I Danmark er der ca. 10.500 medlemmer i 272 Rotary-klubber. Klubber og medlemmer bidrager med donationer til arbejdet med at få has på polio. En motiverende faktor er, at hver gang The Rotary Foundation på verdensplan giver en dollar til kampen mod polio, bliver det matchet 2 til 1 af Bill & Melinda Gates Foundation.
Rotarys symbol er et tandhjul, og det symboliserer blandt andet, at posterne på nationalt og globalt niveau bliver besat ved et rotationsprincip. Det betyder, at Per Høyen fra Aarup Rotary Klub på Fyn har siddet med i bestyrelsen i Rotary International, hvor han blandt andet har haft ansvaret for den verdensomspændende organisations milliardøkonomi.
”Samarbejdet med Bill Gates kom i stand via hans far, der er rotarianer. Det har haft en markant betydning, at Bill & Melinda Gates Foundation vil matche vores indsamlede beløb, og det har også været med til at åbne dørene for os hos flere landes regeringer,” understreger Per Høyen.
I 2007 donerede Bill & Melinda Gates Foundation først 100 millioner dollars til Rotary til udryddelse af polio på verdensplan. Herefter fulgte yderligere 255 millioner dollars, hvor der var knyttet den betingelse til, at Rotary skulle matche donationen med 200 millioner dollars inden udgangen af juni måned i 2012. Dette mål blev nået af rotarianerne allerede i januar 2012.
Tæt på en poliofri verden
I øjeblikket arbejder Rotary på at rejse 35 millioner dollars om året frem til 2018 til poliobekæmpelse, et beløb som vil blive doblet op af Bill & Melinda Gates Foundation. Og i en meget nær fremtid venter en poliofri verden.
”Vi er tæt på at eliminere den anden værste menneskelige sygdom i historien efter kopper med en reduktion af poliotilfælde på 99,9 procent på verdensplan siden 1985, hvor Rotary lancerede sit PolioPlus program i samarbejde med WHO, UNICEF og de amerikanske Centers for Disease Control og Forebyggelse,” siger Per Høyen.
Der skal gå 3 år fra sidste udbrud, før WHO kan erklære et område for poliofrit. WHO har en begrundet formodning om, at verden kan erklæres poliofri i 2019. Ved udryddelsen af polio får verdenssamfundet en forventet årlig besparelse på 1,5 milliarder dollars.
Polio, også kendt som børnelammelse, er en akut virusinfektion, som kan medføre varige og invaliderende lammelser og i enkelte tilfælde kan være dødelig. Polio var frem til midten af 1950'erne en almindelig og frygtet sygdom i Danmark. Især 1950’erne var præget af meget store polioepidemier i Danmark, og stadig i dag er der patienter, der plages af senfølger efter de lammelser, de fik dengang, hvor de blev smittet som store børn eller unge voksne.
I 1955 indførte Danmark, som det andet land i verden, vaccination mod polio. Det betød, at forekomsten af polio faldt. Sidste tilfælde af polio opstået i Danmark var i 1976, og det foreløbigt sidste importerede tilfælde var i 1983. Men i resten af verden fortsatte sygdommen sin hærgen.
Vaccine til millioner af børn
Indsatsen mod polio tog sin begyndelse med et vellykket Rotary-projekt for at bekæmpe polio i Filippinerne i 1979. Rotary har siden 1985 bidraget med 1,5 milliarder dollars og utallige frivillige timer til at hjælpe med at vaccinere mere end to milliarder børn mod polio i 122 lande. Per Høyen har selv været i Indien og Nigeria, sammen med sin kone, for at vaccinere børn og sikre dem mod polio.
”Da vi var i Indien og vaccinere for tre år siden, blev der på tre dage vaccineret 200 millioner børn. Vaccinationen bliver givet af frivillige samt udkommanderet sundhedspersonale på nationale vaccinationsdage. Det foregår ved, at barnet får dryppet vaccinen ind i munden, hvorefter barnet får en markering i form af neglelak på venstre lillefinger, så man kan se, at vaccinen er blevet givet,” siger Per Høyen.
De årlige donationer fra rotarianere til The Rotary Foundation var sidste år på 265,6 millioner dollars. Et beløb der forventes overgået i indeværende år og overstige 300 millioner dollars.
”Det er penge, som benyttes i forhold til givernes ønsker inden for Rotarys 6 fokusområder – sygdomsforebyggelse og behandling er et af dem,” fortæller Per Høyen.
Verdens regeringer har også givet store bidrag til kampen mod polio. De største bidragydere i Vesten er USA, Canada, Storbritannien og Tyskland. Senest er også Norge og Finland blevet væsentlige bidragydere. Desuden kommer der betydelige bidrag fra store lande i Østen.
Direkte kontakt til regeringer
Antallet af nye tilfælde af polio er faldet drastisk. Fra 350.000 tilfælde i 1988 til 74 nye tilfælde i hele 2015, og i år er der i november kun fundet 17 nye tilfælde. De nye tilfælde er konstateret i Afghanistan og Pakistan. Det er også her, at de største problemer har været og er, blandt andet på grund af demografiske og politiske forhold, der gør det vanskeligt at komme ud i bestemte egne af landene og vaccinere samt utilstrækkelig opfølgning på vaccinationer af nyfødte.
”Vi har en rotarianer, der har en direkte kontakt til regeringen i Pakistan, og det har betydet, at de frivillige bliver beskyttet af militæret, når de er ude at vaccinere. Men polio har flere gange spredt sig fra landet til lande, som har været erklæret poliofri i en længere periode,” siger Per Høyen.
Den danske stat har ikke ydet bidrag til projektet mod polio siden 1994. Det har betydet, at Danmark kan være i risiko for nye udbrud af sygdommen.
”Vi ser desværre, at forældre ikke lader deres børn vaccinere mod polio og andre børnesygdomme, og det har betydet, at vi som land er blevet nedgraderet på WHO's liste fra lav til middelrisiko land, hvor der er en risiko, med globaliseringen in mente, for nye udbrud. Derfor er det vigtigt, at man stadig har øje på sygdommen,” fastslår Per Høyen.