Demokratisk deltagelse er in i øjeblikket: ‘Dialogkaffe’ er officielt blevet optaget i ordbogen, Danmarks Radio promoverer debatkonceptet ‘Uenige sammen’, og Politiken vil fremme EU-borgernes dialog under overskriften ‘Europe talks’ sammen med en række europæiske aviser.
Interessen for at styrke vores demokrati ligger i tiden, mener administrerende direktør i Nordea-fonden Henrik Lehmann Andersen. Og netop derfor giver fonden også gerne bevægelsen et blidt puf fremad med temaet ‘Lyst til at deltage’ i fondens opdaterede strategi for uddelinger.
“Siden 2015 har vi haft fokus på at give flere unge lyst til at engagere sig i samfundet, og vi har støttet en række projekter, der handlede om at engagere sig, have holdninger og diskutere. Allerede dengang kunne vi se, at der er noget her, der er spændende, og som mange brænder for. Og frem til i dag er interessen for demokratisk engagement kun vokset,” siger Henrik Lehmann Andersen.
Ét eksempel på sådan et projekt er Røst. Med fondens støtte på 8,5 mio. kr. i 2015 slog museet Køs i Køge og Vallekilde Højskole sig sammen med Ungdomsbureauet. Målet var at give unge en oplevelse af at kunne påvirke samfundet med deres stemme i den offentlige debat. Projektet byder blandt andet på talerfestival, højskoleforløb, og en hjemmeside med manuskriptteknikker og et talearkiv.
“Røst evner at bringe unge sammen i fysisk samtale, så deltagelsen er nuanceret og skaber forståelse. Det er et vigtigt projekt, for der ligger en fremmedgørelse i ikke at have folk siddende over for sig, når man skal diskutere demokrati og politik. Og det er udfordrende. Med ‘Lyst til at deltage’ prøver vi at fange nogle af de tendenser, som vi i fonden har bemærket i de sidste par år: Hvad er der grøde i, og hvad der rører sig mest ude i det omkringliggende samfund?” siger Henrik Lehmann Andersen.
Europæiske udfordringer
Også på universiteterne kan interessen for folkestyret mærkes. I 2016 blev Danmarks ungdom kåret til ‘verdensmestre i demokrati’ i den såkaldte International Civic and Citizenship Education Study (ICCS), hvor mere end 94.000 elever fra 24 lande testes i demokratiske færdigheder. Konklusionen på undersøgelsen var, at danske 8.-klasses-elever var dem, der vidste mest om politik, demokrati og samfundsforhold.
– En del af jeres nye strategi er at støtte unges demokratiske deltagelse. Men demokratiet i Danmark er da allerede stærkt, er det ikke?
“Jo, og det skal det gerne blive ved med at være. Og det sker kun, hvis vi i den brede befolkning har en klar forståelse af, at demokratiet kun bliver ved med at være stærkt, så længe vi deltager og engagerer os. Når vi begynder at tage ting for givet, så kan de risikere at falde fra hinanden,” siger Henrik Lehmann Andersen.
Som en borger i et land som Danmark, er det gode liv og demokratisk engagement to sider af den samme sag: At du har muligheden for at engagere dig og skabe et samfund, uanset om det handler om at være træner i fodboldklubben, om det handler om at engagere sig i politik, eller det handler om bridgeklubben i Køge eller vinterbadning.
Henrik Lehmann Andersen – adm. direktør, Nordea-fonden
Og Nordea-fondens fokus på demokratisk deltagelse stammer heller ikke kun fra den hjemlige politiske arena.
Kontroversielle udviklinger i flere andre europæiske lande har nemlig påkaldt sig opmærksomhed blandt især udenlandske fonde, der i højere grad end danske fonde aktivt støtter demokratiske impulser i f.eks. Ungarn og Polen i regi af den paneuropæiske fondsforening, EFC:
“Vores fokus på demokrati stammer også fra de samtaler og netværksmøder, som vi har med vores europæiske netværk af fonde. I nogle EU-lande er der jo konkrete udfordringer med demokratiet. Det registrerer fondene og vil gerne være med til at bringe oplysning ind i de debatter. For når vi sidder i Danmark, Norge og Sverige, hvor det jo kører, som det skal, og hvor der er et stort engagement, så skal vi netop forstå at værdsætte demokratiet, arbejde med det og forny det hele tiden,” forklarer Henrik Lehmann Andersen.
Men selvom han og Nordea-fonden er opmærksomme på de europæiske udfordringer på civilsamfundsområdet, så handler fondens støtte ikke om at føre en aktivistisk udenrigspolitik:
“For os handler det slet ikke om at blande os i andre landes forhold. Det handler om at lytte til og lære af, hvad der rører sig og så sige: hvordan kan vi omsætte det til en dansk kontekst, som gør, at vi kan bidrage til, at vi får samtalen, som styrker folkestyret, stærkere på banen igen,” siger Henrik Lehmann Andersen.
Demokrati er grundlæggende for det gode liv
Grundtonen i alle Nordea-fondens uddelinger er det gode liv. Og for Henrik Lehmann Andersen er koblingen mellem fondens støtte til unges demokratiske engagement og det gode liv meget tæt.
“Som en borger i et land som Danmark, er det gode liv og demokratisk engagement to sider af den samme sag: At du har muligheden for at engagere dig og skabe et samfund, uanset om det handler om at være træner i fodboldklubben, om det handler om at engagere sig i politik, eller det handler om bridgeklubben i Køge eller vinterbadning. At du har en del af ansvaret for samfundet som borger, er et helt grundlæggende element i det gode liv, som er meget vigtigt,” siger han.
Efterspørgslen styrer udbuddet
Temaet ‘Lyst til at deltage’ er et delelement i Nordea-fondens opdaterede uddelingsstrategi, der primært fokuserer på de små børn og friluftslivet. Ifølge strategien forventer fonden over de næste tre år at uddele i nærheden af 1,5 mia. kr. til almennyttige formål. Det er endnu uvist, hvor stor en del af pengene, der kommer til at gå til at øge unges demokratiske engagement:
“Det kommer an på efterspørgslen. Men selvom vi forventer, at de fleste af vores uddelingsmidler kommer til at gå til småbørns- og friluftsområderne, så taler vi jo alligevel om mange millioner. I sidste ende afhænger beløbet af, hvad der opstår undervejs. Og der er det jo vores opgave at sikre, at alle de relevante aktører derude kender denne her mulighed og den strategiske vinkling, som vi har,” siger Henrik Lehmann Andersen og konstaterer:
“Vi kan jo se, at området flytter sig. Der er mange, som er begyndt at arbejde med demokratisk engagement, som både har interesse for feltet og masser af spændende ideer til, hvordan vi kan få styrke vores samtale med hinanden,” slutter Henrik Lehmann Andersen.