Erhvervsdrivende fonde skal hvert år redegøre for, om de følger anbefalingerne for god fondsledelse. Men det er tilsyneladende ikke gået op for alle fondsbestyrelser i de 1.330 erhvervsdrivende fonde endnu. Cirka 12 pct. af dem har nemlig ikke indleveret den lovpligtige afrapportering om anbefalingerne. Det fortalte formanden for komitéen for God Fondsledelse, Marianne Philip, da hun på Dansk Erhvervs og EYs fondskonference fremlagde komitéens årsberetning og en ny compliance-undersøgelse om Anbefalingerne for God Fondsledelse i erhvervsdrivende fonde.
”Selvfølgelig er der plads til forbedring, det er kun anden gang fondene afrapporterer. Undersøgelsen viser dog også, at mange fonde har sat sig godt ind i anbefalingerne, og at nogle emner er nemmere for fondene at forholde sig til end andre. Samtidig er der stadig en del fonde, der ikke har redegjort for hvorledes de forholder sig til anbefalingerne. Det kan skyldes, at en del fonde fortsat ikke er opmærksomme på de nye krav,” siger Marianne Philip i forbindelse med komitéens årsberetning.
Derfor har Erhvervsstyrelsen som fondstilsyn haft fat i både fondsbestyrelser og revisorer, som ifølge erhvervsfondsloven har pligt til at kontrollere, at bestyrelserne har udarbejdet redegørelser og til at påse, at redegørelserne for de 16 anbefalinger indeholder de krævede oplysninger.
”Fondstilsynet har ultimo 2016 igangsat en indsats, hvor en række fonde har fået et påbud om at udarbejde den manglende redegørelse. Derudover har tilsynet taget kontakt til revisionsvirksomheder, der reviderer regnskaber for flere fonde, som ikke har udarbejdet redegørelsen. Resultatet af denne indsats kan formentlig ses til næste år. Jeg forventer, at der vil være fremgang i rapporteringen og dens kvalitet,” siger Marianne Philip
Blandt de fonde, som har lavet en redegørelse, er der gennemsnitligt en efterlevelse på 62 pct. i forhold til det frivillige ’følg eller forklar’-princip, hvor en konkret og klar begrundelse for at afvige fra anbefalingernes også tæller som en efterlevelse af anbefalingerne.
Anbefalingen om en aldersgrænse bliver
Anbefalingen, om at der bør være en aldersgrænse for bestyrelsesmedlemmer, er en af de anbefalinger, som har en relativ lille efterlevelse. Som Nyhedsbrevet Danmarks Fonde tidligere har skrevet, er anbefalingen blevet kritiseret for ikke at tjene formålet om at sikre fondsbestyrelserne den rette sammensætning af kompetencer. Endvidere mener flere fondsbestyrelser, at anbefalingen om en aldersgrænse er ude af trit med samfundsudviklingen.
Disse holdninger afspejles muligvis også i den nye compliance-undersøgelse, hvor kun 48 pct. af fondene efterlever anbefalingen. Og selvom meget tyder på, at anbefalingen er på vej ud af søster-anbefalingerne om god selskabsledelse, som henvender sig til de børsnoterede selskaber, så er noget lignende ikke under overvejelse i komitéen for god fondsledelse, pointerede Marianne Philip på fondskonferencen hos Dansk Erhverv, som fandt sted den 23. oktober.
Den pointe fremgår også klart af komiteens årsberetning. Der er nemlig den afgørende forskel på fondsbestyrelser og aktieselskabsbestyrelser, at gennemsnitsalderen er meget højere i fondene.
”Det er vigtigt for fondene at sikre en fornuftig balance mellem kontinuitet og fornyelse i fondenes bestyrelser – og det er netop det, en aldersgrænse skal medvirke til. De drøftelser, der affødes heraf, skal være med til at styrke fondenes bestyrelser,” siger Marianne Philip.
Blandt de anbefalinger med relativ høj efterlevelse er anbefaling 2.3.1, som handler om at fastlægge de kompetencer, som bestyrelsen skal råde over for at udføre bestyrelsesarbejdet bedst muligt for fonden. Her er efterlevelsen på 66 pct.
Også anbefaling 2.3.2 om at sikre en grundig og gennemskuelige udvælgelsesproces for indstilling af nye bestyrelsesmedlemmer har en høj efterlevelse på 67 pct. af fondene i undersøgelsen. Det samme gælder anbefalingen om, at en passende andel af bestyrelsesmedlemmerne skal kunne anses for at være uafhængige.
”Der bliver arbejdet seriøst med god fondsledelse. Fondene har kun afrapporteret to gange – det er min vurdering, at der på flere punkter er en positiv udvikling i gang," siger Marianne Philip.