De støjende gravemaskiner har for længst forladt området omkring den fredede Skulpturpark i Herning. Og nu kan roen også indfinde sig for bestyrelsesmedlemmerne i Midtjydsk Skole- og Kulturfond, der ejer parken.
Slots- og Kulturstyrelsen har nemlig netop afgjort, at fondens ulovlige ændringer af parken i 2016 i det store hele alligevel får lov at bestå efter en retlig lovliggørelse. Dermed vurderer fondens bestyrelse, at der ikke bliver nogen ekstraregning at betale og altså heller ikke nogen diskussion om erstatningsansvar.
Det sker efter, at fonden klagede til kulturministeren over, at Slot- og Kulturstyrelsen afviste at give tilladelse til renoveringen af parken på efterbevilling. Kulturministeren gav fonden delvist medhold og sendte dermed sagen tilbage til styrelsen.
Med den nye afgørelse ender sagen tilsyneladende markant anderledes end Slots- og Kulturstyrelsen oprindeligt lagde op til. Blandt andet anførte styrelsen i maj 2017 om udskiftningen af træsveller med cortenstål i omkransningen af parkens midte, at en sådan “ændring af materialiteten vil ødelægge anlæggets fredningsværdier.”
Og den 12. juni 2018 skrev styrelsen i en mail til departementet: “Styrelsen mener ikke, at det skal komme skulpturparken til ulempe, at fonden har valgt at bruge deres penge på et ulovligt projekt, i stedet for et projekt, der er godkendt af Slots- og Kulturstyrelsen. En sådan argumentation vil stille enhver fri til at udføre det projekt, de selv ønsker sig.”
Tilfredshed med udfaldet
Men efter Slots- og Kulturstyrelsens seneste afgørelse erklærer næstformand i Midtjydsk Skole- og Kulturfond, Johs. Poulsen, sig glad for udfaldet af sagen. Den er nemlig endt meget tæt på det projekt, som fonden hele tiden har ønsket sig:
”Renoveringsprojektet var grundlæggende nødvendigt, fordi det 50 år gamle anlæg var i opløsning og umuligt at vedligeholde på de gamle præmisser. Derfor har det også været påkrævet med enkelte nye greb for at kunne bevare et stykke kulturarv for fremtiden, og det er vi glade for, at der er forståelse for. Vi har under forløbet fremført, at der ikke findes én entydig sandhed omkring tolkning af et stykke landskabsarkitektur, hvilket de forskelligrettede ekspertudtalelser undervejs også i vores øjne har dokumenteret. Det har så også resulteret i, at den afsluttende afgørelse omkring et enkelt greb – stiforløbet – ikke giver os medhold. Vi havde gerne set et andet udfald, men accepterer afgørelsen og retter ind,” udtaler Johs. Poulsen.
I Slots- og Kulturstyrelsen er man også tilfreds med sagens afslutning:
”Jeg er glad for at det lange og komplicerede sagsforløb omkring Skulpturparken nu kan blive afsluttet. Vi ser løsningen som en god balance mellem at sikre fredningsværdierne, og samtidig give mulighed for at gennemføre den ønskede opdatering af Skulpturparken,” udtaler vicedirektør Morten Lautrup-Larsen fra Slots- og Kulturstyrelsen i pressemeddelelsen.
Stor usikkerhed om økonomien
I lang tid var der ellers stor usikkerhed om økonomien i projektet, der kostede i omegnen af fem mio. kr. For opdateringen af Skulpturparken blev udført før de lovmæssige tilladelser var på plads, og dermed risikerede alle ændringer at skulle føres tilbage til udgangspunktet. Hvis dét havde været udfaldet af Kulturministeriets sagsbehandling, vurderede eksperter, at bestyrelsen i Midtjydsk Skole- og Kulturfond kunne risikere at hæfte for regningen af egen lomme:
”Bestyrelsen har jo ikke været i tvivl om, at fondens park er fredet. Og så kan de heller ikke have været i tvivl om, at man skal have fredningsmyndighedernes tilladelse, hvis man skal ændre ved noget. Det ved jo selv lægmand, at hvis man køber en fredet ejendom, må man ikke engang skifte vinduer uden Slots- og Kulturstyrelsen har givet tilladelse til det. Der er en righoldig retspraksis for, at hvis man gør vold på fredede områder, så bliver man tilpligtet at tilbageføre det. Det er klart, at et påbud om at tilbageføre Skulpturparken vil blive pålagt fonden med de omkostninger, det medfører,” sagde ekspert i fondsbestyrelsers erstatningsansvar advokat ph.d. Søren Bergenser i august 2018.
Midtjydsk Skole- og Kulturfond: Budgettet holder
Og den type omkostninger kan en fond ikke blot betale uden videre, selv hvis den har penge på kontoen. Det skyldes fondslovens regler, som bl.a. skal sikre fonde mod at blive påført uberettigede tab af fondsledelsen, forklarede Søren Bergenser videre.
”Civilstyrelsen fører jo tilsyn med Midtjydsk Skole- og Kulturfond, og styrelsen kan som fondsmyndighed vurdere, at bestyrelsen har påført fonden et tab. Derfor kan den tilpligte fonden at føre erstatningssag mod sine bestyrelsesmedlemmer,” sagde han.
Med Kulturministeriets seneste afgørelse bliver der dog efter fondens vurdering ikke tale om et økonomisk efterspil. Johs. Poulsen forventer at afklare de formelle ting – herunder ansøgning om hække i parken og en ændret placering af en sti – med Slots- og Kulturstyrelsen i løbet af kort tid, så Skulpturparken kan færdiggøres i løbet af foråret.
"Det eneste, der skal ændres ved projektet, er flytningen af en sti. Det holder sig inden budgettet," siger Johs. Poulsen.