegrave feltet. Og der skal det her med den manglende registrering af reelle ejere så være én af de pinde, som kommissionen skal tage stilling til,” siger han.
Forelagt de nye tal og Anker Brink Lunds opfordring om at trække i arbejdstøjet erkender justitsminister Nick Hækkerup, at situationen omkring de almene fonde ikke er acceptabel:
Vi kan selvsagt ikke leve med, at så mange almene fonde tilsyneladende ikke lever op til reglerne om at registrere sine reelle ejere
Nick Hækkerup – Justitsminister
”Vi kan selvsagt ikke leve med, at så mange almene fonde tilsyneladende ikke lever op til reglerne om at registrere sine reelle ejere,” siger Nick Hækkerup og fortsætter:
“Nedsættelsen af udvalget er desværre trukket ud på grund af situationen omkring covid-19, men jeg forventer, at kommissoriet er færdigt inden udgangen af marts, så vi kan få sat gang i en gennemgribende revision af fondslovgivningen,” siger justitsministeren.
Professor: Nej tak til hovsa-løsninger
Reglerne i hvidvasklovgivningen bestemmer, at fonde skal registrere deres bestyrelsesmedlemmer som reelle ejere i myndighedernes it-systemer.
Loven skal forhindre, at fonde og andre juridiske personer misbruges til bl.a. skattesvig, hvidvask og terrorfinansiering ved at gøre det vanskeligere for bagmænd at skjule sig bag forskellige selskabskonstruktioner. Det er en risiko, som Politiets Efterretningstjeneste sidste år havde fokus på.
Men man skal ikke lave hovsa-løsninger
Anker Brink Lund – Professor, CBS
At de erhvervsdrivende fonde godt kan finde ud af at overholde loven, mens det kniber gevaldigt for de almene fonde, hænger ifølge Anker Brink Lund ikke mindst sammen med, at bestyrelsesmedlemmerne i almene fonde ofte har travlt med andet end bestyrelsesposten.
“Vi skal jo huske på, at fonde er selvejende institutioner, og at mange af bestyrelserne i de små og mellemstore almene fonde er amatører – altså folk, der netop ikke opfatter sig som reelle ejere af fondskapitalen, men bare mødes en gang om året, spiser en frokost for så at konstatere, at de heller ikke i år har penge at dele ud,” siger Anker Brink Lund.
På den baggrund giver det mening at skærpe revisorens rolle i forhold til de almene fonde, ligesom det skete, da erhvervsfondsloven i 2014 blev opdateret, mener han.
“Alle almene fonde har jo en eller anden revisorfunktion tilknyttet. Og revisor har jo mulighed for at sige til bestyrelsesmedlemmerne, at de altså skal være opmærksomme på at registrere sig som reelle ejere,” siger Anker Brink Lund.
Et andet værktøj, som kunne bruges af myndighederne til at få de almene fondene til at overholde loven, er et fondsregister, siger Anker Brink Lund. Sådan et fandtes, indtil det blev nedlagt i 1991. Men forskeren ser helst, at et fondsregister bliver en del af en større oprydning i regelsættet omkring de almene fonde, som kan foretages af et sagkyndigt udvalg.
“En konsekvens af sådan et udvalgsarbejde kunne være at genoprette fondsregisteret. Men man skal ikke lave hovsa-løsninger. Jeg synes, at man skal lave en samlet løsning for alle de udfordringer, som små og mellemstore almene fonde står overfor, frem for at prøve at løse ét problem, hvorefter der opstår tre andre,” siger Anker Brink Lund.
Rapporten fra Fondenes Videnscenter kan læses her: