Vi kommer blandt andet omkring et nyt laboratorium, der skal øge bevidstheden om grøn adfærd blandt deltagerne på Roskilde Festival, en modernisering af Hempel Glasmuseum i Nykøbing Sjælland og fondspenge til Danmarks Indsamling i denne uges gennemgang af udvalgte uddelinger fra fondssektoren.
Men rundturen starter et andet sted, nemlig hos Nordea-fonden, som støtter et nyt treårigt projekt fra Børns Vilkår med 10 millioner kroner. Projektet starter i april i år og bygges op omkring en vidensbank, som vil være ejet og drevet af Børns Vilkår, og skal opsamle og præsentere ny viden om børn og unge.
”Børns Vilkår og Nordea-fonden deler en ambition om, at indsatser og aktiviteter i forhold til børn og unge skal bygge på viden, hvor børnenes perspektiv altid er taget med i betragtning. Børn og unge er eksperter i eget liv, og når vi lytter til deres erfaringer og ønsker, får vi også bedre indsatser og løsninger,” siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår, i en nyhed fra Nordea-fonden.
Som led i det nye projekt vil der blive etableret ekspertgrupper med børn og unge, som skal tolke på eksisterende data og være med til at udarbejde anbefalinger og idéer til konkrete indsatser. Forventningen er at interviewe cirka 100 børn årligt om relevante og aktuelle temaer.
Glade børn i trivsel bliver til glade voksne i trivsel.
Henrik Lehmann Andersen – administrerende direktør, Nordea-fonden
Al den viden, der opsamles i vidensbanken, vil komme børnene til gode gennem en styrket faglig rådgivning på blandt andet Børnetelefonen og i bisidningen. Børns Vilkår vil hurtigere kunne opspore nye tendenser blandt børn og unge og få et dybere indblik i deres erfaringer, tanker og behov.
”Kimen til gode liv lægges fra barnsben. Glade børn i trivsel bliver til glade voksne i trivsel. Med fondens støtte vil endnu flere børn få kvalificeret rådgivning, og Børns Vilkår kan styrke sin indsamling og formidling af data og indsigter fra de mange børnestemmer,” siger Henrik Lehmann Andersen, administrerende direktør i Nordea-fonden.
Nyt partnerskab mellem Tuborgfondet og Roskilde Festival
Tuborgfondet har i den forløbne uge offentliggjort, at fonden har indgået et nyt femårigt partnerskab med Roskilde Festival. I den forbindelse skyder fonden 7,6 millioner kroner ind i oprettelsen at et initiativ kaldet Det Cirkulære Laboratorium.
Ifølge Tuborgfondet er ambitionen at skabe Danmarks førende laboratorium for bæredygtig adfærd.
Samtidig skal laboratoriets løsninger øge bevidstheden om grøn adfærd hos Roskilde Festivalens deltagere og bidrage til en markant reduktion af festivalens affaldsmængder.
Signe Lopdrup, Roskilde Festivals administrerende direktør, understreger, at der er store ambitioner bag partnerskabet.
Vores ambition er at give den næste generation af iværksættere større indflydelse og flere muligheder.
Signe Lopdrup – administrerende direktør, Roskilde Festival
”Vi har et ansvar for at gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen og inspirere kommende generationer til en mere bæredygtig adfærd. Først og fremmest kan vi hjælpe fremtidens grønne iværksættere på vej ved at skabe rammer, hvor de kan udfordre og teste deres konkrete løsninger i et fleksibelt og kæmpemæssigt laboratorium fyldt med mennesker og muligheder. Fremtidens grønne løsninger skal i høj grad komme fra unge selv, så vores ambition er at give den næste generation af iværksættere større indflydelse og flere muligheder,” siger Signe Lopdrup i en nyhed på Tuborgfondets hjemmeside.
Peter Giacomello, der er sekretariatschef i Tuborgfondet, siger:
”Når vi indgår i et partnerskab med Roskilde Festival og markerer det med vores største bevilling i 2020, er det fordi, det er vores ambition, at vi sammen kan skabe rammerne for, at unge sætter dagsordenen for en bæredygtig fremtid, og at vi kan lykkes med at rykke ved danskernes adfærd.”
200 unge iværksættere bliver en del af det nye laboratorium og tester løbende nye, grønne løsninger og forretningsmodeller.
Penge til modernisering af glasmuseum
Fra Roskilde fortsætter rundturen til Nykøbing Sjælland, hvor Hempel Glasmuseum holder til. Det kommende år skal glasmuseet gennemgå en omfattende modernisering og nyindretning finansieret med 23 millioner kroner fra Hempel Fonden. Det skriver Sjællandske Medier.
Glasmuseet er ejet af Hempels Kulturfond, som er associeret til Hempel Fonden.
Moderniseringen bliver lagt i hænderne på det internationalt anerkendte Atelier Brückner fra Stuttgart i Tyskland.
”Vi har indbudt bureauer fra Danmark, Storbritannien og Tyskland baseret på gode omtaler og resultater. Atelier Brückner imponerede mest – både på indhold og vilkår,” siger Thomas C. Thulstrup, der er bestyrelsesformand i Hempels Kulturfond, til Sjællandske Medier.
Ifølge museumsleder Helle Simonsen fra Hempel Glasmuseum er forventningen fremover at kunne skabe en langt mere spændende formidling end hidtil.
Og så skal vi realisere det kulturhus, som J.C. Hempel drømte om ville blive et samlingspunkt i Odsherred.
Helle Simonsen – museumsleder, Hempel Glasmuseum
”Vi får altid mange spørgsmål om selve bygningen, grundlæggeren og samlingen, og det er et af målene med den nye strategi at give gæsterne denne introduktion. Ud over fortællingen om selve huset skal glassamlingen gøres mere levende. Det gælder også Hempels Glaspris, som fra og med i år er på 100.000 kroner, og som skal have meget større synlighed. Og så skal vi realisere det kulturhus, som J.C. Hempel drømte om ville blive et samlingspunkt i Odsherred,” siger Helle Simonsen.
Efter planen kan der åbnes for et nyt og moderniseret Hempel Glasmuseum i foråret 2022.
Hempels Kulturfond er ligesom Hempel Fonden oprettet af J.C. Hempel. Kulturfonden opererer uafhængigt af Hempel Fonden.
Bevilling skal løfte forskning og styrke samarbejde
De to sidste af ugens udvalgte fondsuddelinger kommer begge fra Novo Nordisk Fonden.
Fonden har netop offentliggjort, at den giver 45 millioner kroner til tre samarbejdsprojekter inden for endokrinologi – læren om hormoner og hormonelt betingede sygdomme. Det er første gang, at Novo Nordisk Fonden uddeler midler specifikt målrettet samarbejdsprojekter inden for ikke-diabetisk klinisk endokrinologi i Danmark.
Målsætningen er således at styrke den del af endokrinologien, som ikke drejer sig om diabetes, skriver Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse.
De 45 millioner kroner er fordelt til tre forskellige forskningsprojekter.
Den største bevilling på 25 millioner kroner er blevet givet til et femårigt projekt, som ledes af professor Jens Otto Lunde Jørgensen fra Aarhus Universitetshospital.
”Der er en række sygdomme inden for endokrinologien, som berører mange mennesker og er vigtige at udvikle nye og bedre behandlinger imod, samt begrænse eventuelle negative effekter af. Med disse bevillinger ønsker vi at være med til at løfte forskningen og styrke samarbejder på tværs af landet inden for disse sygdomme med det mål at opnå en mere personaliseret behandling til gavn for patienterne,” siger Martin Ridderstråle, der er Senior Vice President for Patient Care i Novo Nordisk Fonden.
Gode gerninger udløser penge til projekt i Syrien
Novo Nordisk Fonden satte også et økonomisk fingeraftryk på Danmarks Indsamling 2021, der kulminerede lørdag den 6. februar med et tv-show sendt på DR1.
Fonden har været involveret i et koncept kaldet ’Gode gerninger’, hvor børn i Danmark i ugerne op til tv-showet har udført gode gerninger og tjenester til gavn for andre, for eksempel ved at indsamle skrald eller skrive breve til bedsteforældre.
Vi synes, at børnene skal være rigtig stolte af sig selv.
Hanna Line Jakobsen – Senior Vice President, Novo Nordisk Fonden
På forhånd havde Novo Nordisk Fonden givet tilsagn om at støtte indsamlingen med 20 kroner per god gerning, men fonden valgte at bidrage yderligere til indsamlingen ud fra en vurdering af, at coronakrisen har vanskeliggjort børnenes muligheder for at føre intentionerne om gode gerninger ud i livet. Derfor blev de to millioner kroner fra cirka 100.000 gode gerninger forhøjet til et samlet bidrag til Danmarks Indsamling på seks millioner kroner.
”Vi synes, at børnene skal være rigtig stolte af sig selv. Det er rigtig ærgerligt, at børnene ikke har kunnet være så meget ude, som de gerne ville. De skal passe på, at de ikke smitter andre, og de skal passe på, at de ikke selv bliver smittet. I år har vi derfor valgt at give mere, end børnene har samlet ind,” sagde Hanna Line Jakobsen, Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden, i forbindelse med tv-showet.
Novo Nordisk Fondens donation går til et projekt i Syrien administreret af Røde Kors, der hjælper krigsramte børn og unge i Syrien med at genopbygge deres mentale og fysiske sundhed.