Det er for dårligt, at Forum for Forskningsfinansiering ikke finder løsninger i et højere tempo.
Sådan lyder det nu enstemmigt fra både regeringens støttepartier Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti samt fra Venstre i oppositionen.
Det er nu et år siden Forum for Forskningsfinansiering med deltagelse af blandt andre Novo Nordisk Fonden, Villum Fonden, Velux Fonden, Lundbeckfonden og Carlsbergfondet mødtes sidste gang.
Foruden de private fonde deltager også tre offentlige forskningsfonde og de otte universiteter.
Dirigentstokken i forummet føres af Uddannelses- og Forskningsministeriet, og det politiske ansvar for forummets fremdrift ligger dermed i sidste ende hos uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).
Men vi er nødt til at se på det samlede finansieringsbillede
Stinus Lindgreen – Forskningsordfører, Radikale Venstre
Men forummets stilstand forundrer mildest talt regeringens støttepartier, som nu vil have ministeren på banen.
"Det virker utrolig mærkeligt. Hele området med forskningsfinansiering er jo noget af det, vi er nødt til at se nærmere på. Jeg var ikke klar over, at der ikke havde været holdt møder i Forum for Forskningsfinansiering i så lang tid, og jeg har ikke hørt nogen forklaring på hvorfor. Derfor vil jeg spørge ministeriet om, hvorfor der ikke er blevet holdt møder, og hvornår næste møde finder sted, for det skal det gerne meget snart,” siger Stinus Lindgreen, forskningsordfører fra Radikale Venstre.
Socialistisk Folkepartis forskningsordfører Astrid Carøe (SF) forstår heller ikke passiviteten.
"Jeg mener bestemt, at det skal man til at have rykket på. Balancen i forskningsfinansiering er enormt vigtig – noget af det allervigtigste, vi ser ind i. Derfor har jeg har tænkt mig at spørge ministeren om det her, når jeg holder et møde med hende igen," siger hun.
Opsang fra rådgivere
Kort efter forummets sidste møde tilbage i februar 2020 fik parterne i Forum for Forskningsfinansiering ellers en højt løftet pegefinger fra regeringens og Folketingets egne rådgivere, nemlig Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd.
Rådets daværende formand, professor Jens Oddershede, kritiserede allerede dengang det lave tempo i forummet. Det haster nemlig med at finde løsninger, sagde han i foråret 2020 til Fundats.
Ikke mindst har forummet til opgave at finde en model for, hvem der skal betale de væsentlige indirekte omkostninger, som følger med, hver gang bl.a. private fonde uddeler til universiteternes forskning.
“Kære venner, det er snart ved at være i 12. time. Nu skal der ske noget,” sagde Jens Oddershede og understregede, at det kan have store konsekvenser for samfundet, hvis forskningsmidlerne håndteres forkert.
Stinus Lindgreen mener, at DFiRs melding burde have ført til mere aktivitet i forummet:
“DFiR sagde for et år siden, at vi dengang var tæt på 12. time. Så må vi jo nu være langt forbi midnat. Det er ikke godt nok. DFiR havde et tydeligt budskab om, at der skulle have været kigget på det her tidligere. Det er et år siden. Der kommer flere og flere eksterne midler, og det er godt. Men vi er nødt til at se på det samlede finansieringsbillede. Og jeg forstår ikke, at man ikke har taget den dagsorden op tidligere – det mangler jeg virkelig en god forklaring på, og det er meget svært at se, hvad der kan undskylde det," siger Stinus Lindgreen.
Han mener ikke, at corona burde spille nævneværdigt ind på arbejdstempoet i forummet.
Vi har nogle alvorlige problemer blandt andet i forhold til balancen mellem privat og offentligt finansieret forskning
Astrid Carøe – Forskningsordfører, Socialistisk Folkeparti
"Alle har nok forståelse for, at starten af epidemien forsinkede nogle ting, men det her er et problem, som har været velkendt, og som man sagtens kunne have taget hul på over de seneste måneder trods corona,” siger Stinus Lindgreen.
Astrid Carøe kalder situationen ‘utilfredsstillende’ set i lyset af de væsentlige spørgsmål, som forummet skal finde løsninger på.
"Forum for Forskningsfinansiering er enormt vigtigt, fordi vi har nogle alvorlige problemer blandt andet i forhold til balancen mellem privat og offentligt finansieret forskning. Så det er enormt vigtigt at få nogle input fra forummet. Det er ikke er særlig tilfredsstillende, hvis der slet ikke er blevet arbejdet i forummet. Jeg har faktisk også spurgt ind til det i løbet af året hos ministeren, og jeg har fået besked på, at det måske ikke går helt så hurtigt som forventet på grund af corona, men at der var fremgang. Det kan ærgre mig, hvis der alligevel ikke er sådan en fremgang," siger hun.
Venstre: En del af et større problem
Venstres forskningsordfører Ulla Tørnæs ser den manglende aktivitet i Forum for Forskningsfinansiering som en del af et større problem med regeringens tempo på området for forskningsfinansiering.
"Vi aftalte jo i forbindelse med udmøntningen af forskningsreserven helt tilbage i november 2019, at vi skulle drøfte en omlægning af basismidlerne. Det var meningen, at ministeren skulle have inviteret til politiske forhandlinger om det i foråret 2020, altså for et år siden. Det valgte hun at udskyde i lyset af corona. Og vi er altså stadig ikke kommet i gang," siger hun.
Ulla Tørnæs vil nu bede Ane Halsboe-Jørgensen om en tidsplan.
"Det her giver mig anledning til at efterlyse, hvornår hun har tænkt sig at gå i gang med den del, som vi har andel i – nemlig basismidlerne, som vi jo har lavet en decideret aftale om, at vi skal se på," siger hun.
Ulla Tørnæs er meget kritisk over for argumentet om, at corona er skyld i det stillestående Forum for Forskningsfinansiering.
"Der er jo en fuldstændig parallelitet mellem forhandlingerne om omlægning af basismidlerne og så dét, at forummet er gået i stå. Det er selvfølgelig fuldstændig utilfredstillende, at der ikke sker noget. Man kan ikke bare lade alting ligge. De her forhandlinger kan man jo sagtens videreføre, selvom vi er midt i en pandemi. Det er jo uafhængigt af den pandemi, som har ramt os alle," siger Ulla Tørnæs.
Fundats har forelagt forskningsordførernes kritik for forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Ministeriets presseafdeling oplyser, at ministeren ikke ønsker at svare. Presseafdelingen har i stedet sendt følgende citat:
“Ministeriet oplyser, at arbejdet i Forum for Forskningsfinansiering pt., som følge af corona-situationen, er sat i bero. Ministeriet har løbende tæt kontakt til forummets medlemmer, men den konkrete dato for næste møde i det samlede forum er endnu ikke fastsat.”
Om Forum for Forskningsfinansiering
Forum for Forskningsfinansiering skal blandt andet drøfte, hvem der skal betale de indirekte omkostninger knyttet til eksternt finansierede forskningsprojekter, hvilket blandt andet dækker over de private fondes forskningsbevillinger.
I forummets kommissorium står:
“Den eksterne forskningsfinansiering bidrager til at løfte forskningsomfanget og skaber bedre vilkår for at dansk forskning kan udfolde sit potentiale på en måde, som ikke ville være mulig med offentlig finansiering alene, herunder særligt på de danske universiteter.
Væksten i eksterne forskningsmidler betyder samtidig, at flere aktører gennem store forskningsinvesteringer og specifikke uddelingsstrategier har stigende indflydelse på retningen i dansk forskning. Udviklingen skaber således et behov for at styrke samarbejdet mellem de forskningsfinansierende og forskningsudførende parter, for at tilpasse de strukturelle rammer og understøtte at aktørernes strategier og initiativer spiller konstruktivt sammen.”
Forum for Forskningsfinansiering sammensættes af: