Det bliver efterår og næsten vinter inden Danmarks Statistik kan præsentere 2. årgang af den officielle danske fondsstatistik.
”Det handler om at få de bedst mulige data, så derfor har vi aftalt med dem, der har bestilt statistikken og fondene, der indberetter, at vi forlænger indberetningsfristen,” siger specialkonsulent i Danmarks Statistik, Jesper Moltrup-Nielsen, der er ansvarlig for fondsstatistikken.
Den første opgørelse over fondenes uddelinger fordelt på formålsområder blev offentliggjort den 28. juni sidste år. Men som en konsekvens af den forlængede indberetningsfrist har Danmarks Statistik i år udsat offentliggørelsen af 2017-tallene til den 28. november 2018.
Udsættelsen er besluttet på baggrund af drøftelser mellem repræsentanter for fondene og de tre statslige myndigheder, som har efterspurgt bedre dokumentation for fondenes almennyttige og velgørende samfundsbidrag.
”Efter vi publicerede de første tal sidste år, havde vi en evaluering i løbet af efteråret, hvor vi både talte med de ministerier, der har været med til at medfinansiere statistikken og med fondenes direktørnetværk,” siger Jesper Moltrup-Nielsen.
Initiativet til en officiel indsamling af oplysninger om fondenes uddelinger blev oprindeligt igangsat efter ønske fra blandt andre Kulturministeriet, Styrelsen for Forskning og Innovation samt Socialministeriet.
Fondsdirektørnetværket nedsatte en arbejdsgruppe bestående af medarbejdere fra otte fonde, som sammen med embedsmænd fra de tre ministerier og Danmarks Statistik har udarbejdet detaljerne med spørgeskemaet.
Forskudt regnskabsår
De ca. 300 fonde og en håndfuld filantropiske foreninger, som står for størstedelen af donationerne fra fondssektoren, er nu hvert år forpligtede til at udfylde og indberette oplysningsskemaet fra Danmarks Statistik.
Sidste år havde fondene 2,5 måned fra årsskiftet og frem til den 13. marts til at udfylde spørgeskemaerne om årets udbetalte og bevilgede uddelinger fordelt på indsatsområder og modtagergrupper mm. Men da det ikke er alle fonde, der opgør regnskabsåret ved udgangen af kalenderåret, har indberetningsfristen givet problemer med periodiseringen af uddelingerne, forklarer Jesper Moltrup-Nielsen.
”Nogle af fondene har forskudt regnskabsår og havde derfor svært ved at være klar med tallene indenfor den frist, vi oprindeligt arbejdede med. Nu sender vi vores spørgeskema tidligt ud til fondene, og så har de hele sommeren til at udfylde det. Derved tager vi både hensyn til dem, der gerne vil indberette tidligt og dem, der har forskudt regnskabsår. Det betyder så, at vi kan være klar med tallene i løbet af efteråret,” siger Jesper Moltrup-Nielsen.
I 2016 bevilgede landets fonde og filantropiske foreninger 16,7 mia. kroner fordelt på knap 74.000 bevillinger indenfor en række forskellige områder.
Mere end halvdelen (58 pct.) af bevillingerne gik til offentlige institutioner, mens non-profit-organisationer modtog 3,2 mia. kr. svarende til næsten hvert femte donationskrone fra fondssektoren.