Tiden er inde til at gøre afrapportering af fondenes initiativer lettere og bedre. Den gode afrapportering er nemlig noget, vi skylder hinanden og samfundet.
Det mener flere af parterne bag den nye digitale platform Foundgood, der derfor nu inviterer til et seminar for at sætte fokus på betydningen af ‘den gode afrapportering’.
Platformen er designet med netop afrapportering af resultater i centrum. Ambitionen er at hjælpe både fonde og bevillingsmodtagere med en systematisk og enkel måde at håndtere afrapportering på, fortæller direktør Hanne Brinch fra Found Aid, der er initiativtager til platformen:
“Fondenes voksende uddelingssum gør, at vi skylder hinanden at vide, hvad pengene går til. Både fordi nogen har arbejdet hårdt for at gøre det muligt at dele pengene ud, men også fordi pengene spiller en stadig større rolle i forhold til, hvordan vi former vores civilsamfund og forskningssektoren. Jeg vil gerne skabe en infrastruktur omkring filantropien, så det bliver nemt, overskueligt og tilgængeligt både for fonde og modtagere at gøre godt,” siger Hanne Brinch.
Novo Nordisk Fonden har bevilget støtte til den hidtidige udvikling af platformen. Og Thomas Alslev Christensen, Head of Impact ved Novo Nordisk Fonden, er enig i, at dokumentation af resultater bliver stadig vigtigere i fondsarbejdet. Han mener derfor, at en platform som Foundgood har potentiale til at spille en positiv rolle i den filantropiske sektor:
Fondenes voksende uddelingssum gør, at vi skylder hinanden at vide, hvad pengene går til.
Hanne Brinch – direktør, Found Aid
“Det er jo en ny dagsorden hos mange fonde, at vi skal analysere og dokumentere, hvad vi giver ud af penge. Samfundet ønsker at have indsigt i, hvad der sker i den private sektor, som er med til at understøtte udviklingen i samfundet. Vi ser det som en positiv udvikling, men der er behov for redskaber, der kan understøtte det. En løsning, som kan bruges af flere, og som er til gavn for alle, understøtter efter vores mening den udvikling. Det vil vi gerne hjælpe med at brede ud,” siger Thomas Alslev Christensen.
De øvrige parter bag platformen – og det kommende seminar – er Leo Fondet, KR Foundation, Ole Kirks Fond og Lauritzen Fonden.
Seminar: Videndeling for små og store i centrum
Seminaret finder sted den 11. september 2019 hos Novo Nordisk Fonden i København (se program herunder). Arrangørerne håber blandt andet at skabe en dialog mellem deltagerne om erfaringer med forskellige former for afrapportering – ikke mindst spørgsmålet om, hvornår nogle former for afrapportering giver bedre mening end andre.
Ifølge Hanne Brinch kan både store og små fonde få værdi ud af at deltage:
“Det er relevant for alle fonde at vide, hvad de bruger deres penge på. Og hvis man ikke har en strategi for det endnu, eller hvis man ikke har redskaber til det endnu og gerne vil inspireres, så synes jeg, at man skal møde op,” siger Hanne Brinch og uddyber:
“Seminaret går ud på at hjælpe modtagere og fonde med at få et fælles sprog og en fælles ramme til at tale om afrapportering. Både ved at tale om hvilke projekter, der overhovedet behøver afrapportering, hvordan det kan gøres, og de værktøjer, der findes derude, hvor Foundgood, så vidt jeg ved, er det eneste, der også er målrettet f.eks. det sociale og humanitære område,” siger Hanne Brinch.
Der er behov for, at vi fonde lærer af hinanden, hvad der virker og ikke virker. Og så er der også behov for, at vi lytter til dem, som vi giver bevillinger til. Hvad har de brug for?
Thomas Alslev Christensen – Head of Impact, Novo Nordisk Fonden
Thomas Alslev Christensen lægger vægt på, at seminaret kan bruges til at dele viden blandt både fonde og bevillingsmodtagere om afrapportering:
"Seminaret går ud på at drøfte, hvad vi egentlig har brug for. Og hvad erfaringerne er rundt omkring. For der er behov for, at vi fonde lærer af hinanden, hvad der virker og ikke virker. Og så er der også behov for, at vi lytter til dem, som vi giver bevillinger til. Hvad har de brug for? Når vi som fond taler for afrapportering og skubber på den udvikling, så vil vi også hjælpe dem, vi giver penge, så vi ikke forhindrer dem i at være gode til det, som vi gerne vil have, at de skal være gode til,” siger Thomas Alslev Christensen.
