Begejstringen er stor hos både Statens Kunstfond og den filantropiske forening Realdania, efter at ansøgningerne om at komme med i parternes fælles såkaldte Boliglaboratorium nu er blevet gennemgået.
Som resultat af screeningen er feltet skåret ned fra 66 til 16 projekter, der alle har fokus på bæredygtighed og fællesskaber.
”Vi er virkelig glade for at have modtaget så mange ansøgninger. De udvalgte projekter bygger på viden og engagement, de bygger på en lyst til og behov for at finde nye veje. De spejler mangfoldigheden i drømmene om fremtidens boligbyggeri – og de spejler samarbejde, lydhørhed og noget af den fornyelsesradikalitet, vi har efterspurgt og gerne vil skabe rum for i det nye Boliglaboratorium. Vores forventninger vokser,” siger Ellen Braae, udvalgsleder for legat- og projektstøtteudvalget for arkitektur hos Statens Kunstfond, i en pressemeddelelse.
Ideen med det nye Boliglaboratorium er at skabe et rum for boligeksperimenter og en nytænkning af dansk boligarkitektur.
Det 16 projekter store felt bliver i august snævret ind til de endelige mellem fem og syv projekter, der vil modtage faglig og økonomisk støtte til at gennemføre de eksperimentelle elementer, som de har søgt ind med.
De projekter, der ender med at få en plads i Boliglaboratoriet, skal, understreger Statens Kunstfond og Realdania, realiseres på markedsvilkår for at vise, at det er muligt at gentænke boligbyggeriet i Danmark inden for de eksisterende økonomiske rammer.
Ikke kun udviklingsrum for arkitekter
De 16 projekter, som stadig er med i kapløbet, fordeler sig over hele Danmark og giver nye bud på både gårdhuse, klyngehuse, etagebyggeri, transformation af eksisterende byggeri, fortætninger af eksisterende boligområder og landsbyboliger i en bred variation af alt fra alment boligbyggeri, private bygherrer, selvbyggere og medskabelsesbyggerier.
Nina Kovsted Helk, der er filantropidirektør i Realdania, er ud over det store antal af ansøgninger særligt glad for, at ansøgerne har taget ambitionen om, at projekterne skal realiseres, alvorligt.
”Det her er ikke et udviklingsrum alene for arkitekterne, det er for hele branchen. Derfor er det rigtig positivt, at også de private developere og bygherrer samt de almene boligorganisationer i den grad er stemplet ind i de enkelte projekter. Hvis vi for alvor skal rykke ved boligudbuddet, er vi nødt til at arbejde på tværs af faggrupper,” siger Nina Kovsted Helk.