De første to nyheder i ugens rundtur blandt udvalgte uddelinger fra den danske fondssektor står i nødhjælpens tegn.
Poul Due Jensens Fond og Unicef har netop offentliggjort et omfattende samarbejde med det formål at sikre rent vand og sanitet i udsatte regioner i Tanzania på Afrikas østkyst.
Ifølge en ny analyse fra Unicef lever næsten halvanden milliard mennesker – heriblandt 450 millioner børn – i områder uden adgang til rent og sikkert drikkevand. Et af de steder, der er hårdt ramt, er Kigoma-regionen i Tanzania.
Når vi nu går sammen med Unicef, kommer vi altså til at nå op mod 700.000 mennesker i Kigoma-regionen, som sikres adgang til rent drikkevand med bæredygtig teknologi
Kim Nøhr Skibsted – Fondsdirektør, Poul Due Jensens Fond
Her vil Poul Due Jensens Fond og Unicef sørge for bæredygtig vandforsyning til knap 200.000 mennesker – heriblandt mange tusinde børn. Kigoma-regionen rummer flere udsatte landsbysamfund og huser desuden tre flygtningelejre.
Med en samlet planlagt donation på over 37 millioner kroner fordelt over de næste tre år bliver det nye vandprojekt i Kigoma-regionen det største enkeltstående projekt i Poul Due Jensens Fonds portefølje. Fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted har store forventninger til indsatsen:
”Når vi nu går sammen med Unicef, kommer vi altså til at nå op mod 700.000 mennesker i Kigoma-regionen, som sikres adgang til rent drikkevand med bæredygtig teknologi. Det er noget, der virkelig kommer til at gøre en forskel. Vores håb er desuden, at vi sammen med Unicef kan udbrede vores bæredygtige teknologi yderligere, ikke bare i Tanzania, men også til mange andre steder i verden,” siger Kim Nøhr Skibsted i en pressemeddelelse.
Generalsekretær i Unicef Danmark Karen Hækkerup er begejstret for partnerskabet og glæder sig over den store forskel, det kommer til at betyde især for børn i Tanzania:
”Alle børn har ret til et sundt liv, hvor de ikke bliver syge af det vand, de drikker. Derudover kan vores fælles indsats være med til at begrænse uligheden mellem piger og drenge. Det er nemlig særligt unge piger og kvinder, der bliver sendt på lange vandringer efter vandforsyninger. Det betyder i sørgeligt mange tilfælde, at pigerne ikke kan passe deres skole,” siger Karen Hækkerup.
Støtte til corona-vaccination af flygtninge
Også Novo Nordisk Fonden forventer med en ny, stor bevilling at kunne gøre en markant forskel for flygtninge og andre udsatte mennesker. Det sker med en samlet støtte på 20,5 millioner kroner til Covid-19-vaccination af blandt andre syriske flygtninge i Jordan, Libanon og Syrien.
”Det er utrolig vigtigt, at vi sikrer, at også flygtninge i udsatte områder kan blive vaccineret mod Covid-19. Først og fremmest selvfølgelig for at hjælpe de mennesker, som er i risiko, men også i et globalt perspektiv er der behov for en fælles indsats, hvis vi skal lykkes med at trænge pandemien tilbage,” siger Hanna Line Jakobsen, Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden, i en pressemeddelelse fra fonden.
Novo Nordisk Fondens støtte er derfor helt afgørende for World Diabetes Foundation i forhold til at kunne nå flere af disse særligt udsatte personer og lokalsamfund
Leif Fenger Jensen – Administrerende direktør, World Diabetes Foundation
Fondens støtte gives til organisationerne Unicef, Røde Kors i Danmark og World Diabetes Foundation, som modtager henholdsvis 7,5, seks og syv millioner kroner til vaccinationsprojektet.
Ifølge Leif Fenger Jensen, der er administrerende direktør i World Diabetes Foundation, er personer med kroniske sygdomme særligt udsatte for livstruende sygdomsforløb, hvis de rammes af Covid-19.