Platform designet til alle typer projekter og fonde
Ligesom seminaret er platformen Foundgood Ifølge Hanne Brinch tiltænkt både store og små fonde. Og der er ingen begrænsninger af, hvilke typer projekter, platformen kan bruges til, fortæller hun:
“Platformen er til for alle de fonde, som ønsker at følge op og vide, hvad resultaterne af deres donationer er. Der er sket en del hos mange store fonde, som har etableret evalueringsafdelinger med tid og mandat til at følge op på resultaterne. Men mange mindre og mellemstore fonde har ikke et sekretariat eller medarbejdere ansat specifikt til at følge op på, hvad der sker med de uddelte penge,” siger Hanne Brinch og fortsætter:
“Der er faktisk ikke nogen, som ikke vil kunne bruge redskabet. Styrken er netop, at det kan rumme alle typer initiativer i alle sektorer, men platformen er ikke målrettet forskning, hvor der er andre gode værktøjer,” siger Hanne Brinch og forklarer, at motoren i platformen er en digital udgave af den såkaldte ‘logiske model’, som ofte benyttes som grundstamme i evalueringsarbejde.
Sammen med Novo Nordisk Fonden og Leo Fondet er Hanne Brinch nået frem til, at prisen for at benytte platformen på årsbasis skal være en kvart procent af fondens uddelinger, mens platformen stadig er under udvikling, dog mindst 10.000 kr. og højst 50.000 kr.
Om platformenUdviklingen af platformen er støttet af Novo Nordisk Fonden, Leo Fondet, KR Foundation, Ole Kirk’s Fond og Lauritzen Fonden.
Læs mere på found-aid.org.
Tid og sted
Seminaret afholdes den 11. september kl. 14.00 til 17.00 hos Novo Nordisk Fonden, Tuborg Havnevej 19, 2900 HellerupTilmelding foregår via dette link.
Dagsorden
- 14.00-14.15: Velkommen v/ adm. dir. Leo Fondet Jesper Mailind
- 14:15-14.35: Hvorfor afrapportering? v/ professor v/ Københavns Universitet Peter Dahler-Larsen
- 14:35-14.55: Erfaringer med den gode afrapportering v/ Head of Impact, Novo Nordisk Fonden Thomas Alslev Christensen
- 14:55-15.15: Bevillingsmodtagernes perspektiv v/ dir. Fonden for Socialt Ansvar, Thit Aaris-Høeg
- 15.15-15.30: Pause
- 15:30-16.00: Præsentation af Foundgood som fælles platform for fonde og modtagere v/ Ida Brams, Chief Grant Officer Leo Fondet, Hanne Brinch, CEO Found Aid og repræsentanter fra SOS Børnebyerne og Vidensfestivalen Bloom
- 16:20-16.50: Refleksioner fra deltagerne og dialog v/ moderator Henriette Rald
- 16:50-17.00: Afrunding v/ vice-adm.dir Novo Nordisk Fonden, Niels Peder Nielsen
- 17.00- : Mulighed for at netværke
Visionen er at få flest muligt med
Platformen gik i luften i november 2018, og indtil videre er der udviklet en meget enkel, men dog fuldt brugbar udgave af platformen, fortæller Hanne Brinch:
“Der er tre fonde, der bruger platformen i dag: Novo Nordisk Fonden, Leo Fondet og KR Foundation. Og der er ti initiativer på platformen lige nu, som er begyndt at afrapportere. Både i deres halvårs-cykler men også løbende, når der sker noget spændende i deres projekter, som de gerne vil vise,” siger Hanne Brinch.
Med tiden er ambitionen, at brugerskaren skal udvides, og at afrapportering med fokus på FN’s verdensmål skal spille en større rolle, siger Hanne Brinch:
“Der er ikke nogen grænse for, hvor mange, der kan være med – jo flere, desto mere nytte kommer der jo af den data, som indsamles. For jo mere kan man se på tværs, og jo mere kan man udvikle, så alle kan få gavn af data,” siger Hanne Brinch og fortsætter:
“Visionen er jo, at flest muligt er med. Og der er ikke noget, der holder platformen tilbage fra at kunne blive nordisk og europæisk. Men vi starter med Danmark først – her er vi jo også langt foran mange andre lande på den digitale front, og hvis man får platformen til at virke godt her, så er det et godt udgangspunkt for at brede det videre ud. Så ambitionerne er der, men også en ydmyghed om, at det skal virke ordentligt i Danmark først,” slutter Hanne Brinch.