Flere store danske virksomheder ejet af erhvervsdrivende fonde. Dét har længe stået højt på ønskesedlen hos et bredt flertal af Folketingets partier.
Men et nyt lovforslag udarbejdet netop for at gøre det politiske ønske til virkelighed risikerer nu paradoksalt at spænde ben for, at flere ejere overdrager deres virksomheder til en erhvervsdrivende fond.
Sådan lyder kritikken fra flere sider, efter lovforslaget med et nyt sæt regler for beskatning ved overdragelse af virksomheder til erhvervsdrivende fonde er sendt i høring.
“Det skal styrke virksomhedsejeres muligheder for at gennemføre et smidigt generationsskifte, således at overdragelse til fonde er et attraktivt alternativ til andre modeller for generationsskifte af virksomheder. Derigennem skabes også incitament til flere fondsstiftelser,” skriver Skatteministeriet i sit resumé af lovforslaget.
Lovforslagets mål om flere fondsstiftelser flugter med udmeldinger fra eksempelvis statsminister Mette Frederiksen (S).
I 2017 talte hun netop for at lempe skatten, når virksomheder ved generationsskifte overgår til fondsejerskab for at få flere til at vælge denne mulighed:
Faktisk kan det ende med, at der i fremtiden vil blive oprettet færre fonde end i dag. Og det er jo fuldstændig i strid med intentionen i lovforslaget
Jacob Ravn – skattepolitisk chef, Dansk Erhverv
“Vi vil gerne undersøge, om vi kan skattefritage de virksomheder, som står over for et generationsskifte. Erhvervsdrivende fonde er en helt unik og meget dansk ejerform. Fordelene er udtalte, og de er for mig om noget indbegrebet af det bedste ved den danske sociale kontrakt mellem erhvervsliv og samfund. Virksomheder knyttes til Danmark. Ledelsen tilskyndes til at tænke langsigtet og ikke jage den kortsigtede profit,” sagde Mette Frederiksen dengang til Dagbladet Information.
Deloitte og Dansk Erhverv: Lovforslaget vil virke modsat
Men partner og skatteekspert Niklas Bjerggaard Andersen fra Deloitte afviser, at lovforslaget i dets nuværende form vil føre til, at flere store virksomheder overdrages til erhvervsdrivende fonde:
"Det er ikke sikkert, at politikerne kan læse, hvilken effekt lovforslaget vil få på området. Men det vil få den præcis modsatte effekt. Formålet med lovforslaget og det politiske ønske hos de fleste politiske partier bag det er jo at fremme stiftelsen af nye erhvervsdrivende fonde. Så laver man det her lovforslag, hvor man indlægger en lang række betingelser – og det er vigtigt at forstå, at det er en lang række betingelser – og værnsregler, som samlet set gør det ikke-attraktivt at anvende det nye regelsæt," siger Niklas Bjerggaard Andersen.
Hos Dansk Erhverv er skattepolitisk chef Jacob Ravn enig i analysen fra Deloitte:
“Man har indsat nogle elementer i lovforslaget, som gør det svært at se, at det skulle være attraktivt for ejerledere at overdrage deres virksomhed til en fond. Faktisk kan det ende med, at der i fremtiden vil blive oprettet færre fonde end i dag. Og det er jo fuldstændig i strid med intentionen i lovforslaget,” siger Jacob Ravn.
Holding-model sløjfes i lovforslaget
Hidtil har virksomhedsejere kunnet benytte den såkaldte ‘holding-model’ til at overdrage deres virksomhed til en erhvervsdrivende fond skattefrit.
I modellen overdrager en virksomhedsejer sine aktier i virksomheden til en fond som gave via et holdingselskab. Fonden må dog ikke have et familiemæssigt formål, hvis gaven skal være skattefri, fordi overførslen ellers sker i aktionærens egeninteresse. Derudover skal en række andre betingelser være opfyldt, men hvis det er tilfældet, kan virksomhedsejeren overdrage sit ejerskab uden at ende med en skattegæld.
Jeg tror ikke, at ejerne af større virksomheder vil overveje at bruge det her nye regelsæt. Det er simpelthen ikke attraktivt.
Niklas Bjerggaard Andersen – partner og skatteekspert, Deloitte
Den mulighed har blandt andre ejerne bag Sol og Strand Feriehusudlejning A/S for nylig benyttet sig af.
Men som lovforslaget er udformet, forsvinder denne mulighed og dermed en fornuftig model for at overdrage virksomheder til fonde, mener både Deloitte og Dansk Erhverv.
“Man ophæver jo den mulighed, vi har i dag, hvor man via et holdingselskab skattefrit kan overdrage ejerskabet af virksomheden. Den er måske ikke kendt af så mange, men den bliver benyttet,” siger Jacob Ravn fra Dansk Erhverv.
Og Niklas Bjerggaard Andersen fra Deloitte er enig:
"Jeg tror ikke, at ejerne af større virksomheder vil overveje at bruge det her nye regelsæt. Det er simpelthen ikke attraktivt. Og når man samtidig lukker effektivt af for holding-modellen, så vil effekten være, at der ikke længere vil blive stiftet nogen erhvervsdrivende fonde – stik imod det politiske ønske," siger han.
Deloitte: En ulykkelig situation
Udover at lovforslaget sløjfer holding-modellen, indeholder det også en række mekanismer, der skal sikre de nye regler mod misbrug – såkaldte værnsregler.
Men ved at indsætte værnsreglerne bekymrer Skatteministeriets jurister sig uden grund, mener Niklas Bjerggaard Andersen.
Så kan vi få en situation hvor dem, der ellers ønskede at overdrage deres virksomhed til en erhvervsdrivende fond – måske fordi de ikke har nogen børn – må sælge til ekstern part.
Niklas Bjerggaard Andersen – partner og skatteekspert, Deloitte
"Der er ikke reelle hensyn, der tilsiger, at man skal indføre alle de her mange værnsregler. De vil blot bevirke, at formålet med lovforslaget ikke bliver opnået. I stedet skal man gøre det nemt og attraktivt,” siger han og peger på en konkret konsekvens, hvis lovforslaget bliver vedtaget i sin nuværende form:
"Så kan vi få en situation hvor dem, der ellers ønskede at overdrage deres virksomhed til en erhvervsdrivende fond – måske fordi de ikke har nogen børn – må sælge til ekstern part," siger han og slutter:
Læs mere
- Læs lovforslaget inkl. resumé
- Læs mere om ekspertgruppens oprindelige forslag til en skattefri overdragelsesmodel: Ny fondsmodel: ”Den strider mod en ejerleders ånd, arbejdsform og interesser”
"I øjeblikket arbejder jeg på en fondsstiftelse for en koncern med flere hundrede medarbejdere, hvor de to hovedaktionærer ønsker at overdrage den bestemmende aktiebeholdning til en almennyttig erhvervsdrivende fond. Men det kan de ikke komme til med de nye regler her. Og det er jo en ulykkelig situation."