Fondene er kommet langt på governance-området. Men de er endnu ikke i mål.
Sådan sagde tidligere bestyrelsesformand for Danmarks Radio og Aarhus Universitet Michael Christiansen i sit indlæg ved arrangementet ‘Fondenes Dag’ i Industriens Hus.
De store erhvervsdrivende fonde har nemlig endnu ikke opbygget en tilstrækkelig nuanceret governance-forståelse, der også kan rumme milliard-uddelingernes store offentlige konsekvenser.
“Mange fonde har problemer med at definere deres governance, så de er klar over, at når man vender sig til den ene side – virksomhedssiden – så er der brug for én type ledelse og governance. Og når man vender sig til den anden side [uddelingssiden, red.] er der brug for en helt anden type governance,” sagde Michael Christiansen.
Problemet stammer fra den dobbelte identitet, som fondene efterhånden har fået gennem deres stigende indflydelse på eksempelvis samfundets offentlige forsknings-, kultur- og socialsektor, sagde Michael Christiansen:
“Er fondene offentlig virksomhed eller privat virksomhed? Fondene er stort set født i det private erhvervsliv. Og de har en governancestruktur, specielt for de store fondes vedkommende, der er en form for refleks af det private erhvervsliv. Men en meget stor del af fondens virksomhed – den der ikke drejer sig om at drive virksomheden som ejer, men at foretage uddelinger – er jo meget mere offentlig virksomhed, end det er privat virksomhed,” sagde han.
En meget stor del af fondens virksomhed – den der ikke drejer sig om at drive virksomheden som ejer, men at foretage uddelinger – er jo meget mere offentlig virksomhed, end det er privat virksomhed.
Michael Christiansen – forhenværende formand for Danmarks Radio og Aarhus Universitet
Henvendt til dagens moderator Marianne Philip, som er formand for Komitéen for god Fondsledelse, opfordrede Michael Christiansen derfor til at tage diskussionen om fondenes samfundspåvirkning ind i arbejdet med at definere god governance:
“I virkeligheden handler det om at skærpe nogle af de ting, som I har diskuteret. I er på rette vej, men I er der ikke endnu.”
Fondene skal passe på rollen som gavegiver
Eksempelvis de katalytisk arbejdende fonde på kulturområdet har brug for at have solide governancestrukturer på plads. Ellers risikerer fondene at skabe en ubalance i den måde, som kulturverdenens aktører opfatter – og bør opfatte – sig selv på, mener Michael Christiansen, der også er tidligere direktør i Det Kongelige Teater:
“Fondene skal passe på, når de kommer ind i specielt kulturområdet. For modtageren har faktisk en tendens til at blive en smule ydmyge og blive gavemodtagere. Og det er en af de rigtig, rigtig farlige ting i fondsverdenen i de her år: At fastholde gavemodtager og -giver i en modtager-giver-situation, når dét vi taler om er noget helt andet, nemlig samfundsudvikling.”
Ikke alle uddelingsituationer behøver dog at involvere et komplekst governancebegreb, uddybede Michael Christiansen. Som eksempel nævnte han Ny Carlsbergfondets indkøb af kunst, der varetages af en bestyrelse på tre personer:
“Og så kan man sige: ‘Jamen, er det ikke helt forfærdeligt? Og hvorfor sidder der ikke en professor eller én fra Kulturministeriet?’ Men nu skal man jo ikke overdrive. Indkøb af billeder kræver ikke en meget kompliceret governance-model. Lad dem dog gøre det. Det er jo en del af den frihed, som fondene har.”
Men en fonds beslutning om at købe malerier til et privat udstillingslokale er én ting. En helt anden er en fonds beslutning om at påvirke det offentlige, fysiske rum, sagde Michael Christiansen:
“Hvis fonden finansierer opstillingen af en rytterstatue af … lad os sige Helle Thorning Schmidt på Christiansborg Slotsplads, så begynder det at blive en anden problemstilling. Selvom det måske er Bjørn Nørgaard, der skal levere den, og det er det vel, så må man sige, at det kan blive noget, som vi andre borgere skal interessere os for. Her kan man sige, at det kan godt være, at Ny Carlsbergfondet vil betale statuen, men Ny Carlsbergfondet skal ikke på nogen måde træffe beslutningen om, hvorvidt der skal laves en rytterstatue af Helle Thorning Schmidt på Christiansborg Slotsplads.”
Men når man kommer ind i minefeltet, så skal der være en minerydder og en minedetektor i fonden, som ved, hvad det her er. Der skal være folk med politisk kendskab.
Michael Christiansen – forhenværende formand for Danmarks Radio og Aarhus Universitet
Og netop sondringen mellem forskellige typer uddelinger er noget, som fondene skal blive mere bevidste om. Derfor er der brug for politisk tæft blandt fondene, sagde Michael Christiansen:
“Det er klart, at uddelinger, der påvirker det fysiske rum er noget helt andet end uddelinger, der ikke påvirker det fysiske rum, og som ikke udløser driftsbevillinger. Og igen: Governance skal være indrettet på den måde, at man laver de her sondringer. Man skal ikke gøre det unødigt kompliceret. Men når man kommer ind i minefeltet, så skal der være en minerydder og en minedetektor i fonden, som ved, hvad det her er. Der skal være folk med politisk kendskab,” sagde han.
Fondes stigende indflydelse er positiv, men arbejde med governance nødvendigt
Selvom Michael Christiansen kritiserede fondenes arbejde med governance, så understregede han også, at hans indlæg ikke må opfattes som en kritik af fondenes uddelinger til velgørenhed:
“Min pointe er, at i virkeligheden er den udvikling, som vi har set i de seneste år, hvor fondenes indflydelse stiger og stiger, kun er god. Jeg kan ikke se, at der er noget dårligt i det. Men det er klart, at jo større et politisk parti bliver, jo mere skal det jo tage ansvar. Og det er jo sådan set dét, der er ved at ske på nuværende tidspunkt: At fondene fra at være mæcener og flødeskum på lagkagen træder ind og skal være spillere i en samfundsmæssig udvikling,” sagde han.
Når fondenes ambitioner forandrer sig i takt med deres økonomiske muskler, så bør fondene til gengæld samtidig ændre deres selvforståelse og dermed deres forståelse af governance:
“Det går så stærkt i øjeblikket, og man vandrer ind med sine ændrede strategier i nogle problemstillinger, som i deres natur er offentlig virksomhed. Det kan ikke nytte noget, at man fastholder, at man er en privat virksomhed, hvis man går ind i en meget offentlig problemstilling,” sagde Michael Christiansen.
Derfor er det på tide, at fondene trækker i arbejdstøjet, så de ikke lader diskussionen om governance ligge oven på det arbejde, der allerede er gjort af Komitéen for god Fondsledelse. Ellers kan den positive udvikling give bagslag, konkluderede Michael Christiansen:
“Der er god grund til at være forsigtig. Der er god grund til ikke at løbe ind i negative vibrationer omkring de her ting, og der er god grund til at arbejde med governance yderligere i forlængelse af det arbejde, der allerede er gjort,” sagde han.