Til sommerferien næste år flytter statens Lokale og Anlægsfonden fra Kanonbådsvej i København til en ny adresse i Nyborg. Det sker som et led i regeringens udflytningsplan, Bedre Balance II, der blev præsenteret i januar. Siden da har ledelse og medarbejdere brugt kræfter på at holde sammen på sig selv og på den specialviden, der er indlejret i staben.
Vi er forbi chok og vantro, som det absolut var. Nu handler det om fælles front imod nye muligheder.
Esben Danielsen – dir. i Lokale og Anlægsfonden
”Vi er forbi chok og vantro, som det absolut var. Nu handler det om fælles front imod nye muligheder. Men det har været krævende at nå hertil, da det jo både påvirker arbejdshverdag, usikkerhed – men også familieforhold, ægtefælles arbejdsliv osv. Og vi er jo ikke flyttet endnu, så arbejdet pågår fortsat fremad,” siger direktør i Lokale og Anlægsfonden, Esben Danielsen.
En af udfordringerne ved flytningen er, at fonden ikke alene er en uddelende fond, men også en forvaltningsmyndighed med pligt til at opsamle forskning og viden på sit særlige felt.
”Vi er jo en speciel størrelse, der både arbejder som videnscenter og fond, da der ikke er andre steder i landet, som opsamler erfaringer omkring byggeri af fritidsfaciliteter. Det er båret af ’nørder’ – personer med meget høj og specialiseret faglighed opbygget over flere år – på et område mellem fritidsliv, byggeri og udviklingsfacilitering. Der er ikke en uddannelse i det, så det handler meget om erfaringer. Normalt er oplæringsperioden for nye her ca. 2 år. Derfor er det sårbart at miste medarbejdere. Det helt afgørende er, at vi har tid til overlevering og opsamling, og at vi ikke får et medarbejdertab samtidigt på flere pladser. Der er en meget høj loyalitet og medarbejderdedikation her, så det hjælper medarbejderne med til – men privatsituationen for familie osv. er selvfølgelig det, der i sidste ende bliver afgørende,” siger Esben Danielsen.
Derfor har fonden forberedt en række tiltag, der skal sikre, at medarbejderne dels fortsætter frem til flytningen og dels forbliver en del af holdet i Nyborg.
”Vi har budgetlagt dobbeltbemanding i 4 måneder for 3 medarbejdere. Det er ikke noget vi har taget fat i endnu, men forventeligt noget vi ser på i foråret 2019, når flytningen nærmer sig. Vi har udbetalt et løntillæg for alle dem, som bliver indtil flytningen effektueres, og vi forventer tilsvarende at give et tillæg for dem, som fortsætter efter flytning.”
Nyborg bliver en stærkere base
Indtil videre har alene en kommunikationsmedarbejder stoppet på baggrund af flytningen og ifølge Esben Danielsen har de resterende medarbejdere alle tilkendegivet, at de vil fortsætte indtil de ved præcis, hvordan deres nye hverdag kommer til at se ud.
”Det har været en meget krævende proces at skabe en god holdånd og fællesskab omkring flytningen – heldigvis havde vi meget at bygge på. Men en meget grundig og åben kommunikation og inddragelse har været afgørende for, at medarbejderne kan se sig selv i det. Og så bruger vi flytningen aktivt til at styrke os og vores virke i hele landet, ved at benytte Nyborg som en fremtidig stærkere base for udvikling i fælles workshops, hvor vi i dag mest af alt arbejder ’ude i projekterne’ rundt om i landet. Så flytningen skal give os nogle nye muligheder, der kan begejstre og styrke medarbejdernes motivation og faglighed,” siger Esben Danielsen.
Fonden må dog trække på en del ekstern hjælp for at få enderne til mødes. Der er allerede indhentet ekstern konsulenthjælp til at varetage kommunikationsopgaver i stedet for den kommunikationsmedarbejder, som er stoppet i fonden. Der også budgetteret med medarbejdersamtaler hos en erhvervspsykolog, konsulenter til vidensopsamling og overlevering, samt assistance til arkivminimering.
”Derudover har vi igangsat et internt vidensopsamlings- og efteruddannelsesforløb. Så vi både sikrer, at vi opsamler og fastholder vigtig viden – samtidig med at vi inspirerer og forhåbentlig dermed også fastholder medarbejdere ved at opkvalificere.”
Alene de personalemæssige initiativer forventes at løbe op i 1,3 mio. kr. og den samlede regning kommer til at lyde på 4,2 mio. kr. Kulturminister Mette Bock, hvis ressort Lokale og Anlægsfonden hører under, har derfor bedt Folketinget om tilladelse til at betale flytningen med udlodningsmidler, der ellers var afsat til ’øvrige idrætsformål’.
Det fremgår af et såkaldt aktstykke, som kulturministeren har forelagt Folketingets Finansudvalg.
”Lokale og Anlægsfondens flytning forventes at medføre direkte udgifter for institutionen på 4,2 mio. kr. Udgifterne skyldes hovedsageligt huslejeforpligtelser og istandsættelse af nuværende lejemål samt omkostninger ved dobbeltbemanding og til fastholdelse af medarbejdere,” skriver kulturministeren i aktstykket.
Udlodningsmidlerne, som tidligere blev kaldt tips- og lottomidlerne, er penge, der stammer fra overskuddet af Danske Spil A/S og Klasselotteriet A/S.
De penge, som kulturministeren konkret ønsker at bruge, er en pulje af ubrugte midler til øvrige idrætsformål, som tidligere var afsat til sundhedsfremmende initiativer og idrætspolitisk handleplan.
Det er endnu ikke afgjort præcist hvor i Nyborg fonden flytter hen, men i øjeblikket arbejdes der på tre muligheder.
Aktstykke nr. 158 om dækningen af Lokale og Anlægsfondens flytteomkostninger blev tiltrådt af et flertal i Folketingets Finansudvalg den 30. august. Alternativets medlem stemte imod aktstykket. Enhedslistens medlem af udvalget stemte hverken for eller imod aktstykket.