Året 2019 var på flere måder et usædvanligt godt år for Realdania. Som følge af gode investeringsafkast i løbet af året lykkedes det foreningen at uddele 600 mio. kr. mere end planlagt.
”Jeg er rigtig stolt og glad over, at vi kunne levere et resultat, der både har et højt afkast, en høj uddeling og en høj skattebetaling,” siger administrerende direktør i Realdania Jesper Nygård om det netop offentliggjorte årsregnskab, som viser et overskud på 1.222 mio. kr. efter skat og uddelinger.
Foreningen kom i mål med et samlet investeringsafkast på 13,8 pct., som primært var drevet af kursstigninger i aktivklasserne equities og private equity. Heraf var halvdelen af afkastet, 1,4 milliarder kr., i form af realiserede finansielle indtægter, primært fra private equity.
Ved indgangen til 2019 forventede Realdania et uddelingsniveau for året på mellem 500 og 600 mio. kr., men på grund af det høje investeringsafkast blev der sat ekstra skub i foreningens projektpipelines. Det betød, at Realdania kunne fordoble sine uddelinger og i alt nåede at bevilge 1.237 mio. kr. til filantropiske projekter, hvilket er det tredjestørste uddelingsbeløb i foreningens knap 20-årige levetid.
Det er på grund af den liste, at det lykkedes os med høj kvalitet at få mulighed for uddele godt en halv milliard ekstra sidste år.
Jesper Nygård – administrerende direktør, Realdania
”Vi har en meget lang pipeline og langt de fleste sager på vores felt, er jo nogen, der starter flere år før man kan tage første spadestik eller holde indvielsen. Derfor har vi to pipelinesystemer – det ene, der hele tiden gør os i stand til at lave grundige, ordentlige og kvalitetsbetonede projekter, indenfor den budgetmæssige ramme på de 500-600 mio. kr. Det er den langsigtede planlægning, som eksempelvis gør, at vi allerede nu ved langt ind i 2021, hvilke projekter vi forventer bliver klar til hvilke bestyrelsesmøder,” siger Jesper Nygård.
Klima og Realdania classic
Ved siden af den budget-relaterede pipeline opererer Realdania også med en pipeline-liste over større sager, som sjældent kan håndteres i et almindeligt uddelingsår, fordi de tager for stor en del af den beregnede ramme, forklarer Jesper Nygård:
”Det er samtidig ofte den type sager, hvor det ikke er meget afgørende, om det er det ene eller andet år, de bliver behandlet, fordi der kan være partnere – kommuner eller andre fonde, som heller ikke har afgjort deres andel af projektet endnu. Det er på grund af den liste, at det lykkedes os med høj kvalitet at få mulighed for uddele godt en halv milliard ekstra sidste år,” siger Jesper Nygård.
”Blandt de ekstraordinære bevillinger var blandt andet 190 mio. kr. til at styrke den danske klimaindsats og det internationale klimaarbejde i C40-bynetværket. Det er et af de projekter, som vi fik mulighed for at støtte henover sensommeren,” siger han.
Også videnportalen for boligejere Bolius, som er et datterselskab af Realdania, fik bevilget en ekstra ramme til at videreudvikle projektet, så det kan skaleres til også at arbejde med information for lejere og andelshavere i andelsboliger.
Blandt årets højdepunkter indenfor den normale ramme fremhæver Jesper Nygård uddelingerne til at åbne koldkrigsbunkeren Regan Vest for offentligheden og Naturkraft-projektet, som handler om at tiltrække turister til naturområderne på vestkysten ved at skabe flere attraktioner i området.
Der har både været projekter på den helt store klinge omkring klima, men også nogle meget konkrete fysiske ting, inden for det man kan kalde Realdania classic.
Jesper Nygård – administrerende direktør, Realdania
”Der har både været projekter på den helt store klinge omkring klima, men også nogle meget konkrete fysiske ting, inden for det man kan kalde Realdania classic, som gavner bygningsarv og yderområder. Det har været et rigtig godt år,” siger Jesper Nygård om indsatsen inden for det filantropiske område.
Medlemsrekord
Også på medlemsdelen af foreningens virksomhed var 2019 et usædvanligt godt år. Realdania har i flere år haft ambitioner om at skaffe flere medlemmer, og sidste år blev det til knap 13.000 nye medlemmer og en nettotilvækst på 8.537 medlemmer.
”Det er en ubetinget rekord,” siger Jesper Nygård.
Resultatet er en konsekvens af foreningens øgede fokus på medlemmerne, som begyndte i 2014 og 2015. I de første 13-14 år gjorde foreningen nemlig ikke noget aktivt for at rekruttere nye medlemmer, men efter den første foreningsstrategi, som blev implementeret fra 2016, er det gået stærkt. På fem år er medlemstallet steget fra 146.165 til 164.346.
