Godt seks år er der gået siden Aarhus Universitets Forskningsfond besluttede af bortsælge sprøjtemiddelproducenten Cheminova fra fondens datterselskab, Auriga Industries A/S.
Fonden har tidligere forsøgt at rejse penge til oprensning efter kemikaliedepotet, men da miljøområdet ligger uden for forskningsfondens fundatsbestemte uddelingsformål, har det tidligere ikke kunnet lade sig gøre. Derfor glæder det fondens formand, at der nu er fundet en vej, hvor både staten og fondskoncernen kan bidrage.
”Det har ligget Aarhus Universitets Forskningsfond meget på sinde at få gang i oprensningen. En oprensning af området har kolossal betydning, ikke mindst for beboerne og naturen ved Harboøre Tange. Derfor er jeg meget glad for, at Erhvervsstyrelsen har givet os grønt lys til, at Auriga Industries A/S kan give et bidrag til oprensningen af Høfde 42 med de 125 mio. kroner,” siger Brian Bech Nielsen, der er rektor på Aarhus Universitet og bestyrelsesformand for forskningsfonden.
I dag er giftdepotet ved Høfde 42 indkapslet af en 600 meter lang jernspunsvæg, der forhindrer, at kemikalieaffaldet siver ud i Vesterhavet. Myndighederne har beregnet, at der ligger ca. 110 tons kemikalier i depotet.
Fundatsen rummer ikke miljøformål
Allerede i forbindelse med frasalget af Cheminova forsøgte fonden at lade Auriga Industries A/S benytte en del af salgsprovenuet til at sætte gang i en oprensning efter kemikaliedepotet ved Høfde 42 på Harboøre Tange.
”I 2015 fik vi af Erhvervsstyrelsen tilladelse til, at vi som hovedaktionær i Auriga måtte stille et forslag på generalforsamlingen om at selskabet udloddede 125 mio. kr. som et bidrag til oprensningen ved Høfde 42. Men på grund af reglerne om mindretalsbeskyttelse kunne vi ikke gennemføre forslaget – de øvrige aktionærer nedstemte forslaget,” siger Jørgen Lang, der både er direktør i forskningsfonden og direktør og bestyrelsesmedlem i Auriga Industries A/S.
Men da vi er en fondskoncern, er det nødvendigt at bede Erhvervsstyrelsen om tilladelse til at bidraget, via datterselskabet Auriga, kan betragtes som en erhvervsmæssig disposition, uden at vi derved omgår erhvervsfondslovens regler om uddeling.
Jørgen Lang – direktør, Aarhus Universitets Forskningsfond
Senere i 2016 blev de sidste mindretalsaktionærer købt ud af selskabet efter reglerne om tvangsindløsning, og siden har forskningsfonden ejet samtlige aktier og stemmerettigheder i selskabet.
”Men da vi er en fondskoncern, er det nødvendigt at bede Erhvervsstyrelsen om tilladelse til at bidraget, via datterselskabet Auriga, kan betragtes som en erhvervsmæssig disposition, uden at vi derved omgår erhvervsfondslovens regler om uddeling. Den tilladelse har vi fået,” siger Jørgen Lang.
Han henviser til fondens uddelingsformål, som er at støtte den videnskabelige forskning ved Aarhus Universitet.
Kapitalindskud fra fonden
Ved udgangen af 2019 havde Auriga Industries A/S en egenkapital på ca. 54 mio. kr. Det betyder, at selskabet skal have tilført kapital på godt 70 mio. kr. for at kunne stille med de 125 mio. kr., som skal dække halvdelen af regningen for oprensningsarbejdet.
”I forhold til selve finansieringen har vi ligeledes fået Erhvervsstyrelsens samtykke til, at vi fra fondens side kan tilføre selskabet de nødvendige midler i det omfang, at Auriga ikke selv har tilstrækkelig kapital,” siger Jørgen Lang.
Opgaven med at rydde op på de forurenede grunde ligger hos Region Midtjylland, men det har hidtil ikke været muligt at løfte den store opgave uden bistand udefra. En fuld oprensning af generations-forureningen på Høfde 42 vurderes at koste i alt 250 mio. kroner.
”Vi kan nu se et klart lys for enden af en meget lang og mørk tunnel. Det vil jeg gerne takke både Aarhus Universitets Forskningsfond og partierne bag finansloven for,” siger regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S) i en pressemeddelelse.
Også miljøminister Lea Wermelin er tilfreds med, at der med den kommende finanslov er opnået flertal for, at staten kan yde sin del af bidraget til at fjerne forureningen.
”Generationsforureningerne som Høfde 42 er fortidens synder, som vi nu for alvor kan tage fat på at få ryddet op i. Med finanslovsaftalen kan vi oprense en række af Danmarkshistoriens største forureninger, og det er klart, at et så stort bidrag fra Aarhus Universitets Forskningsfond bringer os endnu længere. Det er jeg utrolig glad for, og det viser, at de også er med til at tage et samfundsansvar for oprydningen efter Cheminova,” siger miljøministeren i pressemeddelelsen.
Ud over at Region Midtjylland dokumenterer, at regionen får fuld finansiering til hele oprensningen af Høfde 42, stiller Auriga krav om, at der indsættes en styre- eller følgegruppe, som selskabet får mulighed for at udpege et eller flere medlemmer til. Denne gruppe får som opdrag at følge processen med oprensningen til dørs.
”Det er lige som hvis et selskab køber et stort it-system, så vil du betale i rater afhængig af, hvor langt leverandøren er kommet med projektet. Her vil vi sikre os, at det bliver en fuld og hel oprensning, og at pengene først er brugt den dag, der er helt renset op,” siger Jørgen Lang.
Selskabet Auriga Industries A/S planlægges herefter opløst, da der ikke længere er aktiviteter i selskabet. Eneste aktivitet i selskabet var indtil salget i 2015 kemivirksomheden Cheminova.