Forskningsordfører Katarina Ammitzbøll fra De Konservative vil have forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) på banen i sagen om Forum for Forskningsfinansiering.
Ifølge Katarina Ammitzbøll sker der for lidt i forummet, der har ligget stille i knap et år efter seneste møde, selvom Danske Universiteter har meldt ud, at de er klar med et bud på en model for finansiering af de indirekte omkostninger ved fondsfinansieret forskning.
Ifølge Uddannelses- og Forskningsministeren er covid-19 årsagen til den manglende aktivitet i Forum for Forskningsfinansiering.
Men den forklaring giver ikke meget mening, mener Katarina Ammitzbøll.
Forum for Forskningsfinansiering virker til at være en syltekrukke.
Katarina Ammitzbøll – Forskningsordfører, De Konservative
“Forum for Forskningsfinansiering virker til at være en syltekrukke. Jeg kan ikke forstå, at man ikke kan holde møder på grund af covid-19. Vi holder jo møder hele tiden, så det kan man godt. Det er kritisabelt, at man ikke holder møde, for fondsmidlerne til forskning skulle være en win-win, hvor der ikke er nogen, der føler sig som tabere, og hvor der opstår gnidninger med fondene. Vi er jo meget glade for, at der er store fonde, der vil bidrage til forskningen,” siger hun.
Katarina Ammitzbøll har allerede bedt Ane Halsboe-Jørgensen om at redegøre for aktiviteterne i Forum for Forskningsfinansiering, men hun er ikke tilfreds med svaret.
“I svaret står, at parterne i forummet er i gang med at undersøge forskellige modeller for finansiering af indirekte omkostninger. Men der står ikke noget om, hvor lang tid, det tager, hvad parterne konkret ser på, og hvad jeg kan forvente som folketingsmedlem,” siger hun.
Derfor vil hun nu tage fat i ministeren endnu engang for at få et bedre svar.
“Jeg har tænkt mig at stille spørgsmål igen og sige: ‘Det lyder udmærket, men kan vi få indsigt i modellerne, og hvornår kan vi forvente, at der sker noget? Hvorfor kan man ikke holde møde?’ Det virker som en syltekrukke,” siger Katarina Ammitzbøll.
Nysgerrig på skævvridning
Katarina Ammitzbølls interesse for sagen handler blandt andet om risikoen for, at fondsmidler ender med at skævvriden forskningen, siger hun.
“Jeg er meget optaget af, hvordan vi bruger vores forskningsmidler og Danmarks 1 pct.-målsætning [regeringens mål om at investere mindst 1 pct. af BNP i offentlig finansieret forskning, red.]. Men jeg synes, at der mangler noget gennemsigtighed,” siger hun og fortsætter:
Jeg hører jo fra sektoren, at mange forskere kommer til at tone sig i den retning, hvor midlerne ligger.
Katarina Ammitzbøll – Forskningsordfører, De Konservative
“Og så er jeg nysgerrig på at vide, om der sker en skævvridning, når fondenes bevillinger stiger. For jeg hører jo fra sektoren, at mange forskere kommer til at tone sig i den retning, hvor midlerne ligger. Der er flere forskere, der synes, at de er forfordelt, fordi de ikke forsker, hvor der er fondsmidler,” siger hun.
Katarina Ammitzbøll understreger, at fondenes bidrag er meget velkomne, men at der også må tages hensyn til, at de mange og stigende bevillinger fra danske fonde kan sætte universiteternes basismidler under et vist pres.
“Det er selvfølgelig meget vigtigt, at der er fondsmidler. Det er glimrende, at vi får både private og offentlige midler ind, så fondene kan styrke forskellige områder, og at ikke alle bevillinger er offentlige. Men vi er jo også interesseret i, at basismidlerne bruges bredt på tværs af universiteternes fagområder. På den måde er der penge til god undervisning, de kulturbærende sprogfag samt bred og langsigtet klimaforskning,” siger hun.
Basismidlerne skal ikke mindst være med til at sikre den langsigtede grundforskning, siger hun.
“Værdien af den langsigtede forskning inden for pandemi og vaccine ser vi også nu. Det var ikke noget, der var smart for tyve år siden eller før, da forskerne gik i gang. Det drager vi nytte af nu. Det giver viden, vi kan leve af – og nu også overleve på grund af,” siger Katarina Ammitzbøll.
Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har fået forelagt kritikken. Ministeriets pressetjeneste oplyser, at ministeren ikke har yderligere at tilføje.