”Dette gælder især blandt flygtninge og andre sårbare befolkningsgrupper i konfliktramte områder, hvor adgangen til behandling ofte kan være vanskelig. Novo Nordisk Fondens støtte er derfor helt afgørende for World Diabetes Foundation i forhold til at kunne nå flere af disse særligt udsatte personer og lokalsamfund. Vi ser frem til at kunne tilbyde det jordanske samfund en ekstra støtte og dermed hjælpe endnu mere i forhold til indsatsen mod Covid-19 via vaccinationsprogrammet i Jordan,” siger Leif Fenger Jensen.
Novo Nordisk Fondens vaccinestøtte går udelukkende til WHO-godkendte vacciner.
Projekt skal skabe nye virksomheder
Vi fortsætter med en nyhed fra Villum Fonden, som har besluttet at skyde en bevilling på 75 millioner kroner ind i et nyt projekt kaldet Spin-outs Denmark. Projektets overordnede formål er at skabe flere virksomheder, der udspringer fra de stærke danske forskningsmiljøer ved landets otte universiteter.
Vores bevilling til Spin-outs Denmark er næring til det økosystem, som får grundforskning til at vokse til anvendelse
Thomas Bjørnholm – Forskningsdirektør, Villum Fonden
Bevillingen på 75 millioner kroner finansierer et femårigt forløb, og det er Syddansk Universitet (SDU), der leder, koordinerer og driver projektet i et tæt samarbejde med landets øvrige syv universiteter.
Forventningerne til projektet er store hos chefen for SDU´s Research & Innovation Organisation Søren E. Frandsen, der sammen med kollegaerne nu endelig kan se det landsdækkende projekt blive en realitet.
”Vi har længe arbejdet for, at dette enestående samarbejde kunne blive til virkelighed. Det er et vigtigt og perspektivrigt projekt for Danmark, danske forskere og universiteter. Vi er derfor umådeligt glade for den meget flotte bevilling, som vi netop har modtaget fra Villum Fonden,” siger Søren E. Frandsen.
Også forskningsdirektør Thomas Bjørnholm fra Villum Fonden ser frem til projektet.
”Vores bevilling til Spin-outs Denmark er næring til det økosystem, som får grundforskning til at vokse til anvendelse. Vi glæder os over at have muligheden for at støtte op om universiteternes prioriteter og håber, at samarbejdet mellem tech trans-kontorerne ved de danske universiteter vil styrke dem i arbejdet med at levere innovation, som kan hjælpe med at tilvejebringe løsninger på for eksempel klimaudfordringerne,” siger Thomas Bjørnholm.
Forskningsdirektøren får sæde i projektets Advisory Board som observatør og repræsentant for Villum Fonden.
Fondspenge til Europas største tigeranlæg
Vi slutter i Knuthenborg Safaripark på Lollands nordkyst, hvor Qato Fonden har støttet opførelsen af Europas største tigeranlæg for pensionerede cirkustigere.
Anlægget er designet af Knuthenborg Safaripark i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse. Tigerne kan være ude hele året i anlægget, og den første nye beboer bliver en pensioneret cirkustiger fra Spanien.
”Samarbejdet mellem Dyrenes Beskyttelse og Knuthenborg Safaripark beror på vores fælles forståelse af god dyrevelfærd. Vi har nu arbejdet rigtig meget sammen omkring de pensionerede cirkuselefanter, og så er det naturligt at fortsætte det gode arbejde. Denne gang med fokus på tigere i endnu et internationalt foregangsanlæg,” siger direktør i Dyrenes Beskyttelse Britta Riis i en pressemeddelelse.
Det nye tigeranlæg forventes at åbne i anden halvdel af maj 2021.
Qato Fonden er en almen fond, som blev stiftet i 2012 af Lego-arvingen og erhvervsmanden Thomas Kirk Kristiansen og hans hustru Signe. Fonden har især fokus på mistrivsel blandt dyr, der er i menneskers varetægt.