Lundbeckfonden uddeler årligt mere end 500 millioner årligt til sundhedsvidenskabelig forskning. Fondens nye uddelingsstrategi fokuserer i højere grad end tidligere på hjerneforskning, som i den nye strategi skal forstås ”i bredeste forstand”. Det fortæller Thomas Sinkjær, forskningsdirektør i Lundbeckfonden i en pressemeddelelse:
”Fondens programmer er rettet mod basal og klinisk forskning men når vi siger, vi sætter hjernen først, mener vi hjernen i bredeste forstand. For os er hjerneforskning en rummelig betegnelse, der kan indeholde projekter indenfor både sundhedsvidenskab, samfundsvidenskab, humaniora samt teknik og naturvidenskab – også meget gerne tværfaglige projekter på tværs af discipliner og på tværs af klinik og basalforskning.”
Nøgleordene for den nye strategi er 'People, Projects and Prizes'.
'People' dækker over uddelinger for omtrent 360 millioner kroner til de bedste og mest innovative hjerneforskere. Pengene skal give forskerne mulighed for at udvikle egne idéer og udføre nysgerrighedsdreven forskning. Til at understøtte dette mål støtter Lundbeckfonden forskere på fire forskellige karrieretrin fra postdoc til professorniveau.
'Projects' dækker over midler til to typer forskningsprojekter inden for neurovidenskab. Større, tværfaglige forskningsprojekter, der søger at forstå eller løse komplekse forskningsspørgsmål kan få op til 60 millioner kroner over fem år med mulighed for forlængelse i yderligere fem år. Mere dristige og banebrydende forskningsprojekter kan få støtte med op til 2 millioner kroner i 2 år.
'Prizes' er Lundbeckfondens anerkendelse og fejring af fremragende forskere. The Brain Prize bliver fortsat fondens flagskibspris, ligesom der hvert år vil blive uddelt talentpriser og Lundbeckfondens Yngre Forskerpris. Pengepræmierne forbundet med hæderen vil blive forhøjet.
Lundbeckfondens
nye uddelingsstrategiLundbeckfondens nye strategi er skabt på baggrund af en rapport om neuroscience-miljøet i Danmark (pdf) udarbejdet af Sir Colin Blakemore, professor ved University of London/University of Oxford og professor emeritus i klinisk neurologi Martin Rossor.
Læs mere om Lundbeckfondens nye uddelingsstrategi her (pdf).
Thomas Sinkjær håber, at Lundbeckfondens nye strategi kan være med til at gøre Danmark til et stærkere land inden for hjerneforskning:
”Danmark bliver ikke en førende hjerneforskningsnation fra den ene dag til den anden – det er klart. Men en kortlægning af niveauet for dansk hjerneforskning viser, at der er et stort potentiale, og jeg er sikker på, at vi med en langvarig, fokuseret indsats kan styrke dansk hjerneforskning markant,” forklarer Thomas Sinkjær i Lundbeckfondens pressemeddelelse.