Da Lego Fonden for nylig løftede sløret for sin seneste donation, var der tale om en velgørende pakke fra øverste hylde: Beløbet var på 650 mio. kr., målgruppen var nogle af verdens mest udsatte børn, og ambitionen var klar: At få flere penge hen, hvor de kan gøre den størst mulige positive forskel.
Og den ambition var også baggrunden for den direkte opfordring fra Thomas Kirk Kristiansen, bestyrelsesformand for Lego Fonden og fjerde generations ejer af familiekoncernen Lego Group, der ledsagede den store donation:
“Vi håber at inspirere andre donorer, humanitære aktører, verdensledere og regeringer til at handle omgående og prioritere støtte til legebaseret udvikling hos små børn i humanitære kriser – en meget overset, men vital komponent i udviklingen af humanitær bistand,” sagde Thomas Kirk Kristiansen i en pressemeddelelse i forbindelse med bevillingen.
Red Barnet: Området er underprioriteret
Hos organisationen Red Barnet er man enig i, at flere fonde bør prioritere området, som den nu forhenværende generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm kalder både ‘underprioriteret’ og ‘underfinansieret’:
“Der er tale om en både modig og vigtig donation af en meget bemærkelsesværdig størrelse. Det er en donation, som er blevet bemærket, som der allerede nu bliver talt om, og som der også vil blive talt om i fremtiden. Ikke mindst fordi den er målrettet et område – børns læring gennem leg – der er både underprioriteret og underfinansieret. Derfor kan jeg også sagtens se for mig, at det meget tydelige signal, som familien og fonden sender, får andre til at følge trop eller i hvert fald tænke over, om det her er et område, som er værd at engagere sig i,” siger Jonas Keiding Lindholm.
I lighed med Lego Fonden vurderer han, at netop børns leg gennem læring er et hensigtsmæssigt område at støtte, fordi donationer på området har potentiale til at skabe en meget stor effekt:
“Der er meget få aktører og donorer, der faktisk prioriterer det her. Og det er jo på trods af, at de tidlige år er så afgørende en periode i børns liv. 90 pct. af hjernen udvikles inden for de første fem år, og vi ved fra forskning, at børn får en mindre hjerne, hvis de ikke stimuleres gennem leg og vokser op i et trygt, beskyttende og omsorgsfuldt miljø. Og den mindre hjerne kommer til at følge dem resten af livet i form af et dårligere afsæt for skolegang og ringere performance i skolen. Så på alle mulige måder giver det rigtig god mening at investere i det menneskelige potentiale, som alle børn har, men som børn i krise- og katastrofeområder er særligt udsatte for at tabe på grund af alle de stressfaktorer, der er, når kuglerne flyver over hovedet, forældrene måske er blevet dræbt, og man skal flygte over hals og hoved,” siger Jonas Keiding Lindholm.
– Hvorfor er det en god idé også for andre fonde at prioritere det her område?
“Du kan simpelthen få en rigtig stor impact og skabe langt bedre forudsætninger for, at barnet kan klare sig igennem de udfordringer, som alle børn i krigs- og katastrofeområder, jo tidligere du får investeret i dem. Og jeg bruger jo ikke det argument for at sige, at man ikke også skal hjælpe med formel skolegang og andet, men man får bare mere ud af de indsatser, hvis man samtidig griber børnene tidligt,” forklarer Jonas Keiding Lindholm.
Jo tidligere indsats, desto større effekt
Som et dansk eksempel på en fond, der prioriterer den tidligere indsats, nævner Jonas Keiding Lindholm Egmont Fonden:
“Egmont Fonden har haft fokus på småbørnsindsatser og næsten også det ufødte barn. Fonden har tænkt over, hvordan man kan styrket forældrenes kompetencer til at tage vare på det lille barn. Det er på mange måder den samme tænkning, som Lego Fonden her overfører til nogle af de allermest udsatte børn i verden – i en skala som ingen andre har gjort før. Det er både modigt, men også enormt vigtigt, fordi der bare er et menneskeligt potentiale, som går tabt, når målrettet investering i tidlige indsatser ikke finder sted,” siger Jonas Keiding Lindholm.
Han håber derfor på, at Lego Fondens donation kan inspirere andre:
“Jeg håber selvfølgelig på, at der i sporet af Lego Fondens udmelding er andre fonde og finansielle partnere, som bliver inspireret af det her, og som vil være med til at udbrede denne type indsatser,” slutter Jonas Keiding Lindholm.
Legelaboratorier i centrum for bevillingen
Lego Fondens donation på $100 mio. eller omtrent 655 mio. kroner skal omsættes til et hjælpeprogram til fordel for de mest sårbare flygtningebørn i bl.a. Syrien-regionen og Bangladesh. I samarbejde med en række partnere vil modtagerorganisationen Sesame Workshop derfor blandt andet støtte ‘legelaboratorier’, der skal forbedre udviklings- og læringsmuligheder hos børn fra 0-6 år.
Pengene til Sesame Workshop udbetales over en periode på fem år, efterhånden som opfyldelsen af projektets delmål dokumenteres. Sesame Workshop gennemfører programmet i et partnerskab med udviklingsorganisationerne BRAC og International Rescue Committee.
Forskningscenteret Global TIES for Children fra New York University er blevet valgt som uafhængig evaluator af programmet. Centeret skal udføre følgeforskning, som skal skabe viden om betydningen af leg blandt små børn i humanitære kriser.
Interviewet med Jonas Keiding Lindholm er foretaget, før han sent fredag den 14. december fratrådte stillingen som generalsekretær for Red Barnet.