Stadig flere af de midler, som Danmarks indsamlende fonde har at gøre godt med, kommer fra uddelende danske fonde.
Det viser en ny undersøgelse, som Fundats har foretaget blandt 16 indsamlende fonde.
Ifølge undersøgelsen modtog de 16 indsamlende fonde i 2020 tilsammen knap 213 millioner kroner i bidrag, hvor afsenderne var uddelende fonde.
Det er en stigning på 57,3 millioner sammenlignet med året før og en tredobling i forhold til 2017, hvor de indsamlende fonde i alt modtog 72,5 millioner kroner fra de uddelende fonde.
Listen af indsamlende fonde toppes af fonden Mødrehjælpen, som i 2020 modtog 62,6 millioner kroner. Men ellers er det især fonde med en international og humanitær agenda som Planbørnefonden, SOS Børnebyerne og Læger Uden Grænser, der får store bidrag fra uddelende fonde.
Folkekirkens Nødhjælp har i perioden fra 2015 til 2020 svinget mellem seks og 12,4 millioner kroner i fondsindtægter. I år bliver der sandsynligvis sat ny rekord. For når regnskabet for 2021 gøres op, forventer Folkekirkens Nødhjælp, at de samlede fondsindtægter kommer op omkring 15,5 millioner kroner.
Flere fonde viser forståelse for, at klimaændringer og humanitære kriser rundt omkring i verden også påvirker os i Danmark – og at behovene er enorme
Birgitte Qvist-Sørensen – Generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp
Birgitte Qvist-Sørensen, der er generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, lægger ikke skjul på, at de bidrag, som modtages fra de uddelende fonde, har ”kæmpebetydning” for fondens arbejde.
”Bidragene fra de mindre fonde gør blandt andet, at vi kan fortsætte eller udvide igangværende projekter – som da vi eksempelvis fik fondspenge til købe masker og andre værnemidler til brug i de lande, vi arbejder i. De mindre fondes agilitet og velvilje gør, at vi hurtigt kan få adgang til mindre beløb. Den anden type fondsbidrag, vi modtager, er fra større fonde, som er meget opmærksomme på deres samfundsansvar, har et globalt udsyn og gerne vil være med til at bidrage ved blandt andet humanitære kriser,” siger Birgitte Qvist-Sørensen.
Kigger ud over Danmarks grænser
Generelt oplever generalsekretæren i Folkekirkens Nødhjælp, at de uddelende danske fonde har fået et markant større blik for at støtte projekter og indsatser uden for Danmark.
”Vi oplever, at flere fonde er begyndt at kigge meget mere ud over Danmarks grænser og ønsker at indgå strategiske partnerskaber om globale udfordringer. Flere fonde viser forståelse for, at klimaændringer og humanitære kriser rundt omkring i verden også påvirker os i Danmark – og at behovene er enorme,” siger Birgitte Qvist-Sørensen.
Også formanden for bestyrelsen i Læger Uden Grænsers Fond Heidi Christensen har noteret sig, at det internationale, humanitære perspektiv er kommet højt på de uddelende fondes agenda.
”Vi kan konstatere, at der er flere fonde, der tænker internationalt og donerer til humanitær bistand, og vores mærkesager passer godt ind hos flere af de fonde, der er begyndt at gå dén vej,” siger Heidi Christensen.
Mange fonde både i Danmark og internationalt har anlagt en mere responsiv strategi, hvor der bliver udvist stor handlekraft og fleksibilitet
Susanne Dahl – Direktør for partnerskaber og programmer, Unicef Danmark
I Læger Uden Grænsers Fond tikkede der i 2020 et rekordstort beløb på 18,9 millioner kroner ind fra uddelende fonde oven på fem år, hvor det tilsvarende beløb har svinget mellem 7,2 og 12 millioner kroner.
”Vi har haft et rigtig godt 2020, hvor vi især på grund af corona modtog meget stor støtte blandt andre fra fondene. Den stigende støtte, vi får fra de uddelende fonde, betyder alverden for os. Læger Uden Grænser er primært finansieret af private bidrag, og de næsten 19 millioner kroner, vi i 2020 modtog fra fondene i Danmark, er for os virkelig mange penge, som vi har kunnet bruge ude i felten,” siger Heidi Christensen.
Hvordan det kommer til at se ud med den samlede fondsstøtte, når 2021-regnskabet i Læger Uden Grænsers Fond gøres op, har Heidi Christensen endnu ikke noget klart bud på.
”Ligesom mange andre er vi spændte på at se, hvad corona kommer til at betyde på længere sigt og om de ekstraordinært store beløb, vi har modtaget i 2020, vil fortsætte. Lige nu håber vi på, at 2020 ikke kun var et éngangsår, men i og med, der er en generel tendens til, at flere fonde tænker internationalt og på global sundhed, er der grund til at tro på, at tendensen fortsætter,” siger Heidi Christensen.
Responsiv strategi fra fonde
Unicef Danmark, som er én af Unicefs 34 nationale komiteer, er ikke en fond og indgår derfor i sagens natur ikke i Fundats´ undersøgelse over indsamlende fondes modtagne fondsbidrag.
Til gengæld er Unicef Danmark ifølge direktør for partnerskaber og programmer i Unicef Susanne Dahl den indsamlende organisation, som får flest donationer fra de danske uddelende fonde.
Senest modtog Unicef i slutningen af september i år halvdelen af en rekordstor donation på cirka 900 millioner kroner (150 millioner dollars) fra Lego Fonden målrettet børn og familier i hele verden, der er ramt af corona-pandemien.
Vi vil meget gerne indgå i store, længerevarende samarbejder med fonde
Heidi Christensen – Bestyrelsesformand, Læger Uden Grænsers Fond
Susanne Dahl understreger, at hun fuldt ud kan tilslutte sig opfattelsen af, at de danske uddelende fonde i stigende grad støtter indsamlende fonde og organisationers arbejde blandt andet i relation til internationale humanitære katastrofer.
”De danske fonde tager et meget stort og stigende globalt samfundsansvar, og det har vi inden for de seneste år blandt andet set med Afghanistan, Haiti og coronakrisen,” siger Susanne Dahl.
”Mange fonde både i Danmark og internationalt har anlagt en mere responsiv strategi, hvor der bliver udvist stor handlekraft og fleksibilitet samt en imponerende evne til at være omstillingsparat i forhold til omverdenens forventninger. Flere fonde påtager sig et akut og globalt samfundsansvar, herunder fonde, som ikke tidligere har uddelt på det humanitære område,” siger Unicef Danmarks direktør for partnerskaber og programmer.
Susanne Dahl oplyser, at der tre år i træk er blevet skabt det bedste årsresultat i Unicefs historie baseret netop på store partnerskaber med fonde og virksomheder. Og i løbet af de fire år, hun har været i Unicef, er området vokset fra 180 millioner kroner om året til en lille milliard kroner.
Lego Fonden er ifølge Susanne Dahl Unicefs klart største danske bidragyder, og andre fonde, der via partnerskaber har bidraget markant til Unicefs vækst, er Hempel Fonden, Poul Due Jensens Fond, Novo Nordisk Fonden og Augustinus Fonden.
Mere strategisk og fokuseret fondsarbejde
Når Susanne Dahl kigger fremad, forventer hun, at behovet for fondsstøtte på det humanitære felt kun vil vokse.
”Der er et stigende behov for hjælp i en verden, hvor vi ser ind i klimakriser, ekstreme vejrfænomener og fortsatte langstrakte kriser i lande som Syrien og Afghanistan. Men heldigvis tyder det på, at udviklingen med stigende støtte til det humanitære arbejde fra de danske fonde fortsætter, og stadig flere fonde løfter blikket i en global verden, hvor udfordringerne ikke kender grænser. Vi står lige nu kun ved foden af bjerget og ikke på toppen af bakken,” siger Susanne Dahl.
I Folkekirkens Nødhjælp er der ifølge generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen ingen aktuelle planer om at bruge flere ressourcer i indsatsen for at skaffe fondsmidler til gavn for verdens fattigste. Derimod vil Folkekirkens Nødhjælp fortsætte ad den sti, der med succes er blevet betrådt de senere år.
”De ressourcer, vi bruger på området, er de samme som tidligere, men vi er blevet mere strategiske og fokuserede i fondsarbejdet. Vi prioriterer en tættere dialog med fondene og er blevet bedre til at finde ud af, hvor vi bidrager til hinandens strategier. Jeg tager selv mere med ud til møder med fonde, end jeg gjorde tidligere, og bringer dermed også mig selv i spil,” siger Birgitte Qvist-Sørensen.
I Læger Uden Grænser er der allerede blevet skruet op for antallet af medarbejdere, som arbejder med at rejse fondsmidler. Og fremover kommer fondens danske medarbejdere til at være endnu mere opsøgende i forhold til de uddelende fonde, fortæller Heidi Christensen.
”Vi har ikke tidligere brugt så mange kræfter på fondene, men nu er vi meget bevidst begyndt at arbejde mere med fonde. Dén indsats vil vi skrue yderligere op for i de kommende år, og vi vil meget gerne indgå i store, længerevarende samarbejder med fonde,” siger Heidi Christensen.