Den selverklærede community foundation Frederiksberg Fonden har netop udgivet undersøgelsen “Kulturen på Frederiksberg – 500 borgeres holdninger”. Undersøgelsen afdækker Frederiksbergs borgeres syn på kultur og kulturøkonomi, ligesom den kortlægger en række danske kommuners økonomiske kulturprofiler.
Den repræsentative undersøgelse skal blandt andet kvalificere Frederiksberg Fondens eget filantropiske arbejde inden for kulturområdet. Men fonden håber også, at andre aktører kan finde værdi i undersøgelsen, som stilles til rådighed på Frederiksberg Fondens hjemmeside for alle interesserede.
“Frederiksberg Fonden er selv en økonomisk spiller i det frederiksbergske kulturliv. Vi ville derfor gerne vide mere om, hvordan de lokale borgerne ser på kulturen, og så ønsker vi også at give resultaterne videre til andre, der er med til at definere Frederiksbergs lokale kulturtilbud,” siger Frederiksberg Fondens direktør Martin Dahl.
Undersøgelsen dækker temaer som kulturens værdi for borgerne, kulturen og dens fællesskaber, kulturfinansiering samt kommuners og fondes kulturudgifter.
Borgernes svar er sammenfattet i 12 pointer, som blandt andet viser, at Frederiksbergborgerne betragter den helt lokale kultur som meget vigtig – ikke mindst i den unge målgruppe. Og at få sin egne formodninger omsat til mere håndgribelig evidens er noget, som direktør Martin Dahl hilser velkommen:
“Vi har som fond støttet kultur- og oplevelseslivet i 30 år – altså lige så længe som fonden har eksisteret. Da vi besluttede at finansiere undersøgelsen, var det også fordi, at vi godt kunne have glæde af at mærke tydeligere efter hos borgerne, om der er interesse for og opbakning til denne form for støtte. Og så var vi selvfølgelig også interesserede i, hvilke andre indikatorer, der kunne komme ud af undersøgelsen,” siger Martin Dahl.
Opbakning til lokal kultur ikke indlysende
Frederiksberg Fondens uddelingsstrategi fokuserer på opvækst, oplevelser og medborgerskab. Af fondens årlige uddelinger på knap 10 mio. kr. går lidt under halvdelen til oplevelseskulturelle projekter. Og den gamle sparekassefond tolker den nye afdækning af borgernes holdninger til kultur som et mandat til at vægte området højt.
"Frederiksberg Fonden er en ansøgningsdrevet fond, der grundlæggende forvalter midler på vegne af de borgere, som i sin tid var garanter i en lokal sparekasse. Men det er jo ikke naturgivent, at de lokale borgere efterspørger kultur. Og det kunne jo også være, at det rent faktisk var den samme type kulturbruger, der gik til alle kulturarrangementerne her på Frederiksberg. Men det tyder undersøgelsen altså ikke på. Den tyder tværtimod på, at der er bred opbakning til den helt lokale kultur. Og det er jo vigtig viden at have, så vi ikke kun servicerer brudstykker af vores lokale befolkning, men derimod servicerer meget bredt ved at gå ind på oplevelsesområdet,” siger Martin Dahl.
Ifølge undersøgelsen er 89 pct. af de adspurgte Frederiksbergborgere enige i udsagnet “det er vigtigt for mig, at der findes kulturtilbud som f.eks. museer, biblioteker, spillesteder og teatre i mit lokalområde.” På landsplan er blot 73 pct. til sammenligning enige i udsagnet.
Undersøgelsen viser også, at frederiksbergborgere med en grundskoleuddannelse anerkender kulturens værdi i samme høje grad som de længere uddannede, og at de unge og de ældste ligger i top, når det kommer til anerkendelsen af kulturens værdi.
På den økonomiske side peger rapporten på, at Frederiksberg Fonden bidrager til kommunens kulturliv med 49 kr. pr. borger om året. Til sammenligning bruger Frederiksberg Kommune 303 kr. pr. borger om året – det næstlaveste beløb blandt landets 25 største kommuner.
"Om resultaterne så betyder, at Frederiksberg Fonden skal have endnu mere fokus på kulturområdet skal vores bestyrelse ikke kunne afgøre endnu. Men undersøgelsen har haft en værdi i den forstand, at der i hvert fald kommer en ret massiv tilkendegivelse af, at Frederiksbergs borgere meget gerne ser, at det lokale kulturliv skal spille en stor rolle," siger Martin Dahl.
Ny viden kan bruges i dialog med kulturaktørerne
For at få den nye viden bredt ud i lokalområdet har Frederiksberg Fonden gjort de lokale kulturaktører opmærksomme på den nye undersøgelse.
“Det lokale kulturnetværk Slæng har f.eks. bedt om og modtaget en gennemgang af rapporten, ligesom vi har tre-fire kommende præsentationer af rapporten på vej ind i kalenderen. Så både kulturskabere og kulturinstitutioner har taget venligt imod, at der nu ligger et materiale, der kan sige noget om kulturbrugernes holdninger,” siger Martin Dahl.
"Men vi ønsker som udgivere af rapporten til gengæld ikke at trække aktørerne i en bestemt retning med forventninger om, at de skal aflæse rapportens tal på en særlig måde. Hvad rapportens pointer skal have som konsekvens i kulturlivet bliver aktørernes og interessenternes egen beslutning,” tilføjer Martin Dahl.
For Frederiksberg Fonden vil den repræsentative undersøgelse dog sammen med dialogen med de lokale kulturaktører blive et af elementerne, når fonden inden for kort tid skal foretage et eftersyn af sin nuværende strategi.
"Tilbage i 2017 planlagde vi at foretage et eftersyn af vores gældende uddelingsstrategi med henblik på at forlænge strategiperioden med yderligere nogle år. Sammen med andre processer kan den nye rapport og dialogen med de lokale aktører og interessenter understøtte det eftersyn. På den måde får vi værdifuld viden om, hvorvidt vores strategi eventuelt måtte trænge til nogle større eller mindre forandringer,” siger Martin Dahl.
Undersøgelsen er finansieret af en bevilling på kr. 75.000,- og er tilgængelig på fondens hjemmeside.