En tømrer, en familiefar og en konsulent. Flere helt almindelige forsikringskunder var blandt topscorerne ved Tryghedsgruppens valg i Region Hovedstaden, som blev afgjort den 11. februar.
Ca. 55.000 kunder i Tryg Forsikring valgte at stemme på en af de 70 kandidater til repræsentantskabet i Tryghedsgruppen, som står bag Trygfonden og er hovedaktionær i forsikringsselskabet.
Valgets absolut største stemmesluger blev Allan Nygård Bertelsen, der var gået til valg på en enkel og klar mærkesag – nemlig lavere forsikringspræmier:
”Jeg har stillet op til valget som forsikringskunde og familiefar, der prøver på at holde sammen på en familieøkonomi med mange udgiftsposter. Det lader til, at jeg dermed repræsenterer mange kunder, der sidder i en lignende situation,” siger han.
Allan Nygård Bertelsen indtog førstepladsen med næsten 4.700 stemmer, hvilket var 2.000 mere end nummer to.
”Det klare budskab, som kunderne har sendt repræsentantskabet gennem mit høje stemmetal ved valget, er, at vi skal tilbage på sporet og fokusere på at skabe en god forsikring til en god pris,” siger Allan Nygård Bertelsen, der er direktør i vækstvirksomheden, Copenhagen Seasub.
Han mener, at Tryghedsgruppen skal have mere fokus på sine medlemmer – nemlig de 1,3 mio. kunder, som tilsammen ejer 60 pct. af aktierne i Tryg Forsikring.
Under valgkampen blev jeg overvældet over hvor mange kunder der føler, at Tryghedsgruppen har mistet deres fokus på forsikringsdelen og er for optaget af ting, der ikke har noget med den enkelte forsikringskunde at gøre.
Allan Nygård Bertelsen – direktør, Copenhagen Seasub
”Det er vigtigt, at repræsentantskabet hele tiden husker på, hvem vi arbejder for: og da det er kunderne i Tryg Forsikring, der har stemt os ind i repræsentantskabet er det naturligvis dem, vi hele tiden skal have fokus på i alle de beslutninger der træffes. Under valgkampen blev jeg overvældet over hvor mange kunder der føler, at Tryghedsgruppen har mistet deres fokus på forsikringsdelen og er for optaget af ting, der ikke har noget med den enkelte forsikringskunde at gøre,” siger Allan Nygård Bertelsen.
Interessekonflikt i ejerkredsen
Han peger på, at det er vigtigt, at de kundevalgte repræsentanter sørger for at varetage medlemmernes interesse selvom der er direkte interessemodsætninger i ejerkredsen i Tryg.
”På den ene side, med 40 pct. af ejerskabet, er de finansielle investorer, der har købt aktier i Tryg A/S, og som forventer stigende aktiekurs og en årlig udbyttebetaling. På den anden side er kunderne i Tryg, som besidder hovedejerskabet med 60 pct. af aktierne gennem deres automatiske medlemskab i Tryghedsgruppen.
Disse to grupper har i sagens natur modsatrettede interesser: kunderne vil have en god forsikring til en god pris, og de finansielle investorer vil have et højt udbytte. De finansielle investorer er historisk dygtige til at beskytte deres interesser, og derfor er det vigtigt, at repræsentantskabet arbejder i kundernes interesser,” siger Allan Nygård Bertelsen.
Selvom Tryghedsgruppen i kraft af sit medejerskab i Tryg har flere bestyrelsesposter i forsikringsselskabet, er der ikke tradition for, at ejerne blander i sig selskabets daglige drift, herunder prisfastsættelsen af forsikringsprodukterne. Ikke desto mindre mener Allan Nygård Bertelsen, at der er flere muligheder for at repræsentantskabet kan skaffe billigere forsikring til medlemmerne:
”Armslængdeprincippet overfor Tryg Forsikring er super fornuftigt i operative henseender, men repræsentantskabets opgave er, i kundernes navn, at skabe en god forsikring til en god pris. Dette indebærer at repræsentantskabet, gennem sit 60 pct. ejerskab af Tryg, udnytter sin indflydelse, under de gældende regler, og arbejder direkte på at gøre det så billigt som muligt at være kunde i Tryg. Det kan enten være gennem billigere forsikringer eller gennem en forøgelse af bonusudbetalingen, som skal ske direkte fra Tryg, så kunderne ikke bliver beskattet,” siger Allan Nygård Bertelsen, der ikke ønsker at gøre indhug i den del af Tryghedsgruppens overskud, som kanaliseres over i Trygfondens almennyttige aktiviteter.
”Det er mit indtryk, at Trygfonden gør et godt stykke arbejde, og det støtter jeg gerne op om,” siger han.
Tømrer: Trygfonden kan oplyse Akademiker-danmark
En anden af valgets populære kandidater var Daniel Skovhus Larsen, der fik 2.438 stemmer og dermed fjerde flest af de 70 kandidater.
”Jeg tror grunden til, at jeg har fået så mange stemmer er, at mit perspektiv er de faglærte og ufaglærtes perspektiv, og jeg bor i et almennyttigt boligområde. Jeg har haft opbakning fra lokale fagforeninger og blandt tømrere,” siger Daniel Skovhus Larsen, der selv er tømrer og faglig aktiv i 3F.
I sit valgoplæg slog han til lyd for, at Trygfonden skal være mere aktiv omkring problemer med ulighed i samfundet. Han peger blandt andet på Trygfondens arbejde med at undersøge konsekvenserne af den øgede pensionsalder for mennesker, som bliver nedslidte af deres arbejde eller ramt af sygdom i slutningen af deres arbejdsliv.
Men det er jo sådan, at Beslutningstager-danmark, eller man kunne kalde det Akademiker-danmark, ikke forstår det, før der bliver lavet rapporter. Derfor er det vigtig, at Trygfonden kan hjælpe med det.
Daniel Skovhus Larsen – tømrer og faglig aktiv i 3F
”Hele problemstillingen omkring en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet er noget af det Trygfonden har gjort opmærksom på med den forskning, som Trygfonden har finansieret. Det er jo en måde at belyse den uretfærdighed, som rammer mange af mine kolleger. Det er en rigtig god måde at lave noget oplysningsarbejde omkring et problem, som er logik i min verden. Men det er jo sådan, at Beslutningstager-danmark, eller man kunne kalde det Akademiker-danmark, ikke forstår det, før der bliver lavet rapporter. Så selv om det er logisk for mig og mine kolleger, så skal der godt nok meget akademisk skrivebordsarbejde i gang, før det også giver mening for andre. Og derfor er det vigtig, at Trygfonden kan hjælpe med det – det skal vi helt klart have mere af,” siger Daniel Skovhus Larsen.
Heller ikke han er dog umiddelbart klar til at ændre på den nuværende prioritering mellem bonus og uddelinger via Trygfonden. Siden bonusordningen blev indført umiddelbart efter sidste valg i Region Hovedstaden i 2015, har medlemmerne fået 8 pct. af deres forsikringspræmie i bonus, mens Trygfondens uddelinger er steget til 650 mio. kr. om året
”Nu skal jeg først sætte mig ind i, hvordan Tryghedsgruppen og Tryg er drevet, og jeg har sagt til dem, der har spurgt, at som udgangspunkt må det være sådan, at fordelingen mellem bonus og midler til Trygfonden skal være som det er nu. For hvis vi fjerner bonus, risikerer vi måske at miste kundegrundlaget i Tryg. Så man skal tænke sig grundigt om, hvis man skal rykke ved den balance,” siger Daniel Skovhus Larsen.
Disse 21 kandidater fra Region Hovedstaden blev valgt til repræsentantskabet, som i alt har 70 repræsentanter fra hele landet. Antal stemmer angivet efter navnet:
- Allan Nygård Bertelsen, Holte (ny), 4.692
- Anne Kaltoft, København Ø (ny), 2.709
- Kim Valentin, Græsted (genvalg), 2.463
- Daniel Skovhus Larsen, Albertslund (ny), 2.438
- Camilla Stubbe Teglbjærg, Frederiksberg (ny), 2.347
- Knud Foldschack, Lynge (genvalg), 1.961
- Mette Reissmann, København Ø (genvalg), 1.821
- Henrik Horup, Valby (genvalg), 1.578
- Anja Cordes, København Ø (genvalg), 1.480
- Monika Magrethe Skadborg, Hillerød (genvalg), 1.455
- Christel Trøstrup, Hillerød (ny), 1.330
- Henrik Vad, Charlottenlund (genvalg), 1.244
- Ida Sofie Jensen, Gentofte (genvalg), 1.189
- Magnus Skovrind Pedersen, København SV (genvalg), 1.164
- Anna Bresciani, Glostrup (ny), 1.140
- Lars Olsen, Humlebæk (genvalg), 1.037
- Jonas Bjørn Jensen, København N (genvalg), 992
- Bettina Nattestad, København K (ny), 970
- Max Meyer, København Ø (ny), 912
- Rikke Porting Høffding, Hvidovre (ny), 892
- Karen Bladt, Hasle (genvalg), 850