Det kan næsten kun gå fremad.
Sådan er virkeligheden, når det gælder den yderst beskedne andel af danske kvinder, der vælger en karrierevej som iværksætter.
Den seneste årlige vurdering af iværksætteraktiviteterne i en række lande, Global Entrepreneurship Monitor, viser, at andelen af danske kvinder i alderen 18-64, som er nye iværksættere, i 2019 udgjorde 4,2 procent. Til sammenligning var gennemsnittet i OECD-landene mere end dobbelt så højt, 9,2 procent.
Men nu skal et nyt forløb fra iværksætterplatformen Tech Nordic Advocates, som støttes økonomisk med én million kroner fra Industriens Fond, forsøge dels at bane vej for en succesrig iværksætterkarriere for 60 udvalgte kvinder, dels på længere sigt gøre flere andre danske kvinder interesserede i at droppe det faste job for at blive iværksættere.
Om kort tid åbnes der for ansøgninger til de første 20 ud af 60 pladser blandt nuværende og kommende kvindelige iværksættere på programmet kaldet ’Danmark i førertrøjen på kvindeligt iværksætteri’, og senere i 2021 udvælges yderligere to hold á 20 kvinder.
De, som kommer gennem nåleøjet, får i løbet af det kommende år stillet to internationale mentorer til rådighed og bliver knyttet til et acceleratorprogram, der skal hjælpe iværksætterne hurtigere i gang.
Derudover får de 60 kvinder på sigt mulighed for at optage lån i en nyoprettet investeringsfond, som kan hjælpe med at rejse kapital til at forvandle iværksætterambitionerne til realiteter.
Ingen konkrete måltal
Administrerende direktør i Industriens Fond Thomas Hofman-Bang lægger ikke skjul på, at han håber, at forløbet på sigt vil få stor betydning for lysten til at blive kvindelig iværksætter i Danmark.
”Det soleklare mål er, at iværksættermiljøet dels skal blive mere attraktivt for kvinder, dels skal munde ud i, at vi får flere succesfulde kvindelige iværksættere i fremtiden,” siger Thomas Hofman-Bang til Fundats.
Eksakt hvor mange flere danske kvinder, der om ét, fem eller ti år kan skrive iværksætter på visitkortet, vil Thomas Hofman-Bang ikke komme med et bud på.
Det kan forhåbentlig inspirere andre kvinder, der går rundt med en iværksætter i maven, men ikke tør tage springet fra et sikkert, lønnet job.
Thomas Hofman-Bang – direktør, Industriens Fond
”Vi har ikke sat konkrete måltal op for, hvor mange nye iværksættere, dette initiativ skal føre med sig – det er for tidligt at måle ved udgangen af 2021, hvor procenten næppe har nået at flytte sig meget. Men det, vi håber på, er, at initiativet på lidt længere sigt kan være med til at sparke en udvikling og en holdningsændring i gang, så vi kan få rettet op på det beskæmmende udgangspunkt. Global Entrepreneurship Monitor-rapporten viser tydeligt, at Danmark ligger håbløst lavt på andelen af kvindelige iværksættere, og dermed går vi glip af en masse potentiale,” siger Thomas Hofman-Bang.
Parallelt med bestræbelserne fra blandt andet politisk side på at få flere kvinder i ledelse, handler satsningen på de 60 kvindelige iværksættere meget om at skabe rollemodeller, understreger Industriens Fonds direktør.
”Omdrejningspunktet i projektet er at hjælpe 60 kvindelige iværksættere, der er i gang, men har brug for hjælp til at accelerere og til at lykkes. Kan vi med hjælp fra blandt andre internationale mentorer give et skub i retning af, at iværksætterne bliver mere synlige og succesfulde, kan det forhåbentlig inspirere andre kvinder, der går rundt med en iværksætter i maven, men ikke tør tage springet fra et sikkert, lønnet job og ud i den mere usikre tilværelse som iværksætter. Det handler om at have nogle inspirerende, succesfulde rollemodeller, som andre kvinder kan spejle sig i,” siger Thomas Hofman-Bang.
Betydeligt bidrag
Industriens Fonds aktie i projektet er i første omgang kun knyttet til første del af tretrinsraketten, nemlig mentordelen. Og selvom Thomas Hofman-Bang erkender, at fondens bidrag på én million kroner ikke lyder stort i en fondsverden, hvor to- og trecifrede millionbevillinger ikke er et særsyn, føler han sig overbevist om, at bidraget vil gøre en markant forskel.
”For Tech Nordic Advocates er en million kroner et betydeligt bidrag til at accelerere deres aktiviteter. Og jeg er sikker på, vi kan skabe meget dynamik for den million,” siger Thomas Hofman-Bang.
Vi kan jo se, at flere og flere fonde tager del i impact-investeringsbølgen, men vi er meget bevidste om, at risikoen er, at man får et afkast, som er under markedsniveau.
Thomas Hofman-Bang – direktør, Industriens Fond
Han tilføjer, at når projektet evalueres om et års tid, er det langt fra utænkeligt, at Industriens Fond vil være klar til, som direktøren udtrykker det, ”at gøre noget mere eller noget anderledes” for at fremme de kvindelige iværksættere.
Den investeringsfond, som Tech Nordic Advocates ønsker at oprette for at kunne hjælpe de udvalgte kvindelige iværksættere med at rejse kapital, bliver dog ifølge Thomas Hofman-Bang ikke medfinansieret af Industriens Fond – i hvert fald ikke på den korte bane.
”Vi kunne snildt rumme det i vores strategi i Industriens Fond. Men på nuværende tidspunkt har vi strategisk fravalgt at involvere os på den måde. Vi kan jo se, at flere og flere fonde tager del i impact-investeringsbølgen, men vi er meget bevidste om, at risikoen er, at man får et afkast, som er under markedsniveau. Så indtil videre har vi besluttet at køre en ren linje: På investeringssiden er vi kapitalister, der arbejder på at maksimere afkastet til brug for vores filantropiske aktiviteter – og så helliger vi os formålet på uddelingssiden, hvor vi har mange midler at gøre godt med, netop fordi vi gør det godt på investeringssiden. Men lad os se om føje år – det kan godt være, vi træffer en anden beslutning på et senere tidspunkt, men det bliver ikke nu og her,” fastslår Thomas Hofman-Bang.