Rundturen blandt ugens udvalgte uddelinger i den danske fondssektor starter denne gang hos 15. Juni Fonden, som i den sidste uddelingsrunde i 2020 har sluppet 33 projekter blandt 162 ansøgninger gennem nåleøjet.
De 33 projekter, der primært omhandler fondens hovedområder natur og jagt, modtager tilsammen 59,2 millioner kroner.
Blandt modtagerne er også CPH Opera Festival, som gennem en årrække har fået økonomisk støtte fra 15. Juni Fonden, og nu har fået lovning på én million kroner årligt i de kommende tre år. Fonden begrunder den opadvendte tommelfinger med, at der er sket en kvalitetsudvikling siden festivalens start, og at mange af de formater, der udvikles i regi af CPH Opera Festival, danner grundlag for og giver inspiration til andre aktører på operafeltet.
15. Juni Fonden begunstiger blandt andre også ’Skoven i Skolen’-samarbejdet, der koordineres af Nationalpark Skjoldungernes Land i samarbejde med en række natur- og friluftsorganisationer, med 1,5 millioner kroner. Og et projekt, hvor Københavns Universitet og Aarhus Universitet samarbejder om at belyse forskellige græsningsregimers effekt på naturområders økosystemer og biodiversitet, får 1.455.000 kroner for en treårig periode.
Penge til robot-fotografering af skibsskrog
Fra natur og jagt fortsætter rundturen til det maritime område, hvor Den Danske Maritime Fond netop har bevilget 5,8 millioner kroner til seks projekter. Dermed kommer fonden i alt op på bevillinger i 2020 på 43 millioner kroner til 39 projekter inden for maritime erhvervsprojekter, maritim forskning, fremme af Det Blå Danmark og uddannelseslegater.
Blandt de erhvervsprojekter, der har fået støtte i december, er Blue Atlas Robotics, som er bevilget lån til at udvikle et robotstyret undervandsfartøj. Herfra kan man affotografere et helt skibsskrog i en konstant afstand uden menneskelig involvering.
Blandt de almennyttige projekter, som Den Danske Maritime Fond har valgt at støtte, er DHI, som får en økonomisk håndsrækning til at udvikle et dansk maritimt testcenter, hvor virksomheder kan få adgang til rådgivning og tests af maritimt udstyr og nye teknologier.
Også Museet for Søfart i Helsingør har fået støtte til at udvikle en ny permanent udstilling, ’Danmark som søfartsnation’, der skal bidrage til, at museet kan fastholde sin position som ét af de søfartsmuseer i verden, der bedst formår at formidle og brande søfarten over for forskellige målgrupper.
Bevillinger til 36 grundforskningsprojekter
Også Novo Nordisk Fonden har haft gang i uddelingerne i den forgangne uge med i alt 80 millioner kroner til 36 grundforskningsprojekter inden for biovidenskab og basal biomedicin.
Målet med projekterne er at forstå, hvordan livet fungerer, skriver Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse, og en sådan nysgerrighedsdrevet videnskab kan være med til at ændre, hvordan sygdom forudsiges, diagnosticeres, behandles og forebygges.
”Vi har været meget imponerede over kvaliteten af de modtagne ansøgninger, som omfatter projekter, der afprøver nye ideer og hypoteser og udforsker nye opdagelser, og forskere, der tager chancer og afprøver andre veje. Disse bevillinger på op til tre millioner kroner til grundforskningsprojekter af ét til tre års varighed er ikke kun et godt fundament for forskerne; de er også en uundværlig investering i forskning, da de danner grundlaget for innovativ udvikling og fremtidens sundhedsvidenskab,” siger Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden for Biomedicine & Health Sciences.
Blandt de 36 projekter, som får en bevilling fra fonden, er en gruppe af forskere fra Aarhus Universitet, der vil undersøge, hvordan inaktive celler reaktiveres til at blive delende celler. I væv kan nogle celler forlade den inaktive tilstand og begynde at dele sig igen. Dette er en helt normal mekanisme, men nogle gange kan det gå galt og fremme udviklingen af sygdomme som for eksempel kræft.
Ny digital platform til demensramte
I den forgangne uge er også en ny digital platform målrettet demensramte blevet lanceret. Platformen hedder Aktivi, er støttet af Innovationsfonden og udviklet i et offentligt-privat partnerskab bestående af blandt andre Roskilde, Vejle, Randers og Rudersdal kommuner, fonden Diakonissestiftelsen, Alzheimerforeningen og Kommunernes Landsforening.
Formålet er at give mennesker med demens og deres pårørende mulighed for at være sammen i digitale fællesskaber midt i en corona-tid, skriver Diakonissestiftelsen i en nyhed på sin hjemmeside.
Platformen er åben for alle og tilbyder blandt andet en række onlineaktiviteter, som mennesker med demens og deres pårørende kan deltage i hjemmefra.
Det er afgørende nytænkning, at platformen bygger på at mødes om livskvalitet, aktiviteter og fællesskab frem for sygdom
Hanne Munkholm – forstander for ældre og livskvalitet, Diakonissestiftelsen
”Platformen spiller ind i det levede hverdagsliv og giver forslag til ting, man kan gøre derhjemme. Og så giver den en indgang til fællesskaber, som ellers kan være svære at deltage i for tiden. Det er afgørende nytænkning, at platformen bygger på at mødes om livskvalitet, aktiviteter og fællesskab frem for sygdom,” fastslår forstander for ældre og livskvalitet på Diakonissestiftelsen Hanne Munkholm.
Julehjælp til børnefamilier i Aalborg
Med julen, der insisterende banker på døren, slutter uddelingsrundturen meget passende med den forestående højtid. Det Obelske Familiefond har valgt at støtte tre hjælpeorganisationer i Aalborg, som dermed kan give en økonomisk håndsrækning til børnefamilier, for hvem julen kan være vanskelig at finde penge til på budgettet.
Fondsstøtten, der skal komme udsatte børn og deres familier i Aalborg til gode, er i år givet til Kirkens Korshær, Frelsens Hær og Børnenes Kontor i Aalborg.
Julehjælpen er forskellig fra organisation til organisation, men består ofte af gavekort til indkøb af julegaver eller julemad, mad i varmestuer eller en aktivitet i julemåneden.
Kirkens Korshær i Aalborg har brugt sine støttekroner på at invitere 120 børn og voksne fra udsatte familier med i byens zoologiske have for at se på dyr og juleudsmykning.