Det er ikke udpræget hverdagskost, at borgere i Danmark testamenterer en millionformue til det lokale politi.
Ikke desto mindre er det, hvad der er sket på den københavnske vestegn, og det er grunden til, at Kim Christiansen ud over at kunne kalde sig politidirektør hos Københavns Vestegns Politi nu også er blevet formand for en fond med en kapital på knap 4,8 millioner kroner.
I Ishøj-borgeren Ejner Christian Christensens testamente indskrev han i 2013 en passage om, at provenuet fra salg af hans tre ejendomme – to i Ishøj og en i Haderup ved Holstebro – samt indestående på hans konto ved hans død skulle tilfalde Københavns Vestegns Politi.
”Det skal gå til bekæmpelse af narkohandel,” stod der afslutningsvis anført.
Kim Christensen erkender, at han undrede sig en hel del, da han fik besked om, at en borger i Ishøj var død, og at der nu var 4.757.102 kroner på vej til politikredsen.
”Vi var rigtig overraskede. Selvfølgelig kan jeg godt forstå, man kan være glad for Vestegnens Politi – det er jeg også selv – men det her var meget usædvanligt,” siger Kim Christiansen med et smil.
”Vi kendte ikke Ejner Christian Christensen, og den dag i dag aner vi simpelthen ikke, hvorfor han har testamenteret sine penge til os med det specifikke formål, at pengene skal gå til bekæmpelse af narkohandel.”
Rigspolitiet: Så barberer vi dit budget!
Ikke kun politidirektøren hos Københavns Vestegns Politi undrede sig og var i starten meget i tvivl om, hvordan sagen med den øremærkede milliongave skulle tackles.
”Også i resten af systemet undrede de sig. I første omgang, da Rigspolitiet hørte, at vi ville få over 4,5 millioner kroner, tænkte de: ’Det er fint, så barberer vi dig for 4,5 millioner kroner i budgettet!’,” fortæller Kim Christiansen.
Det førte til en masse diskussioner med Justitsministeriet og Rigspolitiet om, hvorvidt vi overhovedet kunne det her.
Kim Christiansen – politidirektør, Københavns Vestegns Politi
”Det kunne de jo ikke, men det førte til en masse diskussioner med Justitsministeriet og Rigspolitiet om, hvorvidt vi overhovedet kunne det her. En måde at holde pengene uden for vores almindelige drift er jo at gøre det i en fondsform, så til sidst var det dét, der blev valgt,” siger han.
Den 21. december 2016 holdt bestyrelsen første møde i Ejner Christian Christensens Fond, og der blev udfærdiget stiftelsesdokument med virkning fra den 1. januar 2017 og fundats for den nye fond med det officielle formål ”at uddele legater til bekæmpelse af narkohandel.”
Men når det først er nu – fire år efter fondsbestyrelsens første møde – at der er åbnet for ansøgninger og Kim Christiansen er klar til at fortælle om den nye fond, skyldes det især, at fondsmyndighedens blåstempling af fonden endte med at tage noget længere tid end forventet.
”Efter først at have haft en lang proces med arvinger, Justitsministeriet, Rigspolitiet og jeg véd ikke hvad, kom så hele processen med lang sagsbehandlingstid i fondsmyndigheden, hvor vores vedtægter i første omgang blev afvist. Det endte derfor med at tage to gange halvandet år, inden vi havde fået vores godkendelse. Vi er jo ikke verdensmestre i det her, men det er vi blevet. Jeg er ked af, at det har været en så langsommelig proces, for vi ville gerne have været i gang for længe siden, men nu er det bare med at komme ud over rampen,” fastslår Kim Christiansen.
Har modtaget to ansøgninger
Intentionen om at komme ud over rampen blev kickstartet den 2. december, hvor Københavns Vestegns Politi kunne udsende en pressemeddelelse med overskriften ”Ny fond skal bekæmpe narkohandel.” Her blev det oplyst, at der frem til den 31. december 2020 er åbent for første runde af ansøgninger om legater.
Fonden forventes at uddele cirka 225.000 kroner for året 2020, og herefter er intentionen at uddele de resterende midler – cirka 4,5 millioner kroner – frem til 2037.
Det er jo politiets opgave at bekæmpe narkotika.
Kim Christiansen – politidirektør, Københavns Vestegns Politi
Indtil videre er der i løbet af julemåneden kun indløbet to ansøgninger, men Kim Christiansen håber, at bunken frem til nytår vil vokse, så bestyrelsen får flere end to projekter at forholde sig til på sit næste møde primo 2021.
Hvad det konkret bliver for projekter, Ejner Christian Christensens Fond vil støtte, må tiden vise, understreger politidirektøren og fondsformanden. Han forventer dog, at det vil blive præventive indsatser og borgerinddragelse som grundsøjler.
”Det er jo politiets opgave at bekæmpe narkotika, så vi har tænkt formålet ind i en forebyggende kontekst – det er der, vi rammer formålet bedst. Vi har på Vestegnen 11 kommuner, som alle har mere eller mindre udsatte boligområder, og her tænker jeg, at man for eksempel kan holde bydelsmøder, og der er også en række små foreninger knyttet til de store boligselskaber. Jeg har endvidere talt med borgmesteren i Brøndby, Kent Max Magelund, der som næstformand i Kredsrådet sidder i fondens bestyrelse, om forskellige kriminalpræventive projekter, som rammer ind i narkoområdet. Men nu må vi jo se, hvad søren det her kaster af sig af ansøgninger,” siger Kim Christiansen.
Bygge bro til borgerne
At afdøde Ejner Christian Christensen havde en pointe, og at det er relevant at igangsætte præventive indsatser i relation til narkotikahandel i vestegnskommunerne, lægger han ikke skjul på.
Man kan godt ramme fondens formål ved at tænke bredt i forhold til kriminalpræventive projekter, og det vil glæde mig, hvis det kan blive en bro til borgerne.
Kim Christiansen – politidirektør, Københavns Vestegns Politi
”I vores område er det desværre sådan, at inden nogle af de unge ryger over i de kriminelle grupperinger, starter de typisk med narkohandel. Det er dér, pengene ligger. Så man kan godt ramme fondens formål ved at tænke bredt i forhold til kriminalpræventive projekter, og det vil glæde mig, hvis det kan blive en bro til borgerne. Kriminalpræventivt arbejde gøres nu engang bedst i samarbejde med andre – kommuner, boligforeninger og allerhelst borgerne,” siger Kim Christiansen.
– Hvor stor en forskel forventer du, at der kan gøres kriminalpræventivt med de knap 4,8 millioner kroner?
”Jeg håber, man kan få noget borgerengagement. Jeg ser det som en fantastisk mulighed til at få italesat betydningen af borgernes involvering. Så hver gang, der uddeles et legat, vil vi forsøge at få rigtig meget mediedækning for dermed at italesætte borgernes involvering. Og den værdi kan være ubetalelig,” siger Kim Christiansen.
Ud over Kim Christiansen og Brøndbys borgmester Kent Max Magelund består bestyrelsen af chefpolitiinspektør hos Københavns Vestegns Politi Knud Stadsgaard og stabschef samme sted Karen Marie Olesen.