På en fondskonference i efteråret rejste Jascha Fondens bestyrelsesformand Anette Følsgaard sig op og efterlyste mere samarbejde på tværs af de små og mellemstore fonde.
”Det ville være gavnligt for både ansøgerne og fondene selv, hvis der blev skabt et overblik over de mange små og mellemstore fonde i Danmark og et reelt samarbejde,” siger Anette Følsgaard, da vi møder hende og administrator Charlotte Hvid i Vedbæk, hvor fonden har adresse.
De oplever, at mange af de mindre fonde har svært ved at få uddelt deres fondsmidler til relevante projekter, fordi de ikke er så kendte af ansøgerne og ikke selv har mandskab til at opsøge de gode projekter.
Det samme oplevede man i de første år af Jascha Fondens levetid i starten af 1990’erne, hvor fonden var væsentlig mindre end i dag og ikke så kendt. Det er ikke længere et udtalt problem at finde gode projekter at støtte her 25 år senere, hvor fonden er mere kendt i de relevante miljøer. Alligevel ønsker Anette Følsgaard mere samarbejde.
”Et formaliseret samarbejde på tværs af de små og mellemstore fonde kunne gøre det muligt at løfte større projekter i flok og guide ansøgere videre til andre relevante fonde,” forklarer Følsgaard.
Hun understreger, at det bør ske på privat initiativ uden statens indblanding og lufter en tanke om, hvorvidt Fondenes Videnscenter med tiden vil stå for sådan en indsats. De mindre fonde har ikke ressourcer og ansatte til selv at organisere og strukturere det, og de store erhvervsfonde står ikke i samme situation som de almennyttige fonde, hvorfor de heller ikke er oplagte at sætte i spidsen af det fondsnetværk, der efterlyses.
”Vi vil rigtig gerne samarbejde med andre. Vi ser det som en blåstempling, hvis andre også støtter et projekt,” siger Anette Følsgaard. Det gælder både andre fonde, foreninger og det offentlige.
”Når vi støtter sociale projekter, kan vi godt finde på at lade vores støtte være betinget af, at kommunen også er med i det. På den måde er vi også sikre på, at der er en form for tilsyn med projektet,” forklarer administrator Charlotte Hvid.
”Første gang vi gjorde det, var for 10-12 år siden, hvor vi modtog en ansøgning på 60.000 kr. til en fiskesti ved Varde Å. Først tænkte vi, at det var da slet ikke noget for os! Men vi tyggede lidt på den og meldte tilbage, at vi ville give 30.000 kr., hvis kommunen ville give det samme beløb. Det lykkedes – og siden har vi ofte brugt den model,” fortæller Anette Følsgaard.
’Der må gerne være lidt flødeskum’
Jascha Fonden blev stiftet i 1992 af A.P. Møllers yngste datter Jane Schaldemose. Fondens kapital var en gave fra stifteren. Da hun afgik ved døden i 2002, arvede fonden et væsentligt beløb til forøgelse af fondens formue. Året efter kunne Jascha Fonden uddele ca. 2 mio. kr. Siden er fondens donationer steget. I 2016 bevilgede fonden 25,5 mio. kr., og i 2017 blev der bevilget 20,2 mio. kr. Jascha Fonden støtter både foreninger, institutioner og private personer.
Der gøres en dyd ud af at støtte bredt: ”Så få penge til så manges fornøjelse som muligt,” siger bestyrelsesformand Anette Følsgaard.
”Og der må også gerne være lidt flødeskum.”
Fonden blander sig helst ikke i selve projekterne, fordi man ønsker, at ansøgerne selv har ejerskab over projekterne. Til gengæld følger man op på projekterne og sikrer sig, at fondsmidlerne bruges korrekt. Hvis ansøgerne ikke bruger hele det donerede beløb, bliver de bedt om at betale penge tilbage.
”Det bruger vi en del ressourcer på, men det giver os en større følelse af retfærdighed, og vigtigst af alt giver det os en bedre mulighed for at støtte flere,” forklarer Følsgaard.
Der ydes primært støtte til døve og handicappede børn og unge og deres pårørende, efterbehandling af psykisk syge, forskning i Parkinsons sygdom, sklerose og muskelsvind – og støtte til patienter, der lider af disse sygdomme.
Fondens formål afspejler stifterens interesser, og de udfordringer hun og hendes familie selv havde inde på livet. Jane Schaldemose var hørehæmmet og ønskede derfor at gøre noget godt for døve. Interessen for handicappede børn og unge skyldes, at Anettes tætte barndomsveninde, som kom meget i barndomshjemmet, fik sklerose. Stifterens mand, ingeniør Kjeld Schaldemose, der havde en ledende stilling hos Det Danske Stålvalseværk, havde en psykisk lidelse, fortæller Anette Følsgaard. Familien boede i Frederiksværk og Jane Schaldemose var meget engageret i at yde velgørende arbejde i lokalområdet.
Jascha Fonden drives stadig med hjertet. ”Hvis vi for eksempelvis får en ansøgning fra en cancerpatient, som måske ikke er her mere, når vi holder næste bestyrelsesmøde, så sørger vi for at behandle sagen hurtigt,” fortæller Anette Følsgaard.
Af Jascha Fondens samlede uddelinger i 2018 gik cirka 15 pct. til behandling og hjælpemidler til private personer. Eksempelvis støtter man gerne handicappede i at få mulighed for at have et aktivt liv og dyrke sport ved at give penge til bl.a. sportskørestole og hjælpere, så de handicappede kan deltage i konkurrencer.
Derudover støttes eksperimenterende sociale projekter og almennyttige formål. Fonden støtter bl.a. hjemløsecaféer, foreninger til støtte for børn af alkoholmisbrugere, væresteder for unge på kanten af samfundet, og senest har fonden støttet en hest til handicapridning på den lokale rideskole i Vedbæk.
Det er i Følsgaardhuset i Vedbæk, at fonden administreres. Følsgaardhuset blev etableret i 2015 af Anette Følsgaard, hendes mand, arkitekten Carsten Følsgaard samt deres fire døtre, og danner rammen om familiens fælleskontor og selskaber: et arkitekt- og designfirma, erhverv- og boliglejemål, et investeringsselskab samt Jascha Fonden. Fonden har ikke nogen ansatte men køber timer hos medarbejderne i fælleskontoret til administration.
Bestyrelsen er ulønnet og består af ægteparret Anette og Carsten Følsgaard og den ene af deres fire døtre Therese Følsgaard samt fire øvrige medlemmer med ekspertise i nogle af fondens uddelingsområder.
’Hvad ville din mor have sagt?’
Det fremgår ikke af fondens hjemmeside, hvem der er stifteren. Til spørgsmålet om hvorfor svarer Anette Følsgaard, at hendes mor var et privat og beskedent menneske, hvilket man fortsat ønsker at respektere bl.a. ved ikke at nævne hende på hjemmesiden.
”Vi kan stadig huske, hvordan hendes sjæl var skruet sammen. Der var ikke store armbevægelser der,” siger Anette Følsgaard. I tråd med dette, ønsker fonden stadig ikke at blive nævnt i forbindelse med donationer.
”Vi har hele tiden været åbne og har haft en hjemmeside i mange år. Vi vil gerne modtage ansøgninger – ergo er vi nødt til at have en vis form for åbenhed. Men vi går ikke ud og reklamerer for os selv. Vi synes ikke, at vi er de interessante. Det er projekterne, der er interessante,” forklarer Charlotte Hvid.
“‘Hvad ville din mor have sagt’, siger vi stadig på kontoret, når vi sidder og vurderer ansøgningerne,” fortæller Charlotte Hvid.