I 2017 bevilgede Bikubenfonden næsten 116 mio. kr. Med en stigning på 27 mio. kr. i forhold til året før var det fondens største uddelingsår i nyere tid – og det kommer især det sociale og kulturelle område til gode.
Men for Bikubenfonden handler det om andet end penge. Fonden har de seneste år bevæget sig fra at have fokus på donationer til at koncentrere sig om at tage initiativ til udviklingen af nyskabende indsatser:
“Vi ser vores position som en unik mulighed for at bidrage med ny viden og til at indbyde til at samarbejde på tværs af civilsamfund, private og offentlige aktører med fælles mål for øje,” skriver bestyrelsesformand Niels Smedegaard og direktør Søren Kaare-Andersen i ledelsesberetningen.
Den katalytiske tilgang kræver grundig forberedelse og dialog med mange forskellige aktører, kan man man læse i ledelsesberetningen, og derfor har Bikubenfonden i 2017 været i gang med to større analysearbejder på fondens to primære fokusområder. På kulturområdet har fonden undersøgt, hvordan billedkunsten i Danmarks kan styrkes – og på det sociale område hvilke overgange, der er særligt kritiske i unge udsattes liv.
I de seneste år har fonden fokuseret på udsatte unge med komplekse sociale problemer – blandt andet gennem arbejdet med Hjem til Alle-alliancen. Alliancen, der blev lanceret i 2016, har til formål at stoppe hjemløshed blandt unge ved at udvikle nye løsninger på tværs af sektorer. Den er drevet af en styregruppe på 12 partnere, som i august 2017 tog initiativ til at danne en forening, som med et sekretariat på tre medarbejdere fremover skal lede alliancens arbejde. Bikubenfonden støtter sekretariatet med 3 mio. kr. årligt frem til 2021.
“Vi skal være dem, der tør at prøve nye tiltag af, når den gamle måde ikke virker. Vi skal være dem, der afsøger mulighederne for at indgå i nye samarbejder. Og så skal vi være dem, der giver indsatserne den tid, de skal bruge for at lykkes. Sociale problemstillinger er komplekse, løsninger skal ofte findes på tværs af forskellige samfundsaktører, og de bliver ikke løst fra den ene dag til den anden. Vi skal benytte os af den mulighed, vi har som fond i forhold til at arbejde langsigtet,” siger Bikubenfondens chef for socialområdet, Sine Egede, i et interview i årsrapporten, og fortsætter:
“Traditionelt tænker man på fonde som det økonomiske indslag i en indsats. Det kan vi også være, men vi ser vores bidrag som langt mere end penge. Vi har viden og erfaring at bringe i spil fra vores mange indsatser på det sociale område. Desuden bruger vi den mulighed en fond har for at åbne døre og bringe mennesker sammen, om at arbejde mod fælles mål og finde nye løsninger,”
I årsrapporten skriver Bikubenfonden desuden, at den i det kommende år vil have større fokus på FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Og at fonden i foråret 2018 lancerer en ny visuel identitet og et nyt website, så den eksterne kommunikation bedre signalerer Bikubenfondens fokusområder og ønsket om at skabe nyt gennem samarbejde med andre aktører.