”Hvert år er vi blevet bedre til at komme ud – for stadig færre ressourcer – til så bred en kreds som muligt,” siger Jesper Nygård.
Ifølge årsberetningen er en del af forklaringen på succesen, at Realdania i 2019 havde fokus på at give medlemmerne indblik i og viden om Realdanias filantropiske arbejde, og indsatsen blev understøttet af større medlemsarrangementer.
Men på trods af de gode resultater med at skabe engagement blandt medlemmerne, så er der fortsat meget få medlemmer, som vælger at stille op til repræsentantskabsvalgene. Sidste år blev der afholdt valg i flere af Realdanias valggrupper, hvor 25 af de 109 repræsentantskabspladser skulle besættes. Kun et medlem valgte at tage kampen op mod bestyrelsens kandidater ved årets fire valg. Året før var det tre medlemmer, der var selvopstillere.
– Har I ambitioner om, at der skal komme flere selvopstillere?
”Det handler jo om medlemmernes ambitioner. Vi gør, hvad vi kan for, at det skal være nemt at stille op. Vi har nedsat kravet til antal stillere. Og vi hjælper folk med at lave videopræsentationer, hvis de ikke selv kan være til stede på valgmøderne,” siger Jesper Nygård.
Større harmoni mellem investeringer og formål
År 2019 var også en vigtig milepæl for Realdanias tilgang til investeringer. Hidtil har Realdania stået hårdt på at adskille foreningens filantropiske aktiviteter fra de kommercielle investeringsaktiviteter. Det førte sidste år til kritik fra flere kanter, blandt andet fordi foreningens bestræbelser i forhold til at bekæmpe den klimaskadelige CO2-udledning var i direkte modstrid med investeringer for trecifrede millionbeløb i nogle de mindst omstillingsparate olie- og gasselskaber i verden.
Men bestyrelsen traf sidste efterår beslutning om en ny investeringsstrategi, som tager det første skridt i retning af såkaldt mission related investments (MRI) – altså investeringer, som er i samklang med de filantropiske formål.
Ifølge den nye strategi kan op til fem pct. af Realdanias investeringsformue placeres i mission related investments. Det svarer til godt en milliard kroner. Størstedelen af dem vil være i form af tematiske investeringer, som er ansvarlige, ESG-screenede investeringer i etablerede markeder som de danske og internationale aktiebørser. Denne del af MRI-arbejdet skal understøtte de seks af verdensmålene, der direkte er prioriteret i Realdanias filantropistrategi. Op til en femtedel af MRI-milliarden kan placeres i egentlige målrettede investeringer med en høj forventet effekt – impact – indenfor et af de filantropiske mål. Det kan være i form af unoterede investeringer eller lån.
”Der er ikke i strategien en specifik afgrænsning af hvilke af de seks filantropiske mål, der er vigtigere for investeringsstrategien end andre. Mit gæt er at det, der handler om klima – bæredygtige byer – og det, der handler om balance i yderområderne, vil være noget af det nemmere at etablere MRI-investeringer i. Men omvendt kan en indsats om at styrke fællesskaber – f.eks. at gøre noget for hjemløse og sårbare grupper også sagtens vise sig at være relevante investeringsmuligheder,” siger Jesper Nygård.
Det betyder, at vi nu via vores investeringer kan tage endnu et step up, f.eks. på klimaindsatsen.
Jesper Nygård – administrerende direktør, Realdania
Den nye strategi trådte i kraft pr. 1. januar 2020, og Realdania har allerede investeret de første 150 mio. kr. under de tematiske investeringer. Det drejer sig om en investeringsforening, SUSI Energy Efficiency Fund II, som investerer i reduktion af energiforbrug og giver et klimafilantropisk afkast i form af reduceret CO2-udledning – primært indenfor den offentlige sektor.
”Det vigtige med de fem procent af investeringsformuen er, at investeringerne skal understøtte et eller flere af vores seks filantropiske mål og et eller flere af de verdensmål, som vi har prioriteret. Det betyder, at vi nu via vores investeringer kan tage endnu et step up, f.eks. på klimaindsatsen. Ikke mindst fordi det også skal ses i sammenhæng med vores generelle indsats for samfundsansvar og fokus på bæredygtighed, hvor vi også styrker indsats og ambitioner,” siger Jesper Nygård.
Se mere om Realdanias nye investeringsstrategi på denne video fra Realdanias seminar den 6. marts 2020 om impact investments og mission related investments. Realdanias nye investeringsdirektør, Kenneth Lillelund Winther præsenterer den nye strategi 1:36:50 inde i videoen.