Ole Kirk’s Fond forlænger nu sin støtte til Akutpuljen med en ny bevilling på 40 mio. kr. Akutpuljen er fondens samarbejde med Dansk Flygtningehjælp, der dækker både nye kriser, hvor fordrevne har behov for akut nødhjælp eller akut respons, når langvarige, ulmende kriser bryder ud i reel konflikt.
”Vi er glade for at kunne indgå endnu en tre-årig kontrakt med Dansk Flygtningehjælp,” siger direktør for Ole Kirk’s Fond, Karin Hindkjær og uddyber:
“Nogle gange føler man jo, at man er en dråbe i havet. Men her sidder vi tilbage med en følelse af at vores lille dråbe skaber nogle store ringe i vandet. Vi sidder tilbage med en oplevelse af, at vi kan mere sammen med Dansk Flygtningehjælp med denne her model, end vi måske ellers traditionelt ville kunne.”
For tre år siden indgik Dansk Flygtningehjælp og Ole Kirk’s Fond et strategisk partnerskab for årene 2017-2019. Målet var at finde en ny, mere fleksibel og hurtig finansieringsmodel til verdens mest akutte kriser.
Partnerskabet blev til Akutpuljen og blev støttet med 25 mio. kr. af Ole Kirk’s Fond. Indtil nu er puljen blevet taget i anvendelse til operationer i Burundi, Cameroon, Colombia, Bangladesh, Etiopien, Kenya, Myanmar, Somalia, Uganda og Yemen.
Med den nye bevilling fra Ole Kirk’s Fond får puljen tilført nye 40 mio. kr. Fonden har besluttet at bevilge pengene, efter en ekstern evaluering har konkluderet, at Akutpuljen er både relevant, effektiv og har afledte effekter i forhold til at tiltrække midler fra andre donorer.
Vigtigst af alt er, at vi sammen med Dansk Flygtningehjælp har skabt en effektiv model, som i sidste ende hjælper flere mennesker.
Karin Hindkjær – direktør, Ole Kirk’s Fond
”Vigtigst af alt er, at vi sammen med Dansk Flygtningehjælp har skabt en effektiv model, som i sidste ende hjælper flere mennesker. Og så glæder vi os også over, at vi sammen har fået nytænkning og fleksibilitet til at gå hånd i hånd med gode resultater. Aftalen er i høj grad baseret på gensidig tillid og kommunikation i samarbejdet,” siger direktør for Ole Kirk’s Fond, Karin Hindkjær.
Hurtige penge giver ekstra værdi
Pengene fra Akutpuljen kan bringes i spil lige så hurtigt som Dansk Flygtningehjælps egne midler. Ole Kirk’s Fond og Dansk Flygtningehjælp satte sig nemlig i sin tid et mål om at kunne få pengene i brug inden for 72 timer, og det er lykkedes. Og netop den store fleksibilitet er en afgørende grund til, at puljen er blevet en succes, viser evalueringen af Akutpuljen.
“Det trækker tempoet ud, hvis en operation ikke kan finansieres. I vores aftale kommer pengene over til Dansk Flygtningehjælp, og så står de på deres konto. Det er en tillidserklæring. Når pengene skal ud at arbejde, giver Dansk Flygtningehjælp os et ‘heads-up’, og så kommer der en kort ansøgning ind på mail til os, som vi vurderer for at forstå, hvordan Dansk Flygtningehjælp disponerer. Så har vi en proces med vores bestyrelse, som gør, at vi meget hurtigt kan godkende allokeringen af midler. Så det kører virkelig hurtigt,” siger Karin Hindkjær.
Akutpuljens adgang til hurtig og smidig finansiering er ifølge Dansk Flygtningehjælp et effektivt og tiltrængt nyt filantropisk redskab:
”Vi er meget glade for samarbejdet med Ole Kirk’s Fond, der har sat os i stand til at reagere væsentligt mere effektivt og hurtigt og hjælpe mange flere mennesker. Der er et stort behov for alternative finansieringsløsninger inden for det humanitære område.Akutpulje-samarbejdet er banebrydende til løsning af et stadigt stigende antal akutte kriser,” siger Charlotte Slente, generalsekretær for DRC.
Den eksterne evaluering af Akutpuljen viser også, at puljen som en afledt effekt gør det muligt at tiltrække mange flere midler fra organisationer som f.eks. FN’s Flygtningeorganisation (UNHCR), FN's Kontor for Koordinering af Humanitære Anliggender, FN's World Food Programme, Ethiopia Humanitarian Fund, Europa-Kommissionens afdeling for humanitær bistand og civilbeskyttelse (ECHO) til de kriser, som Dansk Flygtningehjælp prioriterer at bruge puljen på.
I Bangladesh tilførte andre organisationer f.eks. 23 mio. kr. til Dansk Flygtningehjælp efter Ole Kirk’s Fond via Akutpuljen havde støttet med 400.000 kr. I Etiopien blev der investeret små to mio. kr. fra Ole Kirk’s Fond, og det resulterede i yderligere 30 mio. kr. fra andre parter til Dansk Flygtningehjælps arbejde.
Som det mest markante eksempel på Akutpuljens evne til at tiltrække andre midler nævner Dansk Flygtningehjælp Ole Kirk’s Fonds støtte på 1,5 mio. kr. til krisen i Colombia. Efter bevillingen blev der rejst over 61 mio. kr. i ekstra midler fra organisationer som Office of U.S. Foreign Disaster Assistance, ECHO og FN’s Flygtningeorganisation.
Akutpuljens fokus er desuden unikt, fordi puljen finansierer opstartsomkostninger som f.eks. at få det første mandskab på plads i det kriseramte område. Den finansiering er normalt vanskelig at få adgang til, men den er ifølge evalueringen helt afgørende for at tiltrække flere midler til en ny, akut opstået krise.
"Der ville helt sikkert komme penge ud i de her situationer alligevel. Men Akutpuljen gør, at operationen fra Dansk Flygtningehjælp hurtigt kan komme i gang. Og fra vores side er det jo også meget bevidst, at vi arbejder med en dansk partner. Vi er jo også meget interesserede i at understøtte en dansk og meget dygtig ngo, som gør det godt. Så de øvrige penge var ikke nødvendigvis kommet til Dansk Flygtningehjælp uden Akutpuljen – de var måske gået til andre organisationer i kriseområderne. På den måde styrker vi jo også Dansk Flygtningehjælp og deres position i det her arbejde,” siger Karin Hindkjær.