Efter et 2020, hvor Folkemødet på Bornholm helt måtte aflyses på grund af coronakrisen, og et 2021, hvor Folkemødet var reduceret til et mindre, coronatilpasset hybridarrangement med kun 8.000 fysiske deltagere, er der lagt op til, at dette års arrangement skal føre Folkemødet tilbage til tidligere tiders storhed – både i forhold til antallet af arrangementer og antallet af deltagere.
Og den danske fondssektor vil i stor stil være med til at sikre, at der bliver et tætpakket program og fyldt med mennesker i gaderne og teltene i Allinge den 16.-19. juni.
Et rundspørge, Fundats har foretaget blandt 10 store danske fonde og filantropiske foreninger, viser, at samtlige adspurgte deltager i Folkemødet i år. Og flere har planlagt at skrue op for både antallet af deltagere og antallet af arrangementer sammenlignet med tidligere år.
Blandt de fonde, der har sat et stort kryds kalenderen og lagt ambitiøse planer for deltagelsen på Folkemødet, er Velux Fondene. Det sker ifølge kommunikationschef Charlotte Korsager Winther med særlig fokus på Velux Fondens miljøområde – nærmere bestemt havet.
”Vi har fået mulighed for at være med på en skonnert i havnen, hvor en del af de projekter, vi har støttet på området, vil være til stede. Vi afprøvede konceptet i 2019, og det fungerede ret godt. Så nu gentager vi forhåbentlig succesen. Det er tanken, at vi er ’vært’, vi stiller faciliteter til rådighed, og derefter lader vi projekterne tale deres vigtige sag,” siger Charlotte Korsager Winther.
Derudover stiller Velux Fondene Agi Csonka, der er programchef for Villum Fondens ’Børn, unge og science’-område og forskningsdirektør i Villum Fonden Thomas Bjørnholm til rådighed for de debatter på Folkemødet, der måtte være relevante.
Naturlig begivenhed at deltage i
Også Trygfonden er tilbage på Folkemødet – blandt andet som arrangør af sin egen debat.
”Vi er af sted for at få inspiration og netværke, og så har vi også vores egen folkemødedebat under overskriften: ’Er debatten på de sociale medier en gave til demokratiet eller med til at underminere det?’ Derudover deltager vi i en række andre debatter og arrangementer på Folkemødet, ligesom vi er repræsenteret via de af vores partnerskaber, som også er til stede på Folkemødet,” siger kommunikationsdirektør i Trygfonden og Tryghedsgruppen Ania Stoltz-Andersen.
Ifølge Ania Stoltz-Andersen er forventningerne til udbyttet af Folkemøde store.
”Vi har i vores arbejde et ønske om at lytte og gå i dialog med relevante aktører og den brede befolkning. Ikke bare i det almennyttige arbejde, men for hele Tryghedsgruppen har det relevans at blive klogere på samfundsforhold, løsninger og udfordringer. Folkemødet er derfor en helt naturlig begivenhed for Tryghedsgruppen at være med i,” pointerer Ania Stoltz-Andersen
Bikubenfonden deltager som arrangør af flere debatter på Folkemødets fællesscene, hvor fonden sammen med nogle af sine samarbejdspartnere vil sætte fokus på tre temaer: Kunstens betydning i samfundet, hvordan man sikrer, at anbragte unge får fodfæste i voksenlivet, og hvordan man skaber nye veje for unge, som står uden job og uddannelse.
”Det er vigtige emner i den demokratiske samtale, som Folkemødet er med til at løfte, og vi ser det som en god anledning til mobilisere nye aktører i vores arbejde, få unge stemmer med i debatten og inspirere politisk. Desuden er Folkemødet en god mulighed for at møde nye mennesker og nye perspektiver, og det er vigtigt i vores arbejde,” siger administrerende direktør i Bikubenfonden Søren Kaare-Andersen.
Forsøger at få flere unge deltagere
Som tidligere omtalt i Fundats, indgik Tuborgfondet og Folkemødet i slutningen af 2021 et partnerskab for perioden 2022-2026, hvor fonden i alt skyder 8,6 millioner kroner ind i bestræbelserne på at få flere unge til at være blandt de cirka 65.000 årlige deltagere på Folkemødet.
Målet med partnerskabet, der har navnet ’Ung Agenda’, er, at hver femte deltager på Folkemødet i 2026 vil være i aldersgruppen 16-30 år.
Allerede i år er der reserveret 10 pladser til unge på Folkemødets scener, der kan bruges til events og debatter om og med unge i centrum.
Blandt andet på grund af det nye partnerskab med Folkemødet er Tuborgfondet selv til stede ved årets arrangement, fortæller sekretariatschef i fonden Peter Giacomello.
”Tuborgfondet deltager også som arrangør i samarbejde med vores familiemedlemmer, Carlsbergfondet og Ny Carlsbergfondet, i et fælles telt, hvor de respektive fonde blandt andet faciliterer debatter,” siger Peter Giacomello.
Et meget vigtigt Folkemøde
Også Danmarks største fond, Novo Nordisk Fonden, er talstærkt til stede på Bornholm i midten af juni. Ifølge Senior Vice President og kommunikationsansvarlig i Novo Nordisk Fonden Steffen P. Lüders vil en stor del af fondens ledelsesteam og ansvarlige for forskellige uddelingsområder være med i delegationen, som i alt kommer til at tælle flere end 20 personer.
Vi er med på Folkemødet med fuld styrke. Det bliver et meget vigtigt Folkemøde, tænker vi
Steffen P. Lüders – Senior Vice President, Novo Nordisk Fonden
”Vi er med på Folkemødet med fuld styrke. Det bliver et meget vigtigt Folkemøde, tænker vi. Vi kommer til selv at arrangere fire debatter og vil herudover glæde os til at deltage i andre diskussioner både på scener og uformelt,” lyder det fra Steffen P. Lüders.
Lego Fonden planlægger ifølge fondens kommunikationsafdeling at deltage i Folkemødet både med egne aktiviteter og i andres debatter, og fra Planbørnefondens ledelsessekretariat og fra den filantropiske forening Realdania er meldingen også, at turen går til Allinge for blandt andet at arrangere debatter.
Dorte Bülow, der er formidlingschef i Realdania, understreger, at foreningen finder det oplagt at være med på Folkemødet.
”For Realdania er det at arbejde i partnerskaber og i dialog med andre helt essentielt. Den demokratiske dialog er jo netop udgangspunktet for Folkemødet, og det er derfor også oplagt for os at deltage i Allinge til juni. Vi har ikke eget telt, men deltager som arrangør af flere events, ligesom vi også meget gerne bidrager til samtalen i andre arrangørers debatter. Vi arbejder i øjeblikket med at afklare, hvilke emner og dagsordener vi vil tage med på Folkemødet i år,” siger Dorte Bülow.
Vil inspirere til klimahandling
På listen over deltagende fonde står endvidere den internationale klimafond KR Foundation, som er medarrangør af en række debatter.
”KR Foundations rolle på folkemødet har traditionelt været at invitere internationale eksperter, som kan være med til at inspirere danske aktører til ambitiøs klimahandling. Den rolle kommer vi til at have igen i år,” siger fondens kommunikationschef Jakob Bo Nielsen.
Blandt de gæster, KR Foundation har inviteret til Bornholm, er Jason Hickel, som er forfatter til 2021-bestselleren ’Less is More’ og en velrenommeret stemme indenfor ny økonomisk tækning.
”Vi forventer at han kan sætte gang i faktabaseret samtale om forholdet mellem økonomisk vækst og klima, som forhåbentlig kan inspirere til nye måder at se den problemstilling på,” siger Jakob Bo Nielsen.
KR Foundation ser ifølge kommunikationschefen meget frem til Folkemødet.
Folkemødet er et fantastisk forum, hvor man har mulighed for at udveksle ideer og tanker om, hvordan vi løser klimakrisen
Jakob Bo Nielsen – Kommunikationschef, KR Foundation
”Vi forventer at mærke glæden ved igen fysisk at samles med så ufatteligt mange mennesker, der virkelig brænder for den grønne dagsorden. Klima er en af de vigtigste emner for de fleste politikere, virksomheder og organisationer, og Folkemødet er et fantastisk forum, hvor man har mulighed for at udveksle ideer og tanker om, hvordan vi løser klimakrisen. Det glæder vi os til,” siger Jakob Bo Nielsen.
Nordea-fonden spreder aktiviteter ud
Nordea-fonden deltager også i Folkemødet – dog ikke som arrangør af debatter, men ifølge kommunikationschef Tine Wickers for at ”lytte til, hvad der rører sig i civilsamfundet”.
Nordea-fonden var frem til 2019 markant til stede på Folkemødet med ’Villa Gode Liv’ som omdrejningspunkt, men har siden sadlet om og besluttet også at prioritere tilstedeværelse andre steder. For eksempel kan man i år møde fonden på Idrætsmødet i Aalborg og DGI
Landsstævnet i Svendborg, der begge finder sted i slutningen af juni umiddelbart efter Folkemødet.
Ud over de 10 fonde i Fundats´ rundspørge, som alle i én eller anden grad deltager på Folkemødet, bekræfter Fondenes Videnscenter, at et par personer herfra sætter kursen mod klippeøen i juni – også som arrangør, oplyses det i en mail.