Jørn Astrup Hansen var en af de absolutte hovedkræfter bag demokratiseringen af Tryghedsgruppen. I 2008 fik han sat gang i de kampvalg, som i dag er omdrejningspunktet for medlemsdemokratiet i Tryghedsgruppen, der står bag Trygfonden.
Da han efter fem år i Tryghedsgruppens repræsentantskab faldt for aldersgrænsen, var det opgør indledt, som endte med, at der blev indført overskudsbonus til Trygs kunder, og at kunderne i Nordea Liv & Pension blev udskilt fra Tryghedsgruppen med en formue på 8 mia. kr. Formuen blev overført til den nystiftede Forening NLP, der siden ændrede navn til Velliv Foreningen.
Nu har 77-årige Astrup fundet støvlerne frem igen. Han arbejder på at stille op til repræsentantskabet for Velliv Foreningen, som har brugt 5,7 mia. kr. på at købe pensionsselskabet tilbage fra Nordea.
”Pensionskunderne blev snydt ved opsplitningen. De havde efter Tryghedsgruppens vedtægter krav på 35 pct. af en formue på 40 mia. kr. De havde krav på 14 mia. kr., ikke 8 mia. kr. Efterfølgende har en historieløs bestyrelse foræret Nordea Liv & Pension, nu Velliv, til Nordeas kunder. Bestyrelsen har ikke forstået, at formuen på 14 mia. kr. er skabt af kunderne i Tryg Liv, det gamle gensidige livsforsikringsselskab, der var ejet af sine kunder. Kunder, der er kommet til under Nordeas ejerskab, har ikke bidraget til formuen,” siger Jørn Astrup.
Han henviser til de transaktioner, som fandt sted omkring årtusindskiftet, da kunderne i Tryg Liv under en fusion med Nordea solgte ejerskabet til livsforsikringsselskabet. I realiteten blev Tryg Liv anvendt som en del af betalingen, da Tryghedsgruppen i 2002 købte skadesforsikringsdelen ud af Nordea, påpeger Astrup.
Bestyrelsesformand i Velliv Foreningen, Peter Gæmelke, ønsker Jørn Astrup velkommen i valgkampen om de østdanske repræsenstantskabspladser.
“Jeg vil gerne sige Jørn Astrup Hansen tak, fordi han som engageret medlem af Velliv Foreningen ønsker at deltage i debatten om, hvordan vores forening skal udvikle sig. Det er dejligt, at vores 350.000 medlemmer deltager, når de har noget på hjerte og ønsker at stille op til repræsentantskabsvalg. Også når det drejer sig om de historiske begivenheder i foreningen, som Jørn Astrup Hansen interesserer sig for,” udtaler Peter Gæmelke i kommentar til Astrups kritik af bestyrelsen, som han dog ikke er enig i.
“Udskillelsen af Foreningen NLP (nu Velliv Foreningen) fra Tryghedsgruppen – herunder fordelingen af formuen – blev besluttet af Tryghedsgruppens repræsentantskab, som er valgt af medlemmerne i Tryghedsgruppen. Arbejdet med udskillelsen er foregået i løbende dialog med Erhvervsstyrelsen, som har godkendt processen og foreningens vedtægter,” siger Peter Gæmelke.
Nordea Liv & Pension hedder i dag Velliv, men det ændrer ikke på, at det er de gamle Tryg Liv-kunder, der har opbygget formuen, mener Astrup. Det strider mod grundlæggende principper for fordelingen af værdier i et pensionsselskab, at nye kunder får del i en formue, de ikke har bidraget til, siger Astrup.
”Kunder, der siden 2002 har tegnet en forsikring i Nordea Liv & Pension A/S, et kommercielt selskab ejet af Nordea, havde på intet tidspunkt været medejer af deres pensionsforsikringsselskab. Alligevel er vi nu endt i en situation, hvor bestyrelsen for Velliv Foreningen uden at lade sig forstyrre af det forsikringsmæssige kontributionsprincip – måske vi har med uvidenhed at gøre – har foræret forsikringsselskabet til Nordeas kunder.”
Astrup: Vedtægter blokerer for ændringer
Jørn Astrup Hansen er tidligere bankdirektør og har været indsat som bankoprydder af Finansiel Stabilitet i forbindelse med flere bankkrak under finanskrisen. Han vil som kandidat til det 50 mand store repræsentantskab i Velliv Foreningen blandt andet arbejde for at ændre vedtægterne, som han mener blev besluttet på udemokratisk vis.
”Det var bestyrelsen i Tryghedsgruppen, ikke medlemmerne i Velliv, som besluttede vedtægterne for den nye forening. Forløbet blev grebet helt forkert an. Der skulle naturligvis først have været stiftet en forening for livsforsikringstagerne, hvis demokratisk valgte ledelse – efter omstændighederne med professionel bistand – kunne have forhandlet udtrædelsesvilkårene med Tryghedsgruppen. Det er svært at frigøre sig for en oplevelse af, at udbryderne var så optaget af egne udsigter, at de gladelig solgte ud af livsforsikringstagernes interesser blot for at få egne ben under eget bord,” siger Jørn Astrup Hansen.
Men ifølge bestyrelsesformand Peter Gæmelke har den nuværende model bred opbakning hele foreningens medlemskreds:
“Vedtægterne blev efter beslutningen i Tryghedsgruppens repræsentantskab godkendt af Velliv Foreningens repræsentantskab. Siden da har der været afholdt to valg til foreningens repræsentantskab. Der har i repræsentantskabet været bred opbakning til både vedtægter, bonusudbetalinger og almennyttige aktiviteter,” siger Peter Gæmelke, der desuden peger på, at foreningen efter overtagelsen af aktiemajoriteten i pensionsselskabet Velliv nu også er underlagt Finanstilsynets tilsyn.
Jørn Astrup Hansen understreger, at han finder det kritisabelt, at Tryghedsgruppen stiftede Velliv Foreningen med vedtægter, der vanskeligt kan ændres. Eksempelvis kræver det et flertal på mindst 9/10 af samtlige repræsentanter at beslutte en opløsning af selskabet.
Formålsparagraffen kan ændres med et flertal på 3/4. Her står blandt andet, at foreningen skal uddele til almennyttige formål og der skal udbetales bonus til alle kunder i pensionsselskabet Velliv.
I 2018 og 2019 blev der samlet udbetalt 572 mio. kr. i bonus til medlemmerne og afsat 143 mio. kr. til almennyttige projekter inden for mental sundhed. Foreningen har iværksat 624 større og mindre aktiviteter indenfor formålsområdet i Danmark.
Valget til repræsentantskabet i Velliv Foreningen løber af stablen i februar 2020. Alle kunder i Velliv, som bor øst for Storebælt kan stille op, hvis de kan skaffe ti stillere.
Opstillingsperioden slutter den 10. januar og valget begynder den 25. februar.