Der er lys i januar-mørket for de anslået tusindvis af almene fonde, der i årevis har lidt under den gældende fondslov.
Justitsminister Nick Hækkerup (S) erkender nemlig nu, at han er ‘fuldt ud’ opmærksom på, at problemerne for de almene fonde er så store, at en gennemgribende ændring af fondsloven kan blive nødvendig for at løse dem.
Det skriver ministeren i et svar til Folketingets retsudvalg på spørgsmål fra Enhedslistens retsordfører Rosa Lund.
Fondsloven fra 1985 er nemlig efterhånden “af ældre dato,” og selvom Civilstyrelsen i løbet af 2020 vil lempe reglerne for, hvordan de almene fonde må investere deres formuer, så er dén ændring “formentlig” ikke nok til løse problemerne, erkender Nick Hækkerup.
Derfor vil ministeren nu “overveje, om der er behov for en mere gennemgribende revision af fondsloven,” skriver han i sit svar.
En redningskrans til de skibbrudne almene fonde
Justitsministerens udmelding er en længe ventet redningskrans for de anslået tusindvis af almene fonde, der i årevis har været juridisk skibbrudne.
Uden mulighed for at virke effektivt for deres formål på grund af manglende afkast, uden mulighed for at blive opløst eller fusioneret og samtidig langsomt druknende i faste udgifter til bl.a. lovpligtige revisorer og formueforvaltere.
“Småfonde som vores triller bare rundt til evig tid. Det er utilfredsstillende,” lød nødråbet fra bestyrelsesformand Henrik Hjortdal fra O.P. Christensen og Hustrus Fond eksempelvis for nylig.
Nødråbet blander sig med stemmerne fra en lang række øvrige fonde, eksperter og politikere, som gennem flere år har kritiseret kvælende investeringsregler, afslag på opløsning og udlodning af formuer, rigide fusionsbetingelser, manglende fondsregister, urimelig lang sagsbehandlingstid og voldsom underbemanding i Civilstyrelsen under Justitsministeriet, som er den overordnede fondsmyndighed.
Alle sammen forhold som for nylig fik fondsforsker og professor Anker Brink Lund fra Copenhagen Business School til at slå i bordet og efterlyse handling fra politisk side i form af en ‘fondskommission’ bestående af eksperter, der kan lede en systematisk udredning af lovgivningen på området, af Civilstyrelsens praksis og ikke mindst dens ressourcer på området.
“De folkevalgte må sørge for, at regelsættet følger med virkeligheden. Det handler også om legitimitet,” sagde Anker Brink Lund.
Flertal for fondskommission i Folketingets retsudvalg
Fondsforskerens forslag om en kommission vandt gehør hos en lang række partier fra begge sider af Folketinget.
Retsordførere fra Venstre, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Alternativet, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten meldte sig nemlig klar til at undersøge muligheden for at opdatere fondsloven. Dermed tegner der sig et flertal for en fondskommission i Folketingets retsudvalg, der altså nu stiller spørgsmål til justitsminister Nick Hækkerup i sagen.
Spørgsmål nr. S 470Spørgsmål nr. S 470 fra medlem af Folketinget Rosa Lund (EL):
”Hvad er ministerens holdning til at lave en revision af fondsloven, jf. artiklen »Forsker og fonde: Ikke nok at lempe anbringelsesbekendtgørelsen« den 10. december 2019 på hjemmesiden fundats.dk?”
Svar fra justitsminister Nick Hækkerup (S):
“Jeg er fuldt ud opmærksom på, at der er udfordringer på fondsområdet. Fondsloven, som indeholder regler om ikke-erhvervsdrivende fonde, er af ældre dato, og udfordringerne kan formentligt ikke løses alene ved at give fondene mere fleksibilitet i forhold til at investere deres midler. Jeg vil derfor overveje, om der er behov for en mere gennemgribende revision af fondsloven. Når disse overvejelser er tilendebragt, vil Folketinget blive orienteret herom.”
Udover Enhedslistens retsordfører Rosa Lund har også retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) på vegne af retsudvalget spurgt ministeren, om han nu vil tage initiativ til en fondskommission eller et udvalgsarbejde, som sikrer mere moderne regler.
Ministeren har endnu ikke svaret på spørgsmålet, men Karina Lorentzen Dehnhardt efterlyser handling på området:
“Det giver jo ingen mening, at midlerne i en fond bliver ædt op af gebyrer. Det håber jeg da, at vi alle sammen kan se fornuften i. Og en fondskommission lyder som et rigtig godt forslag. Jeg kan i hvert fald ikke pege på, præcis hvordan man skulle indrette reglerne. Her må der eksperter til.”
Også retsordfører Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti har bedt justitsministeren redegøre for, om han er enig i, at fondsloven bør opdateres for at sikre mere fleksible opløsnings- og fusionsbestemmelser.