Rundturen blandt nogle af den seneste uges mange uddelinger fra den danske fondssektor starter på Fyn, hvor Middelfart Museum netop har modtaget fem millioner kroner fra Augustinus Fonden.
Pengene skal bruges til et nyt museum kaldet Mind, hvor ambitionen er at give publikum en forståelse af psykiatrihistorien og livet med psykiske udfordringer. Mind har, skriver Augustinus Fonden i en nyhed på fondens hjemmeside, som mission at åbne den menneskelige psyke for flest mulige, gøre kompleksiteten i psykiske sygdomme forståelig og ikke mindst give publikum et sprog til at tale om menneskets psyke.
Middelfart Museum har som eneste statsanerkendte museum i Danmark et særligt fokus på psykiatrihistorie, og formidler et nationalt og aktuelt emne, der ikke har en markant plads på andre museer.
Mind vil blive placeret i autentiske rammer på det tidligere sindssygehospital.
Ud over de fem millioner kroner til det nye museum har Augustinus Fonden på sit februar-bestyrelsesmøde besluttet at støtte 40 andre projekter med knap 25 millioner kroner.
Blandt modtagerne er Vejle Museerne, som får én million kroner til en vikingeudstilling med nye, ukendte fund fra vikingernes kontakter i øst, Østsjællands Museum, der modtager én million kroner til en ny permanent udstilling på Geomuseum Faxe, og Skagens Kunstmuseer, som får 1,5 millioner kroner til en udstilling om ’Krøyer og Paris’ i 2022.
Nyt projekt skal give inspiration på Vestkysten
’Wayfinding’ er en ny måde at styrke besøgendes oplevelse af den jyske vestkyst – og det er samtidig overskriften for et nyt projekt i Thorsminde i Holstebro Kommune, som den filantropiske forening Realdania støtter med 1,45 millioner kroner.
Den jyske vestkyst skal som led i en udviklingsplan for vestkysten frem mod 2025 blive en af Nordeuropas mest eftertragtede kystdestinationer – til gavn for både beboere og besøgende. Ét af tiltagene i det samlede løft er at skabe bedre sammenhæng fra syd til nord og øge gæsternes motivation til at opleve nye steder og attraktioner på tværs af kysten, skriver Realdania i en pressemeddelelse.
Samtidig er det et redskab til at lede besøgende udenom de steder, vi ønsker at beskytte
Henrik Lund – Projektchef, Realdania
En af de knapper, man kan skrue på for at skabe sammenhæng mellem attraktioner og aktører, er Wayfinding, som handler om at vise vej fra A til B, men også handler om at binde kysten sammen, skabe genkendelighed og inspirere besøgende til nye oplevelser i den samlede vestkystgeografi. Wayfinding er en måde at nudge gæsterne de rigtige steder hen, for eksempel væk fra sårbare naturområder og i stedet hen til de steder og oplevelser, der ønsker flere gæster og mere omsætning.
”Thorsminde har igennem tiden udviklet sig til at være en spændende kystby for gæster, der gerne vil opleve natur, kultur og historie, og samtidig har den bevaret sin autenticitet. Thorsminde rummer derfor et stort potentiale for at udvikle sig som kystferiedestination i en bæredygtig retning. Den udvikling er Wayfinding-konceptet med til at understøtte,” siger Jacob R. Kirkegaard Larsen, der er destinationsudviklingschef i Dansk Kyst- og Naturturisme.
Projektchef i Realdania Henrik Lund betegner Wayfinding som et redskab til at forbinde oplevelserne langs Vestkysten, både til det særlige fiskermiljø i en havneby og til stierne i den storslåede natur.
”Samtidig er det et redskab til at lede besøgende udenom de steder, vi ønsker at beskytte. Thorsminde går forrest, og vi håber, at projektet både bliver til glæde for beboere og besøgende ved at give et overblik over de mange muligheder for aktiviteter og ophold i byen,” siger Henrik Lund.
I løbet af forårsmånederne kommer ny skiltning, nye stimarkører og nyt byrumsinventar til at indfinde sig på udvalgte steder i Thorsminde.
Pris til professor for forskning i blodkræftsygdomme
Fra turisme langs vestkysten til en prisuddeling fra Novo Nordisk Fonden og Dansk Selskab for Intern Medicin. I en pressemeddelelse oplyser fonden, at Hagedorn Prisen 2021 på 1,5 millioner kroner netop er blevet uddelt til professor Hans Hasselbalch.
Professoren får prisen for sin forskning i kroniske blodkræftsygdomme, som blandt andet kan udvikle sig til livstruende blodpropper.
70-årige Hans Hasselbalch modtager ikke Hagedorn Prisen for ét bestemt projekt eller ét bestemt forskningsresultat, men derimod for i hele sin omfangsrige karriere at have fokuseret så intensivt og ambitiøst på blodkræftsygdomme.
”Jeg modtager Hagedorn Prisen med stor glæde og taknemmelighed på hele holdets vegne. Det er fantastisk, at vi har genereret forskning, som bliver anerkendt med denne fornemme pris,” siger Hans Hasselbalch.
Lokale fonde støtter Folkemødet i Allinge
Stor glæde og taknemmelighed er der også hos Foreningen Folkemødet, som har modtaget tilsammen 2,7 millioner kroner fra Sparekassen Bornholms Fond, Brødrene E. S. & A. Larsens Legat og Bornholms Brand.
Overskriften på samarbejdet mellem de tre fonde og Foreningen Folkemødet er ’Mere Folkemøde. Mere Bornholm. Hele året.’ Millionstøtten går til at sikre Folkemødet 2021, styrke demokratideltagelsen blandt unge og skrue op for den bornholmske identitet på Folkemødet.
Men vi støtter med vores bevilling også op om den udviklingsindsats, som Folkemødet nu påbegynder
Peter Stange Jensen – Bestyrelsesformand, Sparekassen Bornholms Fond
I en pressemeddelelse understreger direktør i Foreningen Folkemødet Camilla Laudrup, at hun er utrolig taknemmelig for fondsopbakningen til Folkemødet.
“Folkemødet er hele Danmarks Folkemøde, men har rod i den bornholmske granit, og det skal vi have for øje. Vi skal som værter vise, hvad Bornholm har at byde på, også i et anderledes år, hvor vi ikke kan samles, som vi plejer. Derfor går en del af dette samarbejde på at sikre, at vi kan gennemføre et anderledes Folkemøde, hvor flere vil deltage digitalt. Både fysiske og digitale gæster skal ikke være i tvivl om Folkemødets bornholmske identitet,” siger Camilla Laudrup.
I Sparekassen Bornholms Fond glæder formand Peter Stange Jensen sig over samarbejdet og den udviklingsindsats, fonden med denne støtte sætter i gang:
“Først og fremmest er det vigtigt for os at sikre, at Folkemødet overlever coronaen. Folkemødets betydning for både demokratiet og for Bornholm kan ikke undervurderes. Men vi støtter med vores bevilling også op om den udviklingsindsats, som Folkemødet nu påbegynder. Den handler om at udvikle Folkemødet, så vores lokalt forankrede begivenhed fortsat vil være Danmarks største og stærkeste demokratifestival og tiltrække både borgere og beslutningstagere fra hele landet,” siger Peter Stange Jensen.
Folkemødet 2021 gennemføres i år i skalerbare og corona-tilpassede rammer den 17.-19. juni.