Traditionen tro holdt den siddende statsminister, Mette Frederiksen, d. 1 januar en nytårstale til nationen, og i år var der et helt særligt fokus på udsatte og særligt anbragte børns mange opbrud i livet som nye plejefamilier, opholdssteder, sagsbehandlere og skoleskift.
“Det er en tung bagage på spinkle skuldre. For tung. Jeg har truffet et valg. Jeg vil altid stå på børnenes side. Jeg håber, at I – der ser med – vil træffe det valg sammen med mig. Det kommer med en pris. Det gør enhver svær beslutning,” sagde statsminister, Mette Frederiksen, bl.a. i årets nytårstale.
Statsministeren og regeringens fokus på de anbragte børn glæder Henriette Christensen, der er direktør med ansvar for Egmont Fondens almennyttige aktiviteter.
“Det er historisk, at statsministeren i en nytårstale sætter så stort fokus på udsatte børn og deres vilkår. Det er tydeligt, at regeringen lytter til børnenes budskab. Det er meget glædeligt, at det får lov til at fylde så meget,” siger hun.
Begejstringen for talen skyldes bl.a., at Egmont Fonden er en af de fonde, der arbejder med udsatte børn. Egmont Fonden tog initiativ til programmet Lær for Livet i 2013 og er i dag den største bidragsyder til programmet, der arbejder for, at alle børn og unge skal kunne læse, regne og stave, når de forlader skolen samt have sociale kompetencer, der sikrer livsduelighed. Foruden Egmont Fonden giver også Lauritzen Fonden midler til Lær for Livet.
Derudover samarbejder Egmont Fonden også med De Anbragtes Vilkår og Læs for Livet, der sikrer gode læseoplevelser til bl.a. børn på institutioner.
I nytårstalen nævnte Mette Frederiksen en kronik, der blev publiceret i november i Politiken. Her stod seks anbragte unge fra Lær for Livet frem – med hjælp til formidling fra Egmont Fonden – og fortalte om det at være anbragt.
“I november skrev seks unge en kronik om det at være anbragt. Jeg har mødt jer. I har sagt kloge ord. Om hvordan det er at møde voksne, der ikke har forventninger til jer. ‘Så har vi heller ikke forventninger til os selv’. Sådan skrev I. Jeres ord har gjort et stort indtryk på mig. Og fortæller, at der er noget vi skal huske som samfund,” sagde Mette Frederiksen i nytårstalen.
De ord har sat forventningerne op i Egmont Fonden, der ser frem til et nyt reform-år i dansk politik.
“Jeg håber på, at de reformer, som regeringen har i støbeskeen tager udgangspunkt i børnenes oplevelser og giver sig god tid til det, da det er et komplekst felt. Det er Egmont Fondens DNA at tage udgangspunkt i børnenes oplevelse, og derfor er det vigtigt for os, at regeringen ikke bare snakker om gruppen, men også vælger at inddrage dem,” siger Henriette Christiansen.
Hun fortæller, at Egmont Fonden i 2020 har planer om at støtte mere på anbringelsesområdet, men vil endnu ikke komme ind på nogle konkrete initiativer.
I 2018 var 13.823 børn og unge mellem 0 og 22 år anbragt uden for hjemmet. I runde tal er 1 ud 100 anbragt uden for hjemmet. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Lær for Livets læringsprogram strækker sig over en seksårig periode med tre forskellige dele: en mentorordning med en frivillig mentor, learning camps og en brobygning mellem Lær for Livet og børnenes almindelige tilværelse til skoler og hverdag. I skrivende stund er 400 børn tilknyttet programmet.