I en periode på foreløbig tre år skal et nystartet fondskontor i Region Sjælland forsøge at hjælpe både internt i regionen og eksterne samarbejdspartnere med fundraising og projektudvikling.
Region Sjælland søger netop nu efter sin fjerde medarbejder til kontoret, der åbnede i marts. Ifølge den ansvarlige for fondskontorets virke, sekretariatschef Thomas Aarup Larsen fra Region Sjællands afdeling for regional udvikling, er fondskontoret og den mere professionaliserede tilgang til fondssøgning en politisk prioritet fra Regionsrådet.
Endnu er der ikke sat måltal på, hvor mange fondsmidler kontoret årligt skal hjælpe med at hjemtage. Men ambitionen er, fortæller Thomas Aarup Larsen, at fondskontoret skal være selvfinansierende på baggrund af hjemtaget af midler til forsknings- og udviklingsprojekter efter den tre-årige forsøgsperiode.
”Baggrunden for at starte fondskontoret er, at der i Region Sjælland generelt har været et lavt hjemtag af forsknings- og udviklingsmidler blandt andet fra EU Horizon, Innovationsfonden og Interreg-programmerne. Når vi kigger på statistikken over, hvad vi som region burde hjemtage fra offentlige puljer, har vi ikke hidtil været særligt gode i Region Sjælland – og det gælder både Region Sjælland som organisation og de partnere, vi arbejder sammen med, for eksempel kommuner og uddannelsesinstitutioner. Andre har været langt bedre end os til at gøre brug af den projektfinansiering, der er til rådighed,” siger Thomas Aarup Larsen til Fundats.
Hvis vi skal håndtere nogle af de store samfundsudfordringer, har vi brug for at indgå nye partnerskaber og samarbejder, for her har vi ikke midlerne selv til at gå hele vejen.
Thomas Aarup Larsen – sekretariatschef, Region Sjælland
Opgaven for fondskontoret er ifølge sekretariatschefen defineret til tre hovedområder:
Dels at rådgive sygehuse, forskningsstøtteenheder og administrative enheder om støttemuligheder og hjemtag af midler.
Dels at identificere relevante private fonde, offentlige puljer og EU-programmer og indgå samarbejder med eksterne parter om fælles projekter og hjemtag af midler, for eksempel kommuner, andre regioner og uddannelsesinstitutioner.
Og dels at bistå med at skrive konkurrencedygtige ansøgninger og administrere projekter.
Udsatte unge og rent vand
Ifølge Thomas Aarup Larsen handler etableringen af fondskontoret i høj grad om, at Region Sjælland har brug for ekstern finansiering for at være økonomisk kapabel til at skabe forandringer i samfundet og gå ind i det, han betegner som store samfundsudfordringer. Skal det ske, er det nødvendigt at professionalisere alt fra projektudviklingen til selve udarbejdelsen af ansøgninger.
”Region Sjælland har en lang række kerneopgaver inden for sundhed og den regionale udvikling, som vi løfter i dag. Men hvis vi skal håndtere nogle af de store samfundsudfordringer, har vi brug for at indgå nye partnerskaber og samarbejder, for her har vi ikke midlerne selv til at gå hele vejen. Det kan konkret blandt andet handle om udsatte unge, der hverken er i uddannelse eller job. Et andet eksempel er udfordringerne med at sikre nye løsninger inden for rent vand sammen med andre aktører, hvor der både er nogle offentlige puljer, som vi kan søge – og som vi endnu ikke har været gode til at få søgt – men hvor der også er mulighed for at kigge på, om private fonde kan se en idé i at deltage i partnerskaber for rent vand,” siger Thomas Aarup Larsen.
Ekspert: Regioner i konkurrence om fondsmidler
Han mener, at Region Sjælland med etableringen af fondskontoret er ”en form for frontrunner” sammenlignet med de øvrige regioner. Til gengæld har Region Sjælland meget at lære af andre regioner, når det gælder evnen til at indgå partnerskaber.
”Vi kan se, at nogle af de andre regioner har været dygtigere end os til at lave store europæiske og nationale projekter. Det har vi ikke været særligt dygtige til i vores region, og det er noget af det, vi forsøger at mande op på nu. Vi har for eksempel kunnet se, hvordan de i Region Midtjylland er lykkedes med at lave et relativt stort klimapartnerskab via midler, de har fået fra EU. Kan vi også lykkes med at samle partnere om et lignende projekt, vil det være fantastisk,” siger Thomas Aarup Larsen.
Alt i alt giver en øget professionalisering, som fondskontoret i Region Sjælland er et udtryk for, god mening både i forhold til ressourcedelen og i forhold til at opbygge en kreativ, innovativ kompetence.
Ulf Hjelmar – projektchef, ph.d., Vive
Projektchef, ph.d. Ulf Hjelmar fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, forsker blandt andet i offentligt-privat samarbejde. Han peger på søgningen af EU-midler som et af de hovedområder, hvor en øget regional professionalisering af søgeprocessen giver særdeles god mening.
”Især, når man taler om at tiltrække EU-midler og lignende midler, er det nødvendigt med en professionel tilgang. Det er ikke noget, man bare gør. Hvis man skal ind i et mere systematiseret forløb, hvor man på længere sigt specialiserer sig inden for ét eller flere områder og får nogle erfaringer, kræver det en professionalisering,” siger Ulf Hjelmar.
Vive-forskeren mener, at professionaliseringen, uanset om man taler kommuner eller regioner, kan opdeles i to spor:
”Det handler dels om selve ansøgningskompetencen. Man skal have ressourcerne og midlerne, så ansøgningerne ikke bare risikerer at blive nedprioriteret i forhold til de løbende driftsopgaver i kommuner og regioner. Og dels handler det om den udviklingsorienterede, kreative del af processen, hvor det gælder om at prøve at tænke ud af boksen for at komme i betragtning til eftertragtede midler. Så alt i alt giver en øget professionalisering, som fondskontoret i Region Sjælland er et udtryk for, god mening både i forhold til ressourcedelen og i forhold til at opbygge en kreativ, innovativ kompetence,” understreger Ulf Hjelmar.
Ulf Hjelmar vurderer, at Region Sjællands initiativ med fondskontoret også kan vise sig at være lukrativt i forhold til samarbejder med private fonde.
Det kræver en oprustning, hvis man vil samarbejde med eksempelvis Novo Nordisk Fonden – men hvis først et sådant samarbejde bliver etableret, giver det lige pludselig helt andre og større muligheder i forhold til de store samfundsudfordringer.
Ulf Hjelmar – projektchef, ph.d., Vive
”Kommunerne har lige siden kommunalreformen været langt fremme i forhold til at tiltrække eksterne midler, hvor Ishøj er et godt eksempel på en kommune, som har professionaliseret søgeprocessen. Mange af de ansøgninger, der er blevet sendt fra Ishøj, er kommet igennem – blandt andet på grund af kommunens socioøkonomiske sammensætning. Tilsvarende på det regionale område er Region Sjælland en af de regioner, som vil have nogle muligheder for at tiltrække midler fra blandt andet EU. Og en øget professionalisering i søgearbejdet vil måske også kunne føre til samarbejder med private firmaer og fonde. Det kræver en oprustning, hvis man vil samarbejde med eksempelvis Novo Nordisk Fonden – men hvis først et sådant samarbejde bliver etableret, giver det lige pludselig helt andre og større muligheder i forhold til de store samfundsudfordringer,” siger Ulf Hjelmar.
– Skal Danmarks fem regioner til at konkurrere med hinanden om, hvem der er bedst til at søge nationale og internationale midler?
”Det kommer de jo nok til, men det kender man allerede fra det kommunale felt, så det er som sådan ikke noget nyt fænomen i den offentlige sektor. Der er blandt andet masser af eksempler på kommuner, der går sammen og søger midler, og det kan man også forestille sig sker på det regionale område,” siger Ulf Hjelmar.