Baseret på uddelingserfaringer fra sine to første driftsår er bestyrelsen i Liljeborgfonden nu klar med en ny fondsstrategi. Strategien løber til 2023 og fokuserer på fortsat udvikling af fondens aktiviteter, metodeudvikling, skærpelse af fokusområder samt partnerskaber.
”Det er en eksplicit ambition at arbejde innovativt og medvirke til vidensudvikling indenfor det filantropiske område. Fonden stræber efter at identificere organisationer, der søger et ligeværdigt partnerskab om udvikling af projekter, snarere end blot en passiv donation. Det er fondens opfattelse, baseret på dens hidtidige virke, at man på den måde opnår den største effekt, og at man på den måde bedst formår at udnytte de kompetencer og ressourcer, som fonden har til rådighed,” fremgår det af ledelsesberetningen i det netop offentliggjorte årsregnskab.
Som et led i fondens indsatser på det sociale område kan bestyrelsen desuden støtte forskningsprojekter.
”Fonden tilstræber desuden længerevarende samarbejder, fordi man bliver bedre kvalificeret til at hjælpe de pågældende organisationer gennem et længere samarbejde. Det er også baggrunden for, at fonden støtter specifikke indsatser, også af forskningsmæssig karakter, der har til formål at dokumentere og validere effekten af det oprindelige projekt. På den måde bidrager fonden til, at velgørende arbejde i fremtiden kommer til at foregå på et mere kvalificeret grundlag – også i sammenhænge, der rækker videre end de projekter og indsatser, som Liljeborgfonden direkte støtter,” skriver fondsledelsen i beretningen.
Samtidig har Liljeborgfonden netop styrket fondens bestyrelse med to nye medlemmer, med kompetencer indenfor fondens indsatsområder.
Det drejer sig om professor i folkesundhed på SDU, Pernille Due, som i en lang årrække har forsket i, og udviklet viden om, børn og unges sundhed og helbred, samt udviklet og evalueret indsatser indenfor området.
Derudover indtræder frivilligrådets formand, tidligere direktør for Mødrehjælpen, Mads Roke Clausen i bestyrelsen. Mads Roke Clausen er desuden med af bestyrelsen i Bikubenfonden.
Liljeborgfonden blev etableret for to år siden af Winnie Liljeborg, der er medstifter af smykkevirksomheden Pandora, og giver støtte indenfor tre indsatsområder: sårbare børn og unge; udsatte mødre og deres børn samt kulturelle og almennyttige aktiviteter i Roskilde og omegn.
Driftsstøtte til ngo’er under krisen
I konsekvens af Liljeborgfondens fokus på at støtte sociale ngo’er og kulturlivet i Roskilde, etablerede fonden i april måned en akutpulje på otte mio. kr. til corona-relaterede projekter indenfor i indsatsområderne. Bestyrelsen gav ved indkaldelse af ansøgning mulighed for at ansøge om driftsstøtte.
Ansøgningsperioden er nu afsluttet, og fonden modtog i alt 115 ansøgninger om lidt mere end 26 mio. kr.
En række af ansøgningerne drejede sig netop om driftsstøtte, som var begrundet i de svære vilkår, som coronakrisen medfører for organisationerne, forklarer bestyrelsesformand i Liljeborgfonden, Martin Høyer-Hansen:
”De sundhedsfaglige krav, vanskeligere fundraising, for eksempel fordi arrangementer bliver aflyst, større efterspørgsel efter hjælp og større udfordringer hos dem, der skal hjælpes, betyder til sammen meget vanskelige betingelser for disse, helt centrale organisationer. De er virkelig hårdt ramt, og på den baggrund er vi glade for at kunne hjælpe,” siger han.
Liljeborgfonden foretog sidste år kapitalforhøjelse ad to omgange og har nu en grundkapital på mere end en milliard kroner.