Youtube-videoer, der spreder fortællingen om en amerikansk far og hans søn med cerebral parese (også kaldet ‘spastisk lammelse’), der deltager i det ene løb efter det andet sammen. Et møde i Fondenes Hus i København. Og en god portion nysgerrighed.
Det er tre af trinene på vejen til et nyt forskningsprojekt, som Bevica Fonden og Helsefonden står bag idéen og forsknings-callet til, og som Statens Institut for Folkesundhed og Trygfondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet nu vil føre ud i livet.
Forskningsprojektet bygger videre på en lovende pilotundersøgelse baseret på tre atleter i foreningen Team Tvilling. En forening hvor frivillige og kørestolsbrugere (‘handi-atleterne’, som de kalder sig) løber sammen ved hjælp af løbevogne.
Forundersøgelsen, der blev søsat af de to fonde, indikerer nemlig, at handi-atleterne både opnår positive fysiologiske og psykiske virkninger af at deltage i foreningens aktiviteter. Fondene håber derfor, at forskningsprojektet kan få en afgørende forskel for folk med bevægelseshandicap.
Youtube-videoer og Ironman
I 2008 inspirerede løbsvideoerne af den amerikanske far-og-søn-duo danske Steen Mondrup til at foreslå sin tvillingebror med cerebral parese, Peder Mondrup, at de på lignende vis skulle forsøge sig med en ironman.
‘Team Tvilling’ besluttede de to brødre sig for at kalde deres hold, og i 2014 blev navnet kendt langt uden for landets grænser. Her kunne man nemlig på avissider og i nyhedsudsendelser verden over på dagen efter KMD Ironman Copenhagen læse om tvillingernes sportsdåd: Om hvordan de via en kajak, en specialbygget cykel og en løbevogn nåede over målstregen lige inden for tidsgrænsen på 16 timer.
Sidenhen er tvillingerne blevet hædret med den ene pris efter den anden, og navnet ‘Team Tvilling’ er vokset til både at dække over en virksomhed og en forening med ni lokalafdelinger, hvor kørestolsbrugere og over 500 frivillige løber sammen.
Jeg var fascineret af det, de gør, og jeg syntes, at det var stærkt, at de på den måde har skabt positiv opmærksomhed omkring en gruppe af mennesker, som fortjener det – at de lige pludselig bliver betragtet som idrætsudøvere og ikke som personer med et handicap.
Marianne Kofoed – direktør, Bevica Fonden
Men med forskningsprojektet er der nu muligvis et helt nyt kapitel på vej om Team Tvilling.
Via forskningsprojektet håber Steen og Peder Mondrup, at de kan få bekræftet det, de selv oplever på daglig basis: At handi-atleterne ikke blot er passive deltagere i sportsaktiviteterne – en skeptisk holdning de tit møder – men at de tværtimod får det bedre både fysisk og psykisk af idrætsaktiviteterne, og at aktiviteterne i sig selv er med til at nedbryde tabuer omkring handicaps.
Nysgerrighed og fascination bag forskningsidé
Direktør i Bevica Fonden, Marianne Kofoed, fortæller, at det var en god portion nysgerrighed, og en medarbejder, der selv er aktiv i Team Tvilling, der skubbede på, der oprindeligt fik hende til at invitere Team Tvilling til kaffe i Fondenes Hus.
"Jeg var fascineret af det, de gør, og jeg syntes, at det var stærkt, at de på den måde har skabt positiv opmærksomhed omkring en gruppe af mennesker, som fortjener det – at de lige pludselig bliver betragtet som idrætsudøvere og ikke som personer med et handicap. Og at de samtidig skaber nogle gode oplevelser,” siger hun.
‘Bevica’ er dannet af ordene ‘bevægelse’, ‘viden’ og ‘care’ og indrammer fondens mission om på forskellig vis at støtte mennesker med bevægelseshandicap. Peter og Steen Mondrups fortælling om, hvordan de oplevede, at de fælles sportsaktiviteter gavnede handi-atleter landet rundt, havde derfor fanget Marianne Kofoeds interesse.
Til mødet med tvillingerne havde hun desuden inviteret direktør i Helsefonden, Hanne Jervild, og mødet blev dermed startskuddet til fondenes fælles finansiering af pilotprojektet, der skulle undersøge grundlaget for et egentligt forsknings-call på området.
"Vi blev nysgerrig på deres projekt – både i forhold til det, de gjorde, men jeg tror også, at det, der triggede mig lidt, er, at handi-atleterne bliver mødt med skepsis i forhold til, om de er atleter eller om de bare ‘ligger passivt i en stol’. Så vi ville både gerne undersøge, hvad det betyder for dem rent kropsligt at deltage i løbene, men også mere overordnet; hvad det betyder i forhold til, hvordan vi behandler hinanden," siger Marianne Kofoed.
Hvis resultaterne er positive, kan det jo få nogle vidtrækkende konsekvenser i forhold til, hvordan man håndterer folk med et fysisk handicap.
Hanne Jervild – direktør, Helsefonden
En holdning Hanne Jervild deler:
"Hvis resultaterne er positive, kan det jo få nogle vidtrækkende konsekvenser i forhold til, hvordan man håndterer folk med et fysisk handicap. Både i forhold til inklusion, men også i forhold til fysisk sundhed," siger hun.
Pulsstigninger, spændinger og ret til vind i håret
Pilotundersøgelsen peger på, at de medvirkende handi-atleter i foreningen Team Tvilling øger deres puls under løbene og styrker deres muskler ved at spænde i kroppen undervejs. Derudover rapporterer undersøgelsen, at handi-atleterne oplever en generel stolthed og en øget følelse af ligeværd på grund af sportsaktiviteterne.
I det konkrete forskningsprojekt, som Statens Institut for Folkesundhed og Trygfondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet, har budt ind med, vil forskerne gå videre med hypoteserne fra forundersøgelsen og samtidig undersøge, hvad det betyder for de frivilliges livskvalitet og fysiologiske sundhed at være med til at bevæge andre.
Ud over Team Tvilling vil forskerne undersøge foreningen ‘Cykling uden alder’, hvor hundredvis af frivillige under mottoet “Alle har ret til vind i håret” cykler ældre plejehjemsbeboere rundt i rickshaws i både Danmark og flere andre lande.
Store forhåbninger
Steen og Peder Mondrup glæder sig til at følge forskningsprojektet.
"Vi har stadigvæk ikke helt forstået det – vi glæder os bare sindsygt meget til at komme i gang. For for os er det jo nærmest kronen på værket – en form for blåstempling af vores projekt, at nu bliver det sgu taget seriøst. Nu er det i rette hænder på en eller anden måde," siger Steen Mondrup, der også fortæller, at de to brødre har store forhåbningerne til projektet.
Det, vi rigtigt gerne vil med vores projekt, er jo i bund og grund, at den skillelinje, der er mellem almindelige og folk med handicap bliver brudt ned.
Steen Mondrup – Team Tvilling
"Det kan jo betyde, at man pludselig godkender, at bevægelse gennem andre også er bevægelse. Den gængse modstand, vi har haft, er at 'hey, det er jo mega-hårdt for Steen, men Peder – han sidder trods alt bare i stolen’. Det kræver en forklaring hver gang. At det er os begge, der arbejder for sagen,” siger Steen Mondrup.
Derudover håber tvillingerne også på, at projektet kan være med til at ændre den måde, folk med handicap bliver opfattet på.
“Det, vi rigtigt gerne vil med vores projekt, er jo i bund og grund, at den skillelinje, der er mellem almindelige og folk med handicap bliver brudt ned,” siger han.
De to direktører for Bevica Fonden og Helsefonden er også spændte på projektet og ikke mindst glade for samarbejdet. Her nævner Marianne Kofoed allerede muligheden for et step to, hvis resultaterne skulle vise sig at være positive, og at hun i så fald sagtens kunne forestille sig at invitere endnu flere fonde med i projektet.
"Fordelen ved at mødes på tværs af fonde, er jo at vi kan gå sammen om at kvalificere projekterne med hver vores kompetencer og agendaer. For os handler det om at være med til at kvalificere projekterne, så alle bliver tænkt med og særligt mennesker med handicap," siger hun.