Kagen skal gøres større, kvaliteten skal øges, og vi skal have skabt et større overblik.
Sådan lyder nogle af svarene fra Erik Caparros Højbjerg, forsknings- og udviklingschef på Københavns Professionshøjskole, når man spørger til, hvorfor skolen har været med i udviklingen af det helt nye it-system, Grant Manager, der er skabt til at hjælpe fundraisere i deres arbejde.
Et system, skolen nu skal i gang med at bruge i en række konkrete pilotprojekter.
”Grant Manager kobler ind i en væsentlig strategisk dagsorden her på Københavns Professionshøjskole om at hente mere ekstern finansiering, så vi kan få finansieret de ambitioner, vi har på vores egne, sektorens og velfærdssamfundets vegne,” siger Erik Caparros Højbjerg.
Det lyder måske en anelse højtragende, men ikke desto mindre gav lov om professionshøjskoler for videregående uddannelser fra 2013 landets syv professionshøjskoler en forskningsforpligtigelse, der skal ”tilvejebringe ny viden og konkrete løsninger på udfordringer inden for erhverv og professioner, som professionshøjskolens uddannelser er rettet mod”.
Det beløb dækker langt fra vores ambitioner
Erik Caparros Højbjerg – Forsknings- og udviklingschef, Københavns Professionshøjskole
Med uddannelserne til pædagog, lærer, sygeplejerske, jordemoder, ergoterapeut mv. skal professionshøjskolerne, ifølge Erik Caparros Højbjerg, lave forskning og udvikling, der understøtter netop velfærdsstatens frontsoldater.
”Vi laver anvendelsesorienteret og praksisnær forskning, men vi får en meget lille del af de samlede offentlige forskningsmidler. I alt tre procent af forskningsmidlerne sendes til professionshøjskolerne, og her på Københavns Professionshøjskole får vi cirka 84 millioner kroner, og det beløb dækker langt fra vores ambitioner,” siger han.
Københavns Professionshøjskole er fysisk fordelt i alt syv campusser og har 20.000 elever på grunduddannelser og yderligere 20.000 elever på efter-/videreuddannelse.
Fra små til større projektansøgninger
Så siden 2013 har Københavns Professionshøjskole i stigende grad fokuseret på at hente ekstern finansiering hjem fra fonde.
Fra store fonde som Novo Nordisk Fonden, Trygfonden, Egmont Fonden og A.P. Møller Fonden til mindre almennyttige fonde.
”De senere år har vi årligt hentet mellem 40 og 70 millioner kroner hjem hos private fonde, men vi vil gerne øge den eksterne finansiering, styrke kvaliteten i både vores forskning og fondssøgning, og vi har en ambition om at gå fra mange små projektansøgninger til færre, men større projektansøgninger,” fortæller Erik Caparros Højbjerg.
På den baggrund gik Københavns Professionshøjskole for to år siden ind i et strategisk samarbejde med Fundraiseren.dk om at være med til at udvikle it-systemet Grant Manager. Et system målrettet til netop fondssøgning, der samler alt omkring ekstern finansiering ét sted. Så det er slut med excel-ark, tjeklister, logbøger og manglende overblik.
”Vi har en klar forventning om, at systemet vil professionalisere vores fundraising, give os et samlet overblik, sænke vores søgeomkostninger og give os en betydelig styrkelse af vidensdelingen internt. Det kræver en række diskussioner internt om intellektuelle ejendomsrettigheder til idéer og projekter, og der skal arbejdes på en kulturændring,” siger Erik Caparros Højbjerg.
Meget fondsarbejde handler om personlige relationer, og via modulet kan vi professionalisere vores fondskontakt
Erik Caparros Højbjerg – Forsknings- og udviklingschef, Københavns Professionshøjskole
Han mener også, at et system, der giver et samlet overblik, har den store fordel, at det bliver langt nemmere at skabe tværprofessionelle projekter. Fordi det bliver synligt for ledelsen og medarbejdere, hvilke projekter, der påtænkes.
”Lige nu skal vi i gang med nogle pilotprojekter i enkelte af vores uddannelsesmiljøer, men på sigt er det meningen, at alle vores medarbejdere får adgang til systemet.”
Overblik og personlige relationer
Hele bevillingshistorikken er også en del af Grant Manager, og her er tidligere fondsbevillinger til Københavns Professionshøjskole allerede lagt ind som en database. Så de enkelte medarbejdere kan få et overblik over, hvad de enkelte fonde tidligere har støttet, og hvilken fond, der måske giver bedst mening for et givent projekt.
Systemet har også et særligt relationsmodul, som Københavns Professionshøjskole har været med til at udvikle.
”Meget fondsarbejde handler om personlige relationer, og via modulet kan vi professionalisere vores fondskontakt. Skabe et overblik over ressourcepersoner i fonde, men også være helt opdateret på, hvem snakker med hvem, om hvad og hvornår. Så vi på den måde bedre kan styre, hvad næste skridt er,” forklarer Erik Caparros Højbjerg.
Skal det lykkes at få skabt et fuldstændigt overblik, kræver det, at uddannelsesmiljøerne på Københavns Professionshøjskole opfatter systemet som en hjælp, der også giver dem bedre handlemuligheder.
”Her hos os ligger forskning og udvikling så tæt på den enkelte grunduddannelse som muligt, så forskning og udvikling på den måde bliver så praksisnær som muligt. Så de enkelte uddannelsesmiljøer skal kunne se mulighederne og fordelene i Grant Manager,” fortæller Erik Caparros Højbjerg.
Risiko for skævvridning
Med en strategi om at øge den eksterne finansiering har Københavns Professionshøjskole også fokus på risikoen for styring af skolens og uddannelsernes udvikling i en særlig retning.
”Vi er meget opmærksomme på den risiko for skævvridning, der ligger, når store fonde kommer med væsentlige kapitalbidrag – og samtidig stiller krav om egenfinansiering til samme område, for potentielt kan det definere vægtningen af særlige områder. Vores hidtidige erfaringer viser dog, at det ikke er et problem, og fondene er meget villige til dialog,” siger Erik Caparros Højbjerg.
Fakta om Grant Manager
It-systemet Grant Manager er udviklet til at hjælpe fundraisere i store og små organisationer med at skabe overblik over støttemuligheder, projekter, fondsansøgninger, relationer og opgaver samt automatisere og systematisere intern og ekstern rapportering.
Bag it-systemet står virksomheden Fundraiseren.dk, der har hentet støtte til udviklingen fra Innovationsfonden.
Grant Manager er udviklet i tæt samarbejde med Kolding Kommune og Københavns Professionshøjskole. Priserne for Grant Manager starter fra 299 kr. pr. bruger pr. måned.