Kulturminister Joy Mogensen (S) griber nu ind i en sag om inhabilitet i Det Danske Filminstitut, der trækker tråde til fondssektoren.
Sagen drejer sig om Det Danske Filminstitut, som udmønter tilskud til filmkultur for over 500 mio. kr. om året.
Bestyrelsen i Det Danske Filminstitut har i en årrække tilsyneladende brudt loven, fordi flere medlemmer på samme tid har jongleret med rollerne som både bevillingsgivere og bevillingsmodtagere.
Konkret har det blandt andre været tilfældet for den prisvindende danske tv-producent, filmkunstner og forhenværende rektor for Den Danske Filmskole, Poul Nesgaard.
Mens Poul Nesgaard har siddet i bestyrelsen for Det Danske Filminstitut, har instituttet nemlig delt omkring 30 millioner kroner ud til den erhvervsdrivende fond ved navn Fonden De Københavnske Filmfestivaler. Her sidder Poul Nesgaard også i bestyrelsen.
Fonden De Københavnske Filmfestivaler er fonden bag blandt andet Copenhagen Film Festivals, som arrangerer dokumentarfilmfestivalen Cph:Dox, fiktionsfilmfestivalen Cph Pix og børnefilmfestivalen Buster.
Fondens formål er at fremme international filmkunst samt støtte enkeltpersoner, som efter bestyrelsens skøn tilfører filmkunsten nye tanker og ideer. I 2019 havde fonden en nettoomsætning på 24 millioner kr.
Poul Nesgaards rolle som fondsbestyrelsesmedlem strider umiddelbart imod habilitetsreglerne for Det Danske Filminstitut, som er beskrevet i filmloven.
Loven bestemmer nemlig, at medlemmer af Det Danske Filminstituts bestyrelse ikke må være repræsentanter for, ansat i eller økonomisk interesseret i virksomheder for produktion, udlejning eller forevisning af film eller have filmfaglige tillidsposter.
Minister griber ind
Poul Nesgaard er ikke det eneste medlem af Det Danske Filminstituts bestyrelse, der er på kant med habilitetsreglerne.
Ifølge Morten Messerschmidt (DF), som har bedt Joy Mogensen om at forholde sig til sagen, sidder flere medlemmer af bestyrelsen i Det Danske Filminstitut også i bestyrelsen for andre organisationer, der modtager støttemidler fra instituttet, f.eks. Danske Filmkritikere og TV 2/Fyn.
Sagen har fået Joy Mogensen til at gribe ind med det samme.
Hun har bedt sit ministerium om “straks at tage kontakt til samtlige af Det Danske Filminstituts nuværende bestyrelsesmedlemmer med henblik på en redegørelse for, hvorvidt de i dag bestrider poster eller hverv, der er i modstrid med filmlovens bestemmelse om, at medlemmer af bestyrelsen ikke må være repræsentanter for, ansat i eller økonomisk interesseret i virksomheder for produktion, udlejning eller forevisning af film eller have filmfaglige tillidsposter,” oplyser hun i netop offentliggjort folketingssvar.
Bevillingerne fra Det Danske Filminstitut til Fonden De Københavnske Filmfestivaler har i runde tal ligget på 5 mio. kr. om året, siden fonden blev stiftet i 2008. Poul Nesgaard har været medlem af fondens bestyrelse siden 2014.
Fundats har kontaktet Poul Nesgaard. Han oplyser, at han ikke ønsker at udtale sig i den konkrete sag, da den skal drøftes på Det Danske Filminstituts førstkommende bestyrelsesmøde. Han bekræfter, at Kulturministeriet har bedt ham om at redegøre for sit engagement i Fonden De Københavnske Filmfestivaler set i forhold til filmlovens habilitetsbestemmelser.
Udover at afklare om de nuværende bestyrelsesmedlemmer i Det Danske Filminstitut er inhabile, så vil kulturministeren nu også stramme procedurerne for udpegning af medlemmer til bestyrelsen i Det Danske Filminstitut.
“Kulturministeriet har ikke tidligere i forbindelse med udpegning af medlemmer til bestyrelsen for Det Danske Filminstitut bedt kandidaterne selv redegøre for, om de lever op til filmlovens § 3, stk. 6 [om habilitet, red.]. Det mener jeg, at Kulturministeriet burde have haft som praksis. Praksis vil derfor blive ændret, og da Det Danske Filminstitut står overfor at skulle have en ny bestyrelse, vil dette ske allerede i år. Jeg har på den baggrund bedt Kulturministeriet sikre, at kandidaterne i forbindelse med fremtidige udpegninger til bestyrelsen bliver bedt om at oplyse, hvilke eventuelle andre medlemskaber, poster eller hverv, de besidder, der potentielt kunne være i strid med filmlovens bestemmelser samt forud for deres udpegning skrive under på, at de agter at overholde bestemmelserne i filmloven,” siger Joy Mogensen.
Fondssektoren har på det seneste været centrum for flere sager om inhabilitet. Senest da Carlsbergfondets bestyrelsesformand, Flemming Besenbacher, erklærede sig permanent inhabil i forhold til behandling af ansøgninger fra det naturvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet.