For første gang, siden den første flok cyklister i 2002 brugte en uge af sommerferien på at køre til Paris for at samle penge ind til børn med kritiske sygdomme, bliver der i år ikke nogen parisertur for Team Rynkeby. Det har Team Rynkeby Fondens bestyrelse besluttet på et ekstraordinært bestyrelsesmøde.
Gennem årene har Team Rynkeby indsamlet godt 425 millioner kroner til børn med kritiske sygdomme, heraf 79,3 millioner kroner i 2019. Men grundet coronakrisen er det ifølge en enig bestyrelse i fonden ikke forsvarligt at sende de 2.150 sort- og gulklædte cykelryttere og 550 hjælpere af sted i juli på det, der skulle have været den 19. udgave af turen.
”Vores fokus har hele tiden været at gennemføre turen, hvis det var sundhedsmæssigt forsvarligt. Men den fortsatte usikkerhed omkring smittespredningen i Europa gør, at vi ikke længere mener, at det er forsvarligt at forsøge at gennemføre turen til sommer,” fastslår Team Rynkeby Fondens bestyrelsesformand Peter Frank Andersen i en pressemeddelelse.
Kan ikke få godkendelser til at passere grænser
Det handler først og fremmest om at forhindre smittespredningen, pointerer Peter Frank Andersen.
”Men det handler også om rytternes sikkerhed på landevejen. På grund af retningslinjerne fra de europæiske sundhedsmyndigheder får rytterne ikke tilstrækkeligt med træning i at køre i grupper til, at vi kan stå inde for sikkerheden. Desuden kan vi ikke få de fornødne godkendelser fra myndighederne til at passere grænseovergange og i det hele taget færdes på vejene mod Paris,” siger bestyrelsesformanden.
Ifølge direktør i Team Rynkeby Fonden Carl Erik Dalbøge er det værste ved aflysningen, at der ikke vil blive indsamlet de forventede penge. Inden coronakrisen satte ind, var fondens forventning, at der i år ville blive sat ny indsamlingsrekord.
En række indsamlingsaktiviteter de seneste måneder er løbende blevet aflyst som følge af coronakrisen, og turen til Paris er normalt den krone på værket, som for alvor får indsamlingsbeløbet i vejret.
”Det betyder, at vi kommer til at indsamle færre penge end de foregående år. Det vil dog stadig være tale om et stort, tocifret millionbeløb, hvilket alle deltagere og sponsorer bør være meget, meget stolte af i disse vanskelige tider,” siger Carl Erik Dalbøge.
Store konsekvenser for Børnecancerfonden
I Danmark er de indsamlede midler, lige siden første Team Rynkeby-tur til Paris i 2002, tilfaldet Børnecancerfonden, og fra og med 2017 har også Børnelungefonden under Lungeforeningen fået del i de indsamlede midler. I 2019 modtog Børnecancerfonden 23,1 millioner kroner til forskning i kræft hos børn, mens Børnelungefonden fik 6,4 millioner kroner.
I et interview i sidste uge med Fundats – foretaget inden det ekstraordinære bestyrelsesmøde i Team Rynkeby Fonden – understregede indsamlings- og kommunikationsdirektør i Børnecancerfonden Nicolai Eisenreich, at en aflysning af pariserturen vil få store konsekvenser for Børnecancerfonden.
”Team Rynkeby er Børnecancerfondens absolut største bidragyder og har med sine tocifrede millionbeløb til vores formål haft en rigtig stor betydning for forskningen i børnekræft. Vi er 100 procent afhængige af bidrag udefra for at kunne støtte primært forskning i børnekræft, så det giver sig selv, at det selvfølgelig vil få store konsekvenser, hvis turen aflyses eller donationen udebliver,” sagde Nicolai Eisenreich til Fundats.
De godt 23 millioner kroner, Børnecancerfonden modtog fra Team Rynkeby Fonden i 2019, blev fordelt på 22 forskningsprojekter.
”Det har rigtig alvorlige konsekvenser, hvis vi ikke kan videreføre de fokusområder, som vi qua donationer fra blandt andre Team Rynkeby hidtil har kunnet have. Uanset, hvad der sker, er der stadig hver anden dag et barn i Danmark, som får konstateret kræft. Børnekræft har brug for al den støtte, der kan hentes, også i en helt ekstraordinær situation som den nuværende. Derfor gør vi som lille, selvstændig fond alt, hvad vi kan, for at fastholde fondens aktiviteter og indtægter,” lød det fra Nicolai Eisenreich.