Frem til generalforsamlingen i foråret 2023 i Fondenes Videnscenter hedder formanden Jesper Nygård.
På generalforsamlingen i sidste uge blev Realdanias administrerende direktør forfremmet fra næstformand til formand i fondsforeningen. Her afløser Jesper Nygård Villum Fondens direktør Lars Hansen, der har båret formandskasketten, siden videnscentret blev stiftet ultimo 2017 af 34 fonde og filantropiske foreninger.
60-årige Jesper Nygård kommer dog kun til at være formand i ét år. I 2023 er han nemlig grundet videnscentrets foreningsvedtægter tvunget til at give stafetten videre til en anden.
I anledning af formandsskiftet har Fundats stillet Jesper Nygård 10 spørgsmål om blandt andet hans syn på videnscentrets nutid og fremtid, profil og antal af medlemmer.
- Hvis du som nyvalgt formand i Fondenes Videnscenter skal gøre en foreløbig status her godt fire år efter, at det blev stiftet, mener du så, at videnscentret er dér, hvor det efter din mening skal være?
”Ja, jeg synes, vi er kommet rigtig godt i gang og er godt på vej mod at indfri ambitionen om at gøre fondenes og filantropiens virke mere kendt og mere tilgængeligt udvortes – og indvortes at blive dygtigere til at dele viden, tale sammen og bygge videre på det, vi hver især laver. Begge spor synes jeg, vi er kommet virkelig, virkelig langt med på fire år. Og den evaluering, som vi foretog for godt et år siden viser også, at der er meget begejstring og glæde både internt og eksternt i forhold til, hvor vi står,” siger Jesper Nygård.
Som jeg ser det, er det meget naturligt, at der i Danmark mere er konsensus om et videnscenter end om en egentlig interesseorganisation
Jesper Nygård – Formand, Fondenes Videnscenter
- Flere har de senere år plæderet for, at videnscentret i højere grad bør fungere som fondenes interesse- og brancheorganisation. Er du enig i det synspunkt, eller fastholder du, at det først og fremmest ér og også fremover skal være et videnscenter, der udarbejder analyser, sørger for videndeling og faciliterer netværk?
”Det, der var bred enighed om, da vi efter to års drøftelser stiftede centret i december 2017, var at lave et videnscenter og ikke en branche- eller interesseorganisation, og den enighed, der var dengang, fornemmer jeg helt entydigt fortsat er til stede. Det har også hele tiden været min holdning. Som jeg ser det, er det meget naturligt, at der i Danmark mere er konsensus om et videnscenter end om en egentlig interesseorganisation. Det skyldes især, at en række af de helt store spillere, nemlig de erhvervsdrivende fonde, har flere formål med deres virke, og derfor varetager de også deres interesser andre steder.”
Plads til flere medlemmer
- Fondenes Videnscenter offentliggjorde forleden, at der er optaget tre nye medlemmer, og dermed er medlemsskaren oppe på 50. Da videnscentret blev stiftet i slutningen af 2017, var der 34 fonde og filantropiske foreninger på medlemslisten. Er 16 nye medlemmer på godt fire år tilfredsstillende i relation til, hvor mange fonde der følger anbefalingerne til god fondsledelse og dermed er potentielle medlemmer?
”Hvis du alene laver den kvantitative målestok og kigger på, at der er kommet 16 nye medlemmer på fire år, kan det gode lyde begrænset. Men man skal huske, at blandt de godt 9.500 fonde i Danmark er rigtig mange af dem meget små og har ikke nogen ansatte, og meget af den viden, vi stiller til rådighed, stiller vi netop også til rådighed for ikke-medlemmer for at række ud mod nogle af de mindre fonde. Personligt synes jeg, når jeg ser på antallet af medlemmer, at det er glædeligt, at så stor en del af de aktive filantropiske spillere i Danmark er samlet i Fondenes Videnscenter. Men der er plads til flere, og de er velkomne, hvilket forhåbentlig kommer til at ske i en organisk vækst, hvor fondene stille og roligt kommer til.”
Mit billede er, at vi stille og roligt det næste år vil have en mindre vækst
Jesper Nygård – Formand, Fondenes Videnscenter
- Hvor mange medlemmer af videnscentret vil du arbejde for, at der er om et år?
”Det synes jeg er svært at sætte tal på. Mit billede er, at vi stille og roligt det næste år vil have en mindre vækst. Hvis du kigger på de fonde, der deler mere end en håndfuld millioner kroner ud om året, er en pæn procentdel af dem faktisk allerede medlemmer. Hvor mange af de fonde, der deler mindre end 5-10 millioner kroner ud om året, som vil være interesserede i at bruge ressourcer på at betale kontingent og deltage i netværk, synes jeg er svært at give et kvalificeret svar på.”
- For fire år siden – kort tid efter, at Fondenes Videnscenter var blevet stiftet – bragte Fundats et dobbeltinterview med Lars Hansen og dig. Her talte du blandt andet om at ”Vi skal sikre os, at videnscenteret både har en værdi for de store og for de små, ellers lykkes vi jo ikke på sigt.” Og Lars Hansen talte om, at ”alle er velkomne og jo flere jo bedre”. Mener du, at I er lykkedes med at blive et videnscenter både for store og små fonde?
”Ja, det synes jeg. Det er klart, at der ikke er så mange af de helt små fonde blandt medlemmerne, og spørgsmålet er, om vi er attraktive for dem i relation til vores kontingentstruktur og det faktum, at mange af de helt små fonde ikke har personale ansat. Men jeg oplever, at når vi for eksempel sidder i netværket af fondsdirektører, er der en enorm udveksling af viden mellem og værdiskabelse for både store, mellemstore og små fonde.”
De stores stemme fylder mere end de mindres
- I december 2021 rettede direktør Lars Suhr Olsen fra Østifterne i Fundats en kritik mod Fondenes Videnscenter, som han kaldte ”de store fondes klub” – også i relation til bestyrelsens sammensætning. Kan du forstå, hvis der rundt omkring i fondene og det filantropiske miljø hersker en opfattelse af videnscentret som de store fondes klub?
”Nej, det kan jeg dybest set ikke. Men det er klart, at de stores stemme fylder mere end de mindres, fordi de har flere ressourcer, deler flere penge ud og er mere synlige i den offentlige debat. Bestyrelsen har en efter min opfattelse fin fordeling mellem små, mellemstore og store fonde, mellem erhvervsdrivende og ikke-erhvervsdrivende fonde og mellem Øst- og Vestdanmark. Vi har gjort os meget umage med at have hele medlemskredsen repræsenteret i bestyrelsen. Og overordnet synes jeg, vi har skabt et videnscenter, som er åbent for alle, der driver filantropiske aktiviteter inden for de tre lovgivninger, vores vedtægter giver mulighed for. Et videnscenter, der gør alle vores medlemmer dygtigere. Og et videnscenter, som giver samfundet mere viden om og forståelse for det arbejde, der foregår i fondene og de filantropiske foreninger. Det er en meget bredere dagsorden end bare at være de stores klub.”
Vi har øget vores kontingent og er på en rejse, hvor der vil komme flere muskler til at blive endnu mere synlige og levere endnu mere analysekraft
Jesper Nygård – Formand, Fondenes Videnscenter
- I en evaluering af Fondenes Videnscenter, der blev præsenteret på jeres generalforsamling sidste år, blev der blandt andet lagt op til, at videnscentret fremover skal levere mere debatskabende materiale og ’gå mere til stålet’ i sine analyser og udgivelser. Kommer videnscentret til at gå mere til stålet med dig som formand?
”Det må tiden jo vise, om jeg evner. Det er klart, at der har været interesser i, at videnscenteret skal levere endnu mere af det, vi allerede laver, og mere, der pirker ved eller rammesætter de tal og data, vi præsenterer. Og den rejse er vi på. Det kunne for eksempel handle om at være debatskabende og aktive om emner, hvor der er flere meninger og oplevelser. Vi har øget vores kontingent og er på en rejse, hvor der vil komme flere muskler til at blive endnu mere synlige og levere endnu mere analysekraft. Og så må tiden vise, om vi er i stand til at gå mere til stålet. Men ambitionen er helt klart, at vi skal blive mere tydelige i den offentlige debat,” siger Jesper Nygård og fortsætter:
”Forskellen på et videnscenter og interesseorganisation er, at i en interesseorganisation ville jeg som formand skulle tale på alles vegne. Det skal jeg ikke, og det skal vi ikke som videnscenter. Noget af det mest berigende ved den danske fondssektor er, at fondene er skabt med vidt forskellige fundatser og arbejder på mange forskellige måder. Så min ambition, når vi taler om at gå mere til stålet, er ikke, at medlemmerne skal gå i takt, slet ikke, men derimod at vi skal være endnu mere debatskabende, bringe modsætninger sammen og få flere gode diskussioner ligesom vi for eksempel gjorde på fondskonferencen i december.”
Bred anerkendelse i samfundet af fondene
- Ifølge en undersøgelse om danskernes kendskab til fonde, som I lavede sidste år, er der sket et fald i andelen, som mener, at fondene løfter en vigtig samfundsopgave og gør en positiv forskel i samfundet. På begge spørgsmål er der tale om et fald på 11 procentpoint fra 2018 til 2021. Hvorfor er der sket den udvikling, tror du, når nu fondene og de filantropiske foreninger de senere år har skruet markant op for bevillingerne?
”Det kan jeg ikke give et præcist svar på. Men jeg tror blandt andet, at svarene i undersøgelsen var påvirket af, at Danmark på det tidspunkt var et samfund i krise midt i en coronatid. Vores alles fokus var nok andre steder og på andre dagsordener. Dét, jeg kan se, er, at fondene over en bred kam har fået en stærkere og stærkere udadvendt profil, et stærkere samspil med samfundet og dermed om samfundskontrakten og samlet bevilger markant flere filantropiske penge. Mit billede er, at dét er der en bred anerkendelse af i samfundet. Men hvis der på sigt viser sig, at der ikke er samspil mellem vores og samfundets opfattelse af den forskel, vi gør, må vi jo blive endnu dygtigere til at kommunikere – både i fællesskab og hver for sig.”
Bestyrelsen i Fondenes VidenscenterDen samlede bestyrelse i Fondenes Videnscenter ser nu sådan ud:
Bestyrelsesmedlemmer:
Jesper Nygård, Realdania (formand), Henrik Lehmann Andersen, Nordea-fonden (næstformand), Bo Rygaard, Dreyers Fond, KV Fonden og KFI Erhvervsdrivende Fond, Christine Wiberg-Lyng, Aage og Johanne Louis-Hansens fond, Frank Rechendorff Møller, Augustinus Fonden, Henriette Christiansen, Egmont Fonden, Mads Lebech, A.P. Møller Fonden, Marianne Kofoed, Bevica Fonden, og Per Egebæk Have, Bitten & Mads Clausens Fond.Suppleanter:
Ane Hendriksen, Velux Fonden, Christine Buhl Andersen, Ny Carlsbergfondet og Esther Nørregård-Nielsen, Oak Foundation Denmark.
- Du blev valgt ind i bestyrelsen for Fondenes Videnscenter ved den stiftende generalforsamling i december 2017 for en treårig periode og i 2021 valgt for to år mere, altså til 2023. Hvad er grunden til, at I har valgt en formand, som træder ud af bestyrelsen om et år, frem for at få helt nye kræfter ind i formandskabet?
”Bestyrelsen har bedt mig om i det kommende år at overlevere al relevant viden til næste hold af bestyrelsesmedlemmer, der skal tage over i år og næste år. Det sker ud fra et ønske om en succession, der både indeholder fornyelsen fra det nye hold, kontinuiteten og koblingen tilbage til stiftelsen.”
”Det ligger fast, at jeg kun skal være formand i ét år. Vedtægterne er lavet sådan, at man kan sidde to perioder af to år, og så skal man ud og have en karensperiode, inden man eventuelt kan træde ind i bestyrelsen igen. Fire af os, der blev valgt i 2017, var valgt for tre år i den første periode og kunne genvælges for to år for at sikre, at alle ikke skulle træde ud samtidig i 2022. Og efter generalforsamlingen 2023 vil der ikke længere være nogen med fra den oprindelige bestyrelse.”
- Du er jo en travl mand: Administrerende direktør i Realdania, netop genvalgt bestyrelsesmedlem i Brøndby IF m.v. Hvor meget energi og hvor meget tid forventer du at skulle lægge i formandsjobbet i Fondenes Videnscenter?
”Jeg forventer at lægge den tid, der er nødvendig. Det, der er vigtigt i en forening med 50 medlemmer, er, at vi alle over en 15-20-årig periode skal lægge kræfter i bestyrelsesarbejdet. Foreninger fungerer kun, hvis alle på skift lægger noget af deres arbejds- og fritid i at få foreningen til at fungere – det gælder i idrætsklubber, i de helt store landsdækkende foreninger og i Fondenes Videnscenter. Og så er bestyrelsen også et hold, hvor vi alle bidrager. Jeg skal nok levere det, der er brug for i det kommende år, og efter mig kommer der så en anden, som skal gøre en indsats som formand. Vi løfter i flok, men vi gør det tidsforskudt